MENNO VON BRUCKEN FOCK

ROADBURN FESTIVAL 22-04-2006

ROADBURN 2004
ROADBURN Festival
013, Tilburg
zaterdag, april 22, 2006

Op 22 april was het zover,: Stoner-rock en vooral Spacerock onder één dak. Dit betekende een uitverkocht huis voor 013 en een internationaal gezelschap want er waren fans uit Duitsland, Zweden, UK, België en Italië naar Tilburg gekomen om Stoner-rock acts als Orange Goblin, Witchcraft (iO 60), Solace, Brant Bjork & The Bros te zien in de kleine zaal, terwijl de grote zaal bestemd was o.a. Bevis Frond, Spacehead, Ozric tentacles en hoofdact Hawkwind, eindelijk weer eens in Nederland.

Alhoewel de organanisatie uitstekend was, bleek het toch wel dringen om met name de kleine zaal en de Bat Cave binnen te komen. Gelukkig was het hoofdpodium goed te bereiken. Heel erg in de stijl van het oude Hawkwind en dus zeer goed in de smaak van het publiek, opereerde het Britse Spacehead, waarvan bassist/zanger Mr Dibbs later ook nog een tweetal nummers met Hawkwind mee zou zingen.

 

De band rond gitarist Nick Salomon, Bevis Frond, met ex-Hawkwind bassist Adrian Shaw, Jules Fenton op drums en nog twee lead-gitaristen viel mij wat tegen. Simpele thema’s en behoorlijk oeverloos gepiel van de heren gitaristen en ook wat de Spacerock betreft een wat vreemde eend in de bijt.

 

 

 

Ozric Tentacles, de psychedelische prog/space band rond gitarist Ed Wynne moest het vanwege interne strubbelingen zonder fluitist John Egan stellen, waardoor de setlist zeer sterk geconcentreerd werd rond Ed die vooral de gitaar liet spreken met ertussen door af en toe een flitsende synth riedel.

Gezien de respons van het publiek desalniettemin een prima optreden.

 

 

 

 

Hoogtepunt van de dag was natuurlijk Hawkwind.

De aartsvader van de Spacerock ‘Captain’ Dave Brock had er zin in en met vooral de harde kern ‘stuurlui’ Alan Davey (zowaar met dezelfde stem bas, pose en bijna dezelfde Rickenbacker als Lemmy!) en Richard Chadwick op drums, aangevuld met Jason Stuart op toetsen kwam de volgende setlist voorbij gevlogen: Abducted, The Right Stuff, Sword Of The East, Greenback Massacre, Seven By Seven, Out Here We Are, Angela Android, Love In Space, Lord Of Light, Paradox, (en inmiddels opnieuw uitgebracht) Spirit Of The Age, Psi Power, Hassan-i-Sahba, Space Is Their Palestine, Brainstorm, Upside Down, Psychedelic Warlords en Brainbox Pollution.

 

 

 

De wat psychedelisch aandoende lichtshow en fraai uitgedoste dansers maakten, dat deze baanbrekende band een memorabel concert neerzette en hopelijk duurt het niet weer zo lang voordat er weer een Hawkwind show in Nederland te zien zal zijn!