MENNO VON BRUCKEN FOCK

2CD

LIVE AT THE GONG FAMILY UNCONVENTIONAL GATHERING (2006)

In 2006 was er een zeer memorabel optreden in de Melkweg in Amsterdam.  Naast optredens van bands waarin de individuele ex-Gong leden toentertijd speelden, was er een uniek reünieconcert van de originele bezetting met uitzondering van drummer Pierre Moerlen, die in 2005 geheel onverwachts overleed.

SENJUTSU

Senjutsu, het zeventiende studioalbum van het doorgewinterde zestal van Iron Maiden is een feit. De band wordt zo langzamerhand een hardrock en heavy metallegende en men boet nog steeds niet aan kwaliteit in. Met bassist Steve Harris, die ook toetsen speelt en een belangrijk aandeel had in het aanleveren van de songs, krijgt een deel van de muziek van Iron Maiden een symfonisch tintje dat met name in het tweede deel duidelijk aanwezig is.

ONCE (2021), heruitgave

In 2004 bracht Nightwish het bijzonder succesvolle vijfde album Once uit. Dat was niet alleen het begin van een lange, tot op heden bestaande relatie met platenmaatschappij Nuclear Blast, maar tevens het laatste studioalbum met zangeres Tarja Turunen. De invloed van bassist-zanger Marko Hietala is hierop nadrukkelijk te horen. Dat de band dit album ook hoog inschat, blijkt wel uit het feit dat bij alle shows minimaal drie, maar vaak meer nummers van dit album worden vertolkt.

SOUNDS LIKE SWISS (2021), concert

Zo nu en dan komt er nog een al lang verloren gewaand concert boven water, zoals dat van Nektar. Het betreft een concert uit Lausanne, Zwitserland, waarvan de opnamen dateren uit mei 1973. Daarnaast biedt Sounds Like Swiss zelfs een concert van een uur op dvd uit het Zwitserse televisieprogramma Kaléidospop, maar wel in zwart-wit. Genieten dus voor liefhebbers van jarenzeventigprog, waartoe ik mezelf ook reken.

POINT OF KNOW RETURN LIVE & BEYOND

Terwijl The Absence Of Presence, het laatste studioalbum van Kansas, wat langer op zich liet wachten dan de bedoeling was, vrees ik dat een opvolger ook nog wel even zal duren. Gitarist Zak Rizvi, die compositorisch een belangrijke schakel vormt in de nieuwe formatie is namelijk opgestapt. Om die reden en omdat er voorlopig nog geen optredens mogelijk zijn door de covid-19 pandemie, ligt het voor de hand om de ontstane lacune op te vullen met een livealbum. En wat voor een livealbum!

TOUGH IT OUT LIVE

De in 1984 opgerichte Britse band FM, niet te verwarren met de Canadese proggers van die naam, nadert inmiddels zijn veertigjarig bestaan. Met nog steeds drie originele leden in de gelederen besloten de heren om Tough It Out, een van hun meest succesvolle albums, dertig jaar na dato in zijn geheel live te brengen tijdens een tournee door Engeland en Duitsland in 2019. De setlist is aangevuld met nummers die de band zelden of nooit eerder heeft gespeeld. Daarmee is deze dubbelaar toch een album dat veel fans blind zullen kopen.

BAD SIDE OF THE MOON: AN ANTHOLOGY 1970-1972

Toe Fat was een viertal dat actief was rond 1970. Zoals gebruikelijk in die tijd wisselden veel muzikanten geregeld van band, waardoor Toe Fat slechts een kort leven was beschoren. De wederom prachtige uitgave van Esoteric Recordings is een fraaie, dikke digipack met daarin de twee albums die de band uitbracht, aangevuld met een zeldzame single uit 1972.

I AM THE EMPIRE - LIVE FROM THE 013

De van origine Amerikaanse band Kamelot heeft zijn sporen in het progressieve metalgenre ruimschoots verdiend. Met een formidabele frontman in de persoon van de Zweed Tommy Karevik (Seventh Wonder, Ayreon) en de meer dan waardevolle toevoeging van toetsenman Oliver Palotai, is Kamelot uitgegroeid tot een topband in het genre.

ALIVE IN COLOR

Redemption is zo langzamerhand een vaste waarde in het progressieve metalgenre. De door Nick van Dyk in 2001 opgerichte band uit Californië (VS) bracht inmiddels al zeven studioalbums uit. Het gezelschap moest noodgedwongen gitarist Bernie Versailles vervangen en zag in 2017 zanger Ray Alder vertrekken. Terwijl platenlabel The Laser’s Edge het debuutalbum uit 2003 opnieuw uitbrengt, is Alive In Color de derde liveregistratie van Redemption.

PERMANENT WAVES, 40TH ANNIVERSARY EDITION (2020)

Al eerder verschenen er geremasterde versies van alle albums van Rush, maar van enkele zijn nu extra speciale edities uitgebracht in de vorm van dubbel- of driedubbel-cd’s of zelfs zeer luxueuze uitgebreide boxsets. Permanent Waves, het fabuleuze album uit 1980, telt zes stukken die stuk voor stuk toppers zijn. De meest bekende zijn ongetwijfeld The Spirit Of Radio, Freewill en Jacob’s Ladder mede doordat nummers op een aantal live-cd’s en dvd’s verschenen zijn. Wat deze uitgave zeer interessant maakt, zijn de toegevoegde liveopnamen.

Pagina's