MENNO VON BRUCKEN FOCK

Download

IN CONTACT

Caligula’s Horse is afkomstig uit Brisbane (Australië). De band rond alleskunner Sam Vallen en zanger Jim Grey is inmiddels in Australië, maar ook daarbuiten uitgegroeid tot een vaste waarde in het progmetalgenre. Op In Contact hebben de toetsen weliswaar een ondergeschikte rol, maar de vele tempowisselingen, de vernuftige composities, waarvan er verschillende rond de zeven minuten of meer klokken, en de eigenzinnige wendingen in de muziek maken het luisteren naar deze band tot een uniek spektakel.

AN INNOCENT CHALLENGE

Het als download uitgebrachte album An Innocent Challenge is totaal anders dan wat je van heavy progrocker Daniele Liverani zou verwachten. Klaarblijkelijk kan deze Italiaanse componist-gitarist veel meer dan subliem gitaar spelen. Hij noemt het album ‘een onschuldige uitdaging’, maar Liverani tracht met dit pianoconcert in de voetsporen te treden van de klassieke meesters en dat zou ik eerder een enorme uitdaging noemen, een met het risico jezelf te kijk te zetten.

ILLUSION OF TRUTH

Lars Eric Mattsson is niet alleen een uitstekend muzikant met een indrukwekkend aantal albums op zijn naam; hij is tevens president van het Lion Music-label. Twaalf jaar na Condition Red II (iO49) heeft Mattsson weer een aantal muzikanten geselecteerd om daarmee een zeer consistent album te maken. Het karakteristieke, zwiepende gitaargeluid van Mattsson heerst over de tien nummers, maar de speelstijl, de gebruikte gitaren en het totaalgeluid wisselen zó frequent dat van eentonigheid geen sprake is.

LIVE AT THE WELLINGTON OPERA HOUSE

De Nieuw-Zeelander Rhian Sheehan maakt prachtige, instrumentale elektronische muziek. De elf tracks op het hier te bespreken downloadalbum zijn tegen een vrije gift te verkrijgen via ’s mans website. Daar is tevens de gratis te downloaden soundtrack We Are Stars beschikbaar, die evenals deze liveplaat absoluut de moeite waard is.

MUSIC TO STAND AROUND AND FEEL AWKWARD TO

Tom de Wit (Mind:Soul) is met zijn 27 jaar al een geroutineerde muzikant die van meet af aan gewend is geweest veel zelf te doen. Dat is op zich al een knappe prestatie. De onmogelijke titel maakt echter dat ik mij inderdaad op voorhand al wat ‘awkward’ voel. Dit album, zijn achtste als ik het wel heb, de heruitgave van zijn debuut niet meegerekend, is pas het eerste album dat in iO Pages wordt besproken.

CONDITION RED (remastered)

In 2000 zag de eersteling van Condition Red, een samenwerkingsverband tussen Lars Eric Mattsson en toetsenist Alexander King, het levenslicht. Bijgestaan door grootheden als Alex Masi (gitaar) en Derek Sherinian (toetsen) betekende dit album een zeer aparte combinatie van neoklassieke metal, symfo, pop en fusion. Mattsson komt nu met een ‘download only’ remaster. In de eerste track zijn invloeden van Yes en Kansas te horen; in de tweede veel meer fusion- en jazzinvloeden.

LEGENDS

Het is al folklore wat de klok slaat op deze via Kickstarter − een Amerikaanse crowdfundingwebsite − bekostigde lp van Accolade uit San Francisco, die echter ook als download verkrijgbaar is. Dit Amerikaanse gezelschap dient dus niet verward te worden met de band waarin in 1969 Gordon Giltrap begon of met de meidengroep uit Saoedi-Arabië. De soms zeer hoge en frêle kopstem van Stefanie Renée zingt teksten geïnspireerd op de legenden van koning Arthur.

STORIES FROM ELSEWHERE

Stories From Elsewhere bevat melancholieke, elektronische muziek die soms tegen ambient aan schurkt, maar wel erg mooi is! Rhian Sheehans vorige album Seven Tales Of The North Wind (2011) vond ik al verrassend goed, maar deze twaalf composities overtreffen die van het voorgaande album. Hij schreef er zelf elf en de twaalfde samen met Raashi Malik en Jeff Boyle.

PROGAMMA! (download)

In iO Pages 109 schreef ik enthousiast over het album Imagineering van Module.

TRANSMUNDANE

De Poolse multi-instrumentalist Lubomir Jedrasik, beter bekend als Kayanis, heeft al diverse interessante albums uitgebracht. Hij weet telkens te verrassen met iets geheel anders. Zijn vorige album uit 2008, met orkest en tal van gasten, varieerde stilistisch van pop tot elektronische muziek (EM) en van orkestraal tot progressief-symfonisch. Op Transmundane zijn het vooral klassieke invloeden en EM die de boventoon voeren. De instrumentale muziek zonder wervelende gitaarsolo’s neigt soms zelfs naar een koraal.