MENNO VON BRUCKEN FOCK

Curriculum

Jaren '50

Menno von Brucken Fock werd op 2 november 1953 geboren in Breda. Op de lagere school toonde hij, in tegenstelling tot zijn oudere broers, al duidelijk belangstelling voor muziek. Eerste waren het enkele populaire deuntjes, zoals Harry Lime Theme en True Love van Bing Crosby & Grace Kelly. Thuis draaiden de bakelieten 78-toeren platen op een oude opdraaigrammofoon, maar eind jaren vijftig schaften zijn ouders de eerste platenspeler aan en al spoedig verschenen de eerste singletjes. In het begin nog een enkel popliedje, zoals Marina van Rocco Granata, maar daarna voornamelijk klassieke lp's van Tsjaikowski, Beethoven, Bruch, Rachmaninov, Brahms, Schubert en meer van dergelijke klassieke componisten.

Jaren '60

Beginjaren zestig ging Menno op accordeonles, maar na drie jaar vond hij dat het wel genoeg geweest was, want zijn belangstelling voor popmuziek groeide. De singles van onder anderen The Beatles, maar vooral de Bee Gees waren erg in trek. Op de middelbare school kocht hij zijn eerste tweedehands platenspeler via zijn broer die in de derde klas zat. Na drie jaar pianoles werd de klassieke muziek vaarwel gezegd en zou het voortaan bij pop- en rockmuziek blijven. Na de periode met The Beatles, Bee Gees en Creedence Clearwater Revival, zag hij het licht met de ontdekking van bands als Deep Purple, Renaissance en Yes.

Jaren '70

Midden jaren zeventig, tijdens zijn studententijd, vierden symfonische en elektronische muziek hoogtij in de spaarzame vrije tijd tijdens Menno's zware studie diergeneeskunde. Hij ontdekt bands als Styx, Tangerine Dream, Genesis, Kansas en Camel. Al het spaargeld steekt hij, samen met boezemvriend Richard Kropff, vooral in voordelig geprijsde lp's. Door veel te luisteren kwamen bands als Eloy, Novalis en Flame Dream in de belangstelling, maar ook Klaus Schulze, Kraftwerk, Kitaro en Jean Michel Jarre. In de goedkope sector schafte hij ook honderden lp's aan in het rock, jazzrock en populaire genre aangeschaft, zoals bijvoorbeeld albums van Atlanta Rhythm Section, Lee Ritenour, Passport en Spandau Ballet.

Jaren '80

Naast de progressieve rock vond hij in de jaren tachtig ook popmuziek interessant van bands als A-Ha, Talk Talk, Peter Gabriel, Simple Minds en Propaganda, maar elektronische muziek en hardrock van Deep Purple, Black Sabbath en Rush bleven boeien. Hij herontdekte oude, symfonische acts, zoals Pink Floyd, Emerson, Lake & Palmer en Gentle Giant en ontdekte nieuwe bands: Saga, Anyone's Daughter, IQ, Dixie Dregs, YMO, The Enid, Focus enzovoort. De lp maakte midden jaren tachtig plaats voor de cd en dat zorgde voor een behoorlijke omwenteling.

Jaren '90

In de jaren negentig luisterde Menno wat minder naar Jazzrock, rechttoe-rechtaan rock en elektronische muziek ten gunste van Adult Orientated Rock (AOR) en diverse stijlen in het melodieuze progressieve metalgenre met bands als Talisman, Giant, Dream Theater, Symphony X, Rhapsody, Nightwish en Ayreon/Star One). Hij kocht geen lp's meer en hij verving de favorieten langzaam maar zeker door de heruitgaven op cd. In die periode verhuisde hij ook van Wouw in Noord-Brabant naar Almelo waar ook de gezinsuitbreiding met vier zonen tot stand kwam. Het relatief goede leven in Brabant maakte plaats voor lange werkdagen voor weinig geld, maar de muziek bleef een belangrijke steun!

Jaren '00

Het nieuwe millennium bleef in het teken van de symfo, prog en EM toen hij ging schrijven voor iO Pages, Background Magazine en E-dition. Alhoewel de reviews vaak 'heavy' muziek betrof, bleven Camel, Yes, IQ, Arena e.d. hoog op zijn lijstje staan. Behalve een aanzienlijke verzameling LP's en cassettes, groeide de collectie CD's en DVD's gestaag verder. Ook een aardig aantal collector's boxsetswerden toegevoegd. Begin 2009 werd een begin gemaakt met schrijven voor de DPRP (Dutch Progressive Rock Page). Deze site geniet internationale belangstelling en is geheel in het Engels. DPRP heeft een enorme bibliotheek aan recensies, waarnaar door zowel artiesten als verkopers ferquent wordt gerefereerd. Mijn bijdragen bestonden uit recensies, concertverslagen, concertfotografie en interviews.

Jaren '10

Inmiddels zijn E-dition en Background Magazine opgehouden te bestaan als magazines en werden de werkzaamheden voor DPRP teruggeschroefd omdat ik toetrad tot het bestuur van Stichting iO Pages. Veel tijd werd gestoken in het updaten van het adressenbestand, het digitaliseren van de administratie en de boekhouding alsmede het voorbereiden en verslag leggen van de bestuursvergaderingen. Met het vorderen van de leeftijd nam de drang naar het (her)ontdekken van werken uit jaren zestig en zeventig toe. Gelukkig bleven oude waarden actief zoals Deep Purple, Yes, Black Sabbath, Clannad, Jethro Tull (Anderson en Barre), Renaissance, Rush, Focus, Kayak en Tangerine Dream. Ook de nieuwere namen als Dream Theater, Ayreon, Nightwish, Muse, Moon Safari en Module hielden de belangstelling voor muziek in stand. De LP keerde terug en omdat hij gelukkig nog steeds werkende platenspelers in bezit had, werden ook LP's weer regelmatig besproken en oude platen werden opnieuw beluisterd.

English (summary)

Summary: Menno von Brucken Fock was born in Breda, grew up in Apeldoorn, studied Veterinary Medicine in Utrecht, worked for 6 years in the south of The Netherlands and moved to Almelo (eastern part of the country) in 1990 and lives there with his wife Orly. Together they own a Companion Animal clinic and they have four sons. Menno has always been interested in music: first classical, from the sixties onwards pop, rock, progrock, electronic music and hard rock/metal became a big part of his life. Since a number of years he has been active for iO Pages magazine on progressive rock as a reviewer, journalist and photographer. He also contributes to the Dutch Progressive Rock Page. On this site there are reviews, concert reviews and interviews in English (marked with 'E') but the main focus of this site is promoting 'progrock and related' for those who can read Dutch. Feel free to contact Menno if you have any comment or question.