MENNO VON BRUCKEN FOCK

2CD

PERMANENT WAVES 40TH ANNIVERSARY EDITION

Al eerder verschenen er geremasterde versies van alle albums van Rush, maar van enkele zijn nu extra speciale edities uitgebracht in de vorm van dubbel- of driedubbel-cd’s of zelfs zeer luxueuze uitgebreide boxsets. Permanent Waves, het fabuleuze album uit 1980, telt zes stukken die stuk voor stuk toppers zijn. De meest bekende zijn ongetwijfeld The Spirit Of Radio, Freewill en Jacob’s Ladder mede doordat nummers op een aantal live-cd’s en dvd’s verschenen zijn. Wat deze uitgave zeer interessant maakt, zijn de toegevoegde liveopnamen.

MINECRAFT VOLUME BETA

De Duitser Daniel Rosenfeld is verantwoordelijk voor de muziek op het dubbelalbum Minecraft Volume Beta. Hij geniet vooral bekendheid vanwege het computerspel Minecraft. Dit dubbelalbum dateert van 2013, maar iO Pages kreeg het pas recentelijk aangeboden. Minecraft Volume Alpha, het vorige album van C418, bestond voornamelijk uit composities die ook in het computerspel Minecraft te horen zijn. Rosenfeld borduurt in dit tweede deel op die composities voort en vertrouwde maar liefst 140 minuten muziek toe aan de twee cd’s.

FIELDS OF PEOPLE: THE ELEKTRA & ATLANTIC RECORDINGS 1968-1969

Nee, dit is niet het Japanse damestrio Ars Nova, maar een Amerikaanse band die eind jaren zestig een kort bestaan heeft gekend. De band is in de vergetelheid geraakt, maar door Cherry Red Records weer tot leven gewekt en dat lijkt me volkomen terecht. Zonder de technische snufjes die in de jaren erna beschikbaar kwamen, blijkt uit de twee albums dat deze muziek meer aandacht had mogen krijgen.

HUMAN. .:II: NATURE

De enorme populariteit van Floor Jansen in ons land is vooral te danken aan haar succesvolle deelname aan het tv-programma Beste Zangers. Dat attendeerde veel mensen op haar rol als zangeres voor Nightwish. Dat was ook te merken aan de belangstelling voor de tot op heden nog steeds in november geplande twee liveshows in het Ziggo Dome, die in een mum van tijd waren uitverkocht.

ELECTRIC CASTLE LIVE AND OTHER TALES

“Wat Arjen doet, is altijd goed”, zei Floor Jansen (Nightwish) ooit tegen me en hoezeer heeft zij gelijk. Was Ayreon Universe al even imposant als memorabel, de liveshow Electric Castle Live And Other Tales is zo mogelijk nog beter. Het vuurwerk kwam bij deze liveregistratie niet van de knallen en vlammen uit de vuurwerkfabriek, maar van de passie en de superieure kwaliteit die zowel de zangers als de muzikanten het uitzinnige publiek voortoverden.

DECADES: LIVE IN BUENOIS AIRES

Ik herinner me mijn eerste kennismaking met zangeres Floor Jansen nog heel goed. Dat was die keer toen ze optrad met After Forever op Bospop 2000. Na een concert van diezelfde band in het toenmalige Metropool in Hengelo in 2001 wist ik het zeker: zij wordt een grote! Ook mijn voorspelling na het ontslag bij Nightwish van Tarja Turunen, dat Floor haar opvolger zou moeten worden, is uiteindelijk bewaarheid geworden.

JtR1888

D-Day, de nieuwe plaat van Knight Area lag nog maar net in de schappen of het project van gitarist Mark Bogert onder de naam Magoria ging op 9 november 2019 in première. JTR is een dubbelalbum gewijd aan de mysterieuze seriemoordenaar Jack The Ripper, die in 1888 op brute wijze een aantal prostituees in Whitechapel (Londen) om het leven bracht. Als uitgangspunt heeft Bogert de ‘Royal Conspiracy Theory’ genomen om het verhaal nog interessanter te maken.

WAITING FOR MIRACLES

Na de succesvolle Flower Kings Revisited-tournee werden de bloemenkoningen weer enthousiast en het in november 2019 uitgebrachte dubbelalbum was daarvan het resultaat. Veteraan, gitarist en zanger Roine Stolt staat inmiddels al 45 jaar op de planken en bracht met Kaipa in 1975 ‘zijn’ eerste album uit. Waiting For Miracles is niet het eerste dubbelalbum van The Flower Kings, dus de traditie wordt hiermee keurig in ere gehouden.

ORIGIN OF SPECIES

Met als startpunt de evolutietheorie van Charles Darwin vestigt dit project op muzikale wijze de aandacht op de wereldwijde milieuproblematiek. Het verhaal luidt dat het idee afkomstig is van DarWin, een artiest die componeert, gitaar speelt en die zorgde voor de visuele ondersteuning. Veel informatie is er echter niet over deze ‘artiest’, wél over producer-drummer en tevens toetsenman-arrangeur Simon Phillips.

LIVE AT THE SYMPHONY HALL

Na twee studioalbums is hier alweer een liveregistratie van de Britse rockveteranen van Magnum, opgericht in 1972 in Birmingham. De vorige, Live On Air, dateert van 2011. Gitarist en componist Tony Clarkin is inmiddels 72 en ook zanger Bob Catley is 71, een leeftijd waarop menig ‘gewone man’ al ruimschoots van zijn pensioen geniet. Uiteraard zijn de laatste albums goed vertegenwoordigd op Live At The Symphony Hall, maar ook On A Storyteller’s Night (1985) krijgt veel ruimte met drie tracks.

Pagina's