MENNO VON BRUCKEN FOCK

CD

THE ARCHITECT

Zo’n tien jaar na Dimensionaut, het verbluffende album van Sound Of Contact, hebben Simon Collins en Kelly Nordstrom hun schouders gezet onder een nieuw project genaamd eMolecule. Maar liefst elf songs prijken er op The Architect dat rond de zeventig minuten klokt en waarin de muziek varieert van ambient tot heavy prog, maar met de nadruk op de laatste stijl.

CHAOS & COLOUR

Jawel! Chaos & Colour is het 25ste studioalbum van de Britse rockband Uriah Heep dat begin januari is uitgekomen. Het vijftigjarig bestaan heeft de band al mogen vieren in 2019 en met dit album geeft de band opnieuw een prachtig jubileumgeschenk aan oude en nieuwe fans. Met de komst van Dave  Rimmer (bas) en powerhouse Russell Gilbrook (drums) lijkt de band weer nieuw elan te hebben gevonden, want het laatste decennium was beduidend productiever dan de twee (!) decennia daarvoor.

CINEMATICA

Multi-instrumentalist en componist Yoav Goren heeft zijn sporen in de (film)muziek inmiddels ruimschoots verdiend. Het enige album van Globus dat werd besproken op deze website was Epicon uit 2007. Gorens muziek op Cinematica is gecentreerd rond arrangementen met groot orkest en de inzet van diverse vocalisten waardoor je – afgezien van het songmatige aspect – toch sterk de indruk krijgt dat je met een soundtrack te maken hebt.

DARK WATERS

Er zijn nog geen drie jaar verstreken maar Martijn Westerholt, oprichter van Delain, heeft weer een nieuwe bezetting bijeen weten te krijgen. Opvallend is de terugkeer van de originele gitarist Ronald Landa en drummer Sander Zoer. Op bas vinden we nu Ludovico Cioffi, terwijl in plaats van Charlotte Wessels nu zangeres Diana Leah de frontvrouw is.

THE WONDERS STILL AWAITING

De Duitse band Xandria bestaat inmiddels al ruim 25 jaar. De band  brengt met The Wonders Still Awaiting en een nieuwe zangeres – inmiddels de zesde! – het achtste album uit. Nadat onze landgenoot Dianne van Giersbergen als vijfde zangeres in de bezetting besloot de band vaarwel te zeggen, heeft bandleider en gitarist Marco Heubaum ook afscheid genomen en dat geldt ook voor de Gerrit Lamm, de drummer van het eerste uur.

TIME FLIES (1971), heruitgave

Een van de vroegste conceptalbums uit de jaren zeventig was Time Flies van Lodestone. De band bestond uit John Hollis (gitaar), John DaCosta (toetsen, zang), Gerry Morris (bas) en Phil Chesterton (drums). Diverse leden van deze eendagsvlieg speelden eerder met elkaar in jarenzestigbands als Cymbaline en Infinity.

DYSTOPIA PART II

Dystopia, part II is alweer het zestiende studioalbum van Royal Hunt, de van origine Deense band die inmiddels  33 jaar bestaat. Inmiddels is de bezetting rond oprichter André Anderson al een aantal jaren stabiel met frontman DC Cooper, bassist Andreas Passmark, snarenvirtuoos Jonas Larsen en achter de drumkit Andreas Johansson.

SOMETHING WICKED THIS WAY COMES

Gary Hughes is al meer dan 25 jaar de roerganger van deze Engelse band die zijn composities vertolkt. Naast Ten heeft Hughes ook nog een solocarrière in een vergelijkbare stijl als de melodieuze rock die hij met Ten gehore brengt. Ondanks de nodige wisselingen in de samenstelling van de band blijft het geluid van Ten eigenlijk hetzelfde. Niet vreemd als je bedenkt dat Hughes alle composities op Something Wicked This Way Comes voor zijn rekening neemt en in de studio vrijwel alle zang, het ondersteunende gitaarspel en de programming verzorgt.

ILLUSIONS

Illusions, het vijfde album van de Canadese heavy rockers van Borealis, heeft inmiddels enkele malen in mijn cd-speler vertoefd. Mijn conclusie luidt dat het kwintet met voorman Matt Marinelli opnieuw een goed stuk werk heeft afgeleverd. De band heeft tijdens de pandemie de tijd gehad en genomen om de puntjes op de i te zetten en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Stilistisch zijn er geen schokkende veranderingen; de muziek is meestentijds behoorlijk bombastisch en naar mijn smaak  net iets te veel ‘dicht geplamuurd’.

AMBITION (remaster)

Ambition is niet het eerste, maar het derde soloalbum van Tommy Shaw, die de meeste bekendheid geniet als gitarist-zanger van de uit Chicago afkomstige band Styx, waarmee Shaw tussen 1979 en 1984 een aantal platen opnam. Daarnaast speelde Shaw bij de Damn Yankees en maakte hij een verdienstelijk album met Jack Blades (Night Ranger).

Pagina's