MENNO VON BRUCKEN FOCK

2CD

MR. MICK (1975), heruitgave

We schrijven 1975-1976. Mr. Mick, het laatste album van de reeds gewijzigde bezetting van Stackridge, ziet er na ingrijpende aanpassingen door de Rocket Record Company het licht. Hoewel de shows doorgaans goed werden bezocht en de band het podium deelde met onder andere Wishbone Ash, Renaissance en Camel, bleef het echte succes uit en werd de band in 1977 ontbonden.

THE UNIVERSAL MIGRATOR PARTS 1 & 2 (remixed and remastered)

Arjen Lucassen gaat na zijn derde album van Star One even terug in de tijd met dit keer een volledige release van de in 2000 separaat uitgebrachte albums The Dream Sequencer en The Flight Of The Migrator van Ayreon. De o zo kritische artiest meende stellig dat hij 22 jaar later met de techniek van nu een dubbelalbum zou kunnen presenteren dat zou klinken, zoals hij het aanvankelijk had bedoeld. Veel remasters klinken iets scherper en wat harder, zodat het al snel lijkt alsof er veel verbeterd is.

LIVE SECONDS OUT & MORE

Steve Hackett is ongetwijfeld veruit het meest productieve ex-lid van Genesis. De gitarist heeft inmiddels zo’n dertig studioalbums en zeker twintig live-albums uitgebracht. De dubbelaar Genesis Revisited Live Seconds Out & More, waarvan ik alleen het audio-gedeelte bespreek, bevat een integrale uitvoering van Seconds Out, het dubbele live-album van Genesis zoals het in 1976 en 1977 werd gespeeld.

LIVE & IMMORTAL

Vanden Plas, de Duitse grootmacht op het gebied van progmetal heeft het 30-jarig bestaan reeds mogen vieren, maar de band speelt nog altijd in dezelfde bezetting. Dat is op zich al een fenomenale prestatie. Als je als band ook nog in staat bent om na zo’n lange periode live op zo’n hoog niveau te presteren, dan behoor je wat mij betreft tot de superklasse.

SOUNDS LIKE THIS (1973), heruitgave

Cherry Red Records blijft uitstekende heruitgaven produceren, vaak van albums waarvan je dat niet van zou verwachten. Zo’n album is de originele in de studio opgenomen 'live' dubbel-lp Sounds Like This van het Britse kwartet Nektar. Niet alleen zijn de opnamen geremasterd, er is zo’n zeventig minuten aan extra materiaal toegevoegd bestaande uit alternatieve takes en livemateriaal. De prachtige uitvoering en het uitgebreide boekje completeren een wederom zeer begerenswaardig stukje proggeschiedenis uit de jaren zeventig.

REVEL IN TIME

Ruim een jaar na Transitus van Ayreon is Arjen Lucassen terug met Revel In Time, het derde album van Star One. De titel is afgeleid van ‘rebel’ met als onderwerp de manipulatie van tijd. De fans worden verwend met diverse extra’s in de vinyl- en earbookversies, maar zelfs de ‘gewone’ uitgave is al luxueus want het is een dubbel-cd geworden. Elf tracks die tezamen borg staan voor ruim een uur spetterende, melodieuze symfonische hardrock.

LIVE AT THE GONG FAMILY UNCONVENTIONAL GATHERING (2006)

In 2006 was er een zeer memorabel optreden in de Melkweg in Amsterdam.  Naast optredens van bands waarin de individuele ex-Gong leden toentertijd speelden, was er een uniek reünieconcert van de originele bezetting met uitzondering van drummer Pierre Moerlen, die in 2005 geheel onverwachts overleed.

SENJUTSU

Senjutsu, het zeventiende studioalbum van het doorgewinterde zestal van Iron Maiden is een feit. De band wordt zo langzamerhand een hardrock en heavy metallegende en men boet nog steeds niet aan kwaliteit in. Met bassist Steve Harris, die ook toetsen speelt en een belangrijk aandeel had in het aanleveren van de songs, krijgt een deel van de muziek van Iron Maiden een symfonisch tintje dat met name in het tweede deel duidelijk aanwezig is.

ONCE (2004), heruitgave

In 2004 bracht Nightwish het bijzonder succesvolle vijfde album Once uit. Dat was niet alleen het begin van een lange, tot op heden bestaande relatie met platenmaatschappij Nuclear Blast, maar tevens het laatste studioalbum met zangeres Tarja Turunen. De invloed van bassist-zanger Marko Hietala is hierop nadrukkelijk te horen. Dat de band dit album ook hoog inschat, blijkt wel uit het feit dat bij alle shows minimaal drie, maar vaak meer nummers van dit album worden vertolkt.

SOUNDS LIKE SWISS (1973), live

Zo nu en dan komt er nog een al lang verloren gewaand concert boven water, zoals dat van Nektar. Het betreft een concert uit Lausanne, Zwitserland, waarvan de opnamen dateren uit mei 1973. Daarnaast biedt Sounds Like Swiss zelfs een concert van een uur op dvd uit het Zwitserse televisieprogramma Kaléidospop, maar wel in zwart-wit. Genieten dus voor liefhebbers van jarenzeventigprog, waartoe ik mezelf ook reken.

Pagina's