MENNO VON BRUCKEN FOCK

ASIA

ASIA
Lucky (Rijssen)
vrijdag, maart 1, 2002
20 years

Na ondermeer John Wetton, Arena en the Flower Kings nu weer een relatief bekende band onder dak: Asia. Bezetting: John Payne zang/bas, Geoff Downes toetsen/zang, Chris Slade drums/zang en Guthrie Govan gitaar/zang. Deze in Nederland unieke show van tour 2002 was het laatste optreden van Asia voor terugkeer naar overzee.
Als voorprogramma fungeerde John Mitchell (the Urbane/Arena) die op zijn elektrische gitaar met akoestisch geluid ondersteund met een ietwat hese stem een kleine 3 kwartier volspeelde met nummers van de Urbane-cd maar ook ander werk van o.a. Peter Gabriel.
Persoonlijk hoor ik hem liever bij Arena spelen en vond deze support-act wat overbodig. Natuurlijk wel leuk om een andere kant van John te zien en te horen maar de songs hadden semi-akoustisch niet voldoende niveau om echt te kunnen boeien. Tegen kwart voor tien was podium klaar voor de routiniers uit Engeland.

Evenals IQ vierde ook ASIA hun 20-jarig jubileum en dat was te zien en te horen! De heren speelden met verve en enthousiasme en de geluidskwaliteit was zeer goed te noemen.
John Payne was in tegenstelling tot ‘Neu-Isenburg ‘ (18-04-’01) goed bij stem en zong ook de nummers uit de ‘Wetton’- tijd overtuigend. De show opende met The Heat Goes On, vervolgens up-tempo werk met Days Like These en Awake. Iets gas terug met Arena en Military Man gevolgd door (bijna) ballads Wherever You Are en Who Will Stop The Rain.
Als tussendoortje het instrumentale wat jazzier Bad Asteroid van gitarist Guthrie Govan, uiteraard een razendsnelle opeenvolging van technisch hoogstaande loopjes, eens te meer een bewijs van het talent van deze weergaloos snelle Ted Nugent-kloon. Terug naar de jaren tachtig met Don’t Cry, ook weer met klasse en power uitgevoerd. Na Kings Of The Day van het laatste album AURA was het podium voor Geoff Downes met een fraai stuk keyboardspel eindigend in het van de Buggles bekende Video Killed The Radio Star (uiteraard instrumentaal), waarna hij de achtergrondtapijtjes neerlegde voor John Payne, die zonder bas, gitaar en drums een compilatie zong van de ballads Love Under Fire, Sad Situation en The Longest Night, een goede gelegenheid om te tonen dat hij zeker bij de betere melodieuze rock-zangers behoort.
Weer in complete bezetting met een moddervet drummende Chis Slade (o.a. ex-AC/DC, Uriah Heep en Manfred Mann!) Ready To Go Home, de klassieker Sole Survivor en tenslotte Free en ook van het eerste album ASIA: Only Time Will Tell. Een korte break en gewoontegetrouw de toegift bestaande uit een heerlijke versie van Go en als monumentale afsluiter Heat Of The Moment.

Een prima concert van een band die misschien in de studio tot wat minder imposante prestaties komt als het originaliteit betreft, maar in deze bezetting een zeer overtuigend kwalitatief hoogwaardig optreden neerzet. John kondigde aan dat ASIA in het najaar terug zou komen, degenen die dit concert gemist hebben zijn gewaarschuwd!!
Het zou me niet verbazen als deze tour, een soort the best of – live op cd en/of dvd gezet zou worden…