MENNO VON BRUCKEN FOCK

CD

WALTZING IN OBSCURITY

Het Duitse duo Funghus Baldachin en F.F. Yugoth, voorheen ook bekend onder de namen Ulf Theodor Schwadorf alias Markus Stock en Thomas Helm, bestaat uit twee multi-instrumentalisten die met Waltzing In Obscurity het vijfde album onder de naam Noekk uitbrengen. Fluweelzachte passages met sentimentele, wat donkere zang worden afgewisseld met wat steviger stukken, waarop de gitaar goed hoorbaar is. Toch kun je de negen tracks geen metal of hardrock noemen.

DARK GREEN GLOW

Issun is een Duits kwartet dat met Dark Green Glow zijn debuutalbum uitbrengt. Het verhaal, een horror-story, speelt zich af in een mysterieus groen en gloeiend bos. De teksten en de muziek zijn geschreven door zanger-toetsenist Tobias Schröder die naast de orkestrale arrangementen ook veelvuldig piano speelt. Vreemd genoeg staat als gitarist van Issun Markus Offenberg vermeld, terwijl alle gitaarpartijen werden gespeeld en opgenomen in de studio van Martin Schnella.

THE GHOST XPERIMENT: AWAKENING

Naast al die soms bizarre samenwerkingsverbanden in de smeltkroes van het Italiaanse label Frontiers Records, zijn er gelukkig ook nog échte bands onder contract, zoals het Duitse Vanden Plas. Dit kwintet kent sinds het debuutalbum een ongewijzigde bezetting en dat is op zich al redelijk uniek. The Ghost Xperiment: Awakening is het eerste deel van twee geplande albums die samen het verhaal vertellen van Gideon Grace, die wanhopig tracht het verlies van zijn overleden geliefde Ivy te verwerken.

S/T

Steve Davis, een voormalig wereldkampioen snooker, Kavus Torabi, een muzikant die onder meer bij Knifeworld, Gong en Cardiacs speelde en Mike York, lid van onder meer Guapo, bleken allen dezelfde voorliefde te hebben voor hallucinerende, technoachtige elektronische muziek (EM). Torabi en Davis kenden elkaar al van hun werk als DJ’s in Glastonbury, waar ze York ontmoetten.

WHAT THE WATER WANTS

Nadat hij ruim drie decennia als frontman van Fates Warning bekendheid genoot, meende Ray Balderrama, zijn echte naam, dat het tijd werd om een soloalbum op te nemen. Een toevallige ontmoeting in een Spaanse metro bracht hem in contact met gitarist Tony Hernando (Lords Of Black). Toen echter het proces van componeren nogal traag verliep, wist Alder ook Mike Abdow, de tourgitarist van Fates Warning, te interesseren voor What The Water Wants, zijn eerste soloalbum.

TOO MUCH INFORMATION

Maar liefst zes jaar namen Bernie Shaw en Dale Collins de tijd om de ruim veertig minuten durende cd Too Much Information aan de media toe te vertrouwen. De beide muzikanten kenden elkaar van de muziekscene van Victoria (British Columbia, Canada). Sommige tracks waren eerder al als ep’tje uitgebracht, maar zijn opnieuw opgenomen. De acht nummers zitten allemaal in het poprockgenre, waarbij de gitaar van Collins het overheersende instrument is.

WINDOWS

De fundamenten voor de Zweedse band Silent Call werden al in 1990 gelegd door gitarist Daniel Ekholm en toetsenist Patrik Törnblom, die altijd de kern van de band zijn gebleven samen met drumkanon Mikael Kvist. De band kende nogal wat bezettingswisselingen en Windows is mede daardoor pas het vierde album van dit gezelschap en, zoals aangekondigd, ook het laatste. Vreemd genoeg was dit album kennelijk al in 2016 klaar, maar het zal pas eind 2019 worden uitgebracht.

SEEDS OF CHANGE

Misschien was het de titel Seeds Of Change die mij intrigeerde, zo heet immers het debuutalbum van Kerry Livgren (Kansas) ook en op basis van enkele noten dacht ik een interessant album in handen te hebben. Dat werd toch wel enigszins een teleurstelling. De vrij stevige, instrumentale muziek van Syberia, een gezelschap uit Barcelona, is namelijk vrij brijig, zonder zang en zonder een duidelijk leidend instrument dat de melodieën speelt.

RISEN

Wie mij een jaar geleden zou hebben verteld dat de Amerikaanse band Angel weer een cd zou uitbrengen, had ik voor gek verklaard. De band was vooral succesvol eind jaren zeventig en al deed zanger Frank Dimino geregeld pogingen om onder de naam Angel actief te blijven, tot een echte reünie kwam het nooit. Nu zijn twee belangrijke leden weer herenigd namelijk zanger Frank Dimino en gitarist Punky Meadows.

HOLD YOUR FIRE

Het Canadese trio Rush begon als hardrocktrio, maar begon vanaf A Farewell To Kings (1977) met synthesizers te experimenteren. Prachtige albums als Permanent Waves (1980) en Moving Pictures (1981) waren daarvan het resultaat. Het twaalfde en laatste album uit deze periode was het door Peter Collins geproduceerde Hold Your Fire (1987).

Pagina's