MENNO VON BRUCKEN FOCK

2CD

SOUNDS LIKE THIS (2022), Heruitgave

Cherry Red Records blijft uitstekende heruitgaven produceren, vaak van albums waarvan je dat niet van zou verwachten. Zo’n album is de originele in de studio opgenomen 'live' dubbel-lp Sounds Like This van het Britse kwartet Nektar. Niet alleen zijn de opnamen geremasterd, er is zo’n zeventig minuten aan extra materiaal toegevoegd bestaande uit alternatieve takes en livemateriaal. De prachtige uitvoering en het uitgebreide boekje completeren een wederom zeer begerenswaardig stukje proggeschiedenis uit de jaren zeventig.

REVEL IN TIME

Ruim een jaar na Transitus van Ayreon is Arjen Lucassen terug met Revel In Time, het derde album van Star One. De titel is afgeleid van ‘rebel’ met als onderwerp de manipulatie van tijd. De fans worden verwend met diverse extra’s in de vinyl- en earbookversies, maar zelfs de ‘gewone’ uitgave is al luxueus want het is een dubbel-cd geworden. Elf tracks die tezamen borg staan voor ruim een uur spetterende, melodieuze symfonische hardrock.

LIVE AT THE GONG FAMILY UNCONVENTIONAL GATHERING (2006)

In 2006 was er een zeer memorabel optreden in de Melkweg in Amsterdam.  Naast optredens van bands waarin de individuele ex-Gong leden toentertijd speelden, was er een uniek reünieconcert van de originele bezetting met uitzondering van drummer Pierre Moerlen, die in 2005 geheel onverwachts overleed.

SENJUTSU

Senjutsu, het zeventiende studioalbum van het doorgewinterde zestal van Iron Maiden is een feit. De band wordt zo langzamerhand een hardrock en heavy metallegende en men boet nog steeds niet aan kwaliteit in. Met bassist Steve Harris, die ook toetsen speelt en een belangrijk aandeel had in het aanleveren van de songs, krijgt een deel van de muziek van Iron Maiden een symfonisch tintje dat met name in het tweede deel duidelijk aanwezig is.

ONCE (2021), heruitgave

In 2004 bracht Nightwish het bijzonder succesvolle vijfde album Once uit. Dat was niet alleen het begin van een lange, tot op heden bestaande relatie met platenmaatschappij Nuclear Blast, maar tevens het laatste studioalbum met zangeres Tarja Turunen. De invloed van bassist-zanger Marko Hietala is hierop nadrukkelijk te horen. Dat de band dit album ook hoog inschat, blijkt wel uit het feit dat bij alle shows minimaal drie, maar vaak meer nummers van dit album worden vertolkt.

SOUNDS LIKE SWISS (2021), concert

Zo nu en dan komt er nog een al lang verloren gewaand concert boven water, zoals dat van Nektar. Het betreft een concert uit Lausanne, Zwitserland, waarvan de opnamen dateren uit mei 1973. Daarnaast biedt Sounds Like Swiss zelfs een concert van een uur op dvd uit het Zwitserse televisieprogramma Kaléidospop, maar wel in zwart-wit. Genieten dus voor liefhebbers van jarenzeventigprog, waartoe ik mezelf ook reken.

POINT OF KNOW RETURN LIVE & BEYOND

Terwijl The Absence Of Presence, het laatste studioalbum van Kansas, wat langer op zich liet wachten dan de bedoeling was, vrees ik dat een opvolger ook nog wel even zal duren. Gitarist Zak Rizvi, die compositorisch een belangrijke schakel vormt in de nieuwe formatie is namelijk opgestapt. Om die reden en omdat er voorlopig nog geen optredens mogelijk zijn door de covid-19 pandemie, ligt het voor de hand om de ontstane lacune op te vullen met een livealbum. En wat voor een livealbum!

TOUGH IT OUT LIVE

De in 1984 opgerichte Britse band FM, niet te verwarren met de Canadese proggers van die naam, nadert inmiddels zijn veertigjarig bestaan. Met nog steeds drie originele leden in de gelederen besloten de heren om Tough It Out, een van hun meest succesvolle albums, dertig jaar na dato in zijn geheel live te brengen tijdens een tournee door Engeland en Duitsland in 2019. De setlist is aangevuld met nummers die de band zelden of nooit eerder heeft gespeeld. Daarmee is deze dubbelaar toch een album dat veel fans blind zullen kopen.

BAD SIDE OF THE MOON: AN ANTHOLOGY 1970-1972

Toe Fat was een viertal dat actief was rond 1970. Zoals gebruikelijk in die tijd wisselden veel muzikanten geregeld van band, waardoor Toe Fat slechts een kort leven was beschoren. De wederom prachtige uitgave van Esoteric Recordings is een fraaie, dikke digipack met daarin de twee albums die de band uitbracht, aangevuld met een zeldzame single uit 1972.

I AM THE EMPIRE - LIVE FROM THE 013

De van origine Amerikaanse band Kamelot heeft zijn sporen in het progressieve metalgenre ruimschoots verdiend. Met een formidabele frontman in de persoon van de Zweed Tommy Karevik (Seventh Wonder, Ayreon) en de meer dan waardevolle toevoeging van toetsenman Oliver Palotai, is Kamelot uitgegroeid tot een topband in het genre.

Pagina's