MENNO VON BRUCKEN FOCK

HYDE PARK, Osnabrück (Dld)

Grobschnitt
GROBSCHNITT, 2010-05-29 (NL)
Live in Osnabrück (Hyde Park)
zaterdag, mei 29, 2010

De Duitse symfoscene had behalve namen als Eloy, Anyone's Daughter, Ramses en Novalis ook nog een band als Grobschnitt. Deze band was in de jaren zeventig vooral beroemd om zijn theatrale shows. Door een toevallige samenloop van omstandigheden zijn mede-oprichter Willi Wildschwein en een paar muzikanten die later bij Grobschnitt actief waren, zoals lichtman en zanger Toni Moff Mollo, bassist Milla Kapolke en drummer Rolf Möller, in 2005 weer gaan spelen. Samen met Willi's zoon Stefan (Nuki), zijn andere zoon Michael achter de knoppen en Milla's zoon Manu, staan er twee generaties op het podium. Een goede bekende van Milla, toetsenist Deva Tattva en diens zoon Demian Hache (percussie) completeren de huidige formatie die voldoende rechten heeft om zich Grobschnitt te mogen noemen.

In een voor Grobschnitt ongewoon kleine zaal met dito podium, moesten de nodige aanpassingen worden verricht, waardoor de showelementen en het vuurwerk wat minder nadrukkelijk aanwezig waren. Uiteindelijk viel het nog allemaal mee, want het optreden stond als een huis. Voor een dolenthousiast publiek speelde de band  -inclusief een nieuw gecomponeerd intro en outro - het gehele album Rockpommel's Land, gevolgd door stukken van vooral de late jaren zeventig en de beginjaren tachtig.
 
Na de pauze was het genieten geblazen met een zeer lange, gemoderniseerde en opnieuw gearrangeerde uitvoering van het meest bekende werk, namelijk Solar Music. Willi Wildschwein bleek nog goed bij stem, evenals Toni Toff Moll, die zoals gewoonlijk het licht verzorgde. Aan het einde van de show kreeg 'der Willi' wel wat meer moeite, maar de instrumentatie en het geluid waren buitengewoon goed verzorgd. De schuchtere Manu Kapolke speelde degelijk en zijn vader heeft duidelijk heel goed naar Chris Squire (Yes) gekeken, niet alleen qua basspel met natuurlijk een Rickenbacker, maar ook zijn speelstijl vertoont veel overeenkomsten met die van de fameuze Yes-bassist. Nuki toonde zich een begenadigd gitarist en menige heerlijke solo kwam uit zijn gitaar. De samenzang was ook prima en ik denk dat de huidige band een perfecte line-up is om deze uitermate mooie symfo van onze oosterburen levend te houden. Op diverse momenten tijdens de show kwamen er roadies het toneel op in allerlei fraaie kostuums, soms prachtig, soms huiveringwekkend, maar steeds van toegevoegde waarde.

Grobschnitt anno 2010 is nog steeds een belevenis en wetend dat ik kansen heb gemist om deze band eerder te zien, kan ik maar tot één conclusie komen: ik heb in tijden niet zo genoten en kan iedereen aanraden in oktober naar Dortmund te gaan!

Setlist: Razzia, Vater Schmidt, Simple Dimple, Keine Angst, Film Im Kopf, Silent Movie, Raintime, Medley, Könige Der Welt, Behind, Before, Ernies Reise, Severity Town, Anywhere, Rockpommels Land, Komm Und tanz, The Sniffer, Mary Green, Der Western, Illegal, Another Journey, Space Rider, Powerplay Finale, Sonnentanz, Solar Music Finale

Line-up: Willi Wildschwein: akoestische gitaar, soloang, Toni Moff Mollo: solozang, lichtengineer, Milla Kapolke: basgitaar, Turus pedals, A.T.S.: drums, Deva Tattva: toetsen, Demain Hache: drums, percussie, Nuki: sologitaar, Manu Kapolke: gitaar.