MENNO VON BRUCKEN FOCK

2CD

ORIGIN OF SPECIES

Met als startpunt de evolutietheorie van Charles Darwin vestigt dit project op muzikale wijze de aandacht op de wereldwijde milieuproblematiek. Het verhaal luidt dat het idee afkomstig is van DarWin, een artiest die componeert, gitaar speelt en die zorgde voor de visuele ondersteuning. Veel informatie is er echter niet over deze ‘artiest’, wél over producer-drummer en tevens toetsenman-arrangeur Simon Phillips.

LIVE AT THE SYMPHONY HALL

Na twee studioalbums is hier alweer een liveregistratie van de Britse rockveteranen van Magnum, opgericht in 1972 in Birmingham. De vorige, Live On Air, dateert van 2011. Gitarist en componist Tony Clarkin is inmiddels 72 en ook zanger Bob Catley is 71, een leeftijd waarop menig ‘gewone man’ al ruimschoots van zijn pensioen geniet. Uiteraard zijn de laatste albums goed vertegenwoordigd op Live At The Symphony Hall, maar ook On A Storyteller’s Night (1985) krijgt veel ruimte met drie tracks.

RAINDANCES

Gryphon, de band die niet in een hokje te plaatsen is, bracht na ruim veertig jaar onlangs met Reinvention een nieuw album uit. Het juiste moment om met een overzicht van het oudere werk te komen. Het album Treason (1977) ontbreekt echter en de track Dubbel Dutch van Raindance (1975). Extra toegevoegd is Crossing The Stiles, een klassiek stukje akoestische gitaar van Graeme Taylor in de stijl van het album Bay Of Kings (1983) van Steve Hackett.

THE MAGICIAN'S BIRTHDAY

De progressieve hardrockgroep Uriah Heep belandde na de toetreding van bassist Gary Thain en drummer Lee Kerslake creatief op een hoogtepunt. Dat kwam onder meer tot uiting doordat de band maar liefst twee albums binnen een jaar uitbracht, want naast The Magician’s Birthday kwam ook Demons And Wizards in 1972 uit. Bezien vanuit het oogpunt van het progressieve rockgenre, werden de albums daarna minder interessant.

DEMONS AND WIZARDS

In de BMG-serie van luxueuze en zeer complete remasters van de albums van de progressieve hardrockgroep Uriah Heep, kan uiteraard het album Demons And Wizards (1972) niet ontbreken. Andy Pearce remasterde het album subliem.

LOOK AT YOURSELF

De roemruchte geschiedenis van de nog immer toerende Engelse band Uriah Heep wordt op prijzenswaardige wijze in ere gehouden door het BMG Records-label met een werkelijk schitterende serie heruitgaven. Een van mijn persoonlijke favorieten is Look At Yourself, een album uit 1971 dat wederom subliem geremasterd werd door Andy Pearce. Ook deze uitgave bevat weer een meer dan volledig alternatief album uit de archieven van Robert Corich, aangevuld met livemateriaal, de single uitvoering van de titeltrack en nog twee extra tracks.

LIVE AT PARADISO

De Nederlandse gothicmetalband Delain, geformeerd rond voormalig Within Temptation-toetsenman Martijn Westerholt en zangeres Charlotte Wessels, vierde het tienjarig bestaan van de band op 10 december 2016 in Paradiso, Amsterdam. Het luxe pakket Live At Paradiso bevat zowel een dvd als een blu-ray van deze show met extra’s in de vorm van een documentaire, de video van het nummer Suckerpunch en van We Are The Others tijdens de Masters Of Rock in 2015. Verder nog twee audio-cd’s van het concert.

SEVENTEEN

Na een pauze van drie jaar is Ton Scherpenzeel terug met Seventeen, het zeventiende album van Kayak. Afgezien van Scherpenzeel bestaat de rest van de band uit nieuwe gezichten die begin 2018 aan een eerste tournee door Nederland beginnen. Niet op de plaat, maar wel live te bewonderen is ‘onze’ drummer Collin Leijenaar. Ook Kristoffer Gildenlöw van de liveband is voor velen geen onbekende, maar hij speelt slechts bas op één track.

THE SCORE 2.0

De voorliefde voor soundtracks en filmmuziek was een gedeelde passie van Mark Jansen en Ad Sluijter, de toenmalige gitaristen van Epica. Ik heb de indruk dat deze voorliefde nu wel verdwenen is bij Mark, mede door de drukte van het succes dat de band momenteel geniet. Dat zal ook de reden geweest zijn om The Score 2.0 uit 2005, een wat vreemde eend in de bijt, op te poetsen en geremasterd en aangevuld met de oorspronkelijke versie opnieuw uit te brengen. Opvallend genoeg bevat het cd-boekje geen commentaar van de bandleden.

LEFTOVERTURE LIVE & BEYOND

Zestien jaar zat er tussen Somewehere To Elsewhere en het in 2016 verschenen nieuwe studioalbum The Prelude Implicit van Kansas, de roemruchte Amerikaanse formatie uit Topeka (Kansas). Dat er getoerd werd met een integrale uitvoering van het fameuze album Leftoverture (1976) was bekend en dat daarop waarschijnlijk een livealbum zou volgen, had ik al meegedeeld in het interview dat ik had met de nieuwe zanger Ronnie Platt (zie iO Pages nr.139).

Pagina's