MENNO VON BRUCKEN FOCK

CD

ILLUMINATI

De Britse formatie Ten is al 22 jaar actief. In november 2018 kwam het veertiende album Illuminati uit. De band is het geesteskind van zanger, gitarist en producer Gary Hughes. Hij bracht als soloartiest in 1989 Big Bad Wolf uit, zijn eerst album als soloartiest. De zeskoppige band speelt de tien door Hughes gepende tracks met verve. Met uitzondering van de wat langere en gevarieerde openingstrack klokken de overige nummers zo rond de vijf minuten en zijn samen goed voor bijna een uur melodieuze (hard)rock van de bovenste plank.

FOR ALL BEYOND

Gothicmetal uit Bulgarije? Jazeker! Ook daar wordt klaarblijkelijk naar het Westen gekeken als het om de wat zwaardere ‘female fronted’ muziek gaat. Oprichter van Metalwings is namelijk zangeres, violiste en componiste Stela Atanasova een in de klassieke muziek geschoolde dame. Gezien de geregelde bezettingswisselingen heeft zij de touwtjes stevig in handen. Alleen toetsenist Kitanov is er al vanaf 2010 bij.

I, II-DREAM RUNNER, III- INNERVISION

PHENOMENA

Phenomena I, Phenomena II - Dream Runner, Phenomena III - Innervision

 

THE VERDICT

Queensrÿche is met het album The Verdict begonnen aan een nieuw hoofdstuk en in een nieuwe bezetting zonder de gewezen frontman Geoff Tate. Met toevoeging van zanger La Torre en gitarist Parker Lundgren is de band weer volledig op sterkte. Het vijftiende studioalbum betekent voor La Torre het derde waarop hij dit keer niet alleen zingt, maar ook de drumstokken hanteert.

STACKING SMOKE

Ruim zeven jaar na het laatste album Cold Comfort komt Autumn terug met het zesde studioalbum Stacking Smoke. De band is afkomstig uit de noordelijke provincies van ons land. De broers Mats van der Valk (zang, gitaar), Jens van der Valk (zang, gitaar) en Jan Grijpstra (drums) vormen de kern van de band. Voor zangeres Marjan Welman is Stacking Smoke haar derde cd is met de band. Ook Jan Munnik (toetsen) is al langer bandlid.

ALL TREE

Met een achtergrond in de Engelse extreme metalscene lijkt het nogal vreemd dat Mat ‘Kvohst’ McNerney op All Tree zoetsappige volksmuziek heeft opgenomen, maar toch is het zo. Samen met zijn vrouw Marja Konttinen (zang, percussie) en geestverwant Andrew McIvor pende hij dertien songs die gestoeld zijn op volksmuziek uit lang vervlogen tijden met wat invloeden uit pagansferen en psychedelica.

VISION QUEST

Geïnspireerd door de gelijknamige Amerikaanse film uit 1985 met veel bekende AOR-songs van onder anderen Journey, Sammy Hagar, John Waite en Foreigner, besloten drie Italiaanse muzikanten onder de naam Vision Quest om de hoogtijdagen van die periode muzikaal te laten herleven. Het resultaat van deze inspanningen is een gelijknamige cd met veertien tracks inclusief bonusjes. De songs, alle in het AOR- en melodic rockgenre, hebben een gemiddelde lengte van zo’n vijf minuten.

CHRONOMONAUT

Glass Hammer is hard op weg naar het twintigste album. Chronomonaut is een exponent van een band die zich tracht te vernieuwen. Waren Yes en Emerson, Lake & Palmer in vroeger tijden de voornaamste inspiratiebronnen, nu gaat de muziek, zij het nog steeds met elementen van voornoemde bands, meer richting neoprog, Gentle Giant, Chicago en The Alan Parsons Project.

THROUGH YOUR EYES

Through Your Eyes, het tweede soloalbum van de voormalige frontvrouw van Stream Of Passion, bestaat uit elf songs. Marcela’s zangstem neigt veel meer naar popmuziek en ze etaleert minder duidelijk al haar mogelijkheden. Ze wordt voornamelijk begeleid door piano en strijkers. Haar Zuid-Amerikaanse temperament komt in sommige tracks duidelijk naar voren als zij geëmotioneerd de hoogte in gaat of als ze krachtig zingt.

OMNI

Ømni is het negende album van de Braziliaans-Italiaanse formatie Angra. Het is een bijzonder album, niet alleen omdat zanger Fabio Lione − voormalig zanger van Rhapsody (Of Fire) − nu definitief de frontman is geworden, maar Ømni is ook het eerste album zonder gitaarvirtuoos Kiko Loureiro. Hij accepteerde een aanbod van Dave Mustaine en speelt nu gitaar bij Megadeth.

Pagina's