MENNO VON BRUCKEN FOCK

LP (vinyl)

75

Op 24 december 2021 werd gitarist Jan Akkerman 75 jaar. Hij is wereldwijd bekend en ongetwijfeld een van de meest prominente gitaristen van de Nederlandse popmuziek. Hij werd verheven tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en die eer komt de man ook toe vanwege zijn enorme verdienste voor de Nederlandse pop- en rockmuziek. Geen gitarist was in zijn carrière zo veelzijdig en tegelijkertijd zo eigenzinnig als Jan Akkerman.

OUT OF THIS WORLD

Toen toetsenman Ton Scherpenzeel hartproblemen kreeg, was het even heel erg schrikken en zeer de vraag of er na het bijzonder goed geslaagde Seventeen ook nog een achttiende album zou komen. De stilte werd handig opgevuld door het live album Live 2019. Het antwoord luidt inmiddels bevestigend, want Out Of This World is de opvolger van Seventeen.

POINT OF KNOW RETURN (2021), heruitgave vinyl

Samen met Leftoverture  (1976) behoort Point Of Know Return (1977) tot het beste werk van de Amerikaanse zesmansformatie Kansas, die met hun unieke bandgeluid blues, rock en klassiek mixten tot de voor de band zo karakteristieke progrock in de  jaren zeventig en verder. De laatste tournee van Kansas was niet voor niets samengesteld rond de integrale uitvoering van dit album met tracks als Dust In The Wind, Portrait en Nobody’s Home.

THE ELEVENTH HOUR (2021), heruitgave

De Engelse band Magnum is nog immer actief en mag zich verheugen in een aanzienlijke schare fans, met name in Duitsland. Magnum werd opgericht eind jaren zeventig en begon steeds meer een eigen stijl te ontwikkelen. De tandem van gitarist-componist Tony Clarkin en zanger Bob Catley vormt nog steeds de kern van de band. In de periode begin jaren tachtig, werkte Magnum samen met de destijds zeer populaire ‘fantasy art’ grootheid Rodney Matthews.

PAMPERED MENIAL (2020), heruitgave vinyl

Music On Vinyl brengt licht in deze duistere, door het coronavirus overheerste periode, want het label brengt een van de pareltjes uit de progressieve rockmuziek opnieuw uit, namelijk Pampered Menial van Pavlov’s Dog. Het is een uitgave met een mooie klaphoes, geperst op vlekkerig grijs, half transparant vinyl. Dit album uit 1975 bracht een ander geluid in de wereld van de progrock.

MOONMADNESS (1976), heruitgave vinyl

Waarschijnlijk is Moonmadness (1976) naast The Snowgoose (1974) het meest populaire album van Camel. Mogelijk om die reden heeft de originele platenmaatschappij gemeend om na de eerdere heruitgaven op vinyl door Music On Vinyl, ook zelf deze lp opnieuw uit te brengen. Dat vinyl vandaag de dag weer behoorlijk in trek is, heeft ongetwijfeld ook een rol gespeeld. Moonmadness is tijdens de Moonmadness Tour in 2018 slechts beperkt uitgebracht. De volumeknop moet wel erg ver open. Het geluid klinkt fris, maar er wordt niets vermeld over remastering.

THE SNOWGOOSE (1975), heruitgave vinyl

Waarschijnlijk behoort The Snowgoose (1975) tot de populairste albums van Camel. Mogelijk om die reden heeft de originele platenmaatschappij gemeend om na de eerdere heruitgave op vinyl door Music On Vinyl, ook zelf deze lp opnieuw uit te brengen. Dat vinyl vandaag de dag weer behoorlijk in trek is, heeft ongetwijfeld ook een rol gespeeld. De volumeknop moet wel erg ver open. Het geluid klinkt fris, maar er wordt niets vermeld over remastering. Er zijn geen tracks toegevoegd, noch is er sprake van aanvullend artwork.

TRINITY

Het zat al jaren in de planning, maar eindelijk zijn drummer en fantasy-artist Rodney Matthews (ex-Squidd) en de Amerikaanse gitarist Jeff Scheetz erin geslaagd om na vele jaren het door hen opgezette project af te ronden.

MASQUE (2019), heruitgave vinyl

Muzikaal gezien is het luisteren naar mijn favoriete muziek met een excellente geluidskwaliteit en een prachtige hoes, waarvoor je geen vergrootglas nodig hebt om de teksten te lezen, het summum van genieten. 44 jaar na de oorspronkelijke uitgave brengt Music On Vinyl nu Masque uit op rood vinyl, het derde album van Kansas. Het is uitgebracht in een gelimiteerde oplage, dus op zich is het al een begerenswaardig hebbedingetje.

MOTHER EARTH (2019), heruitgave

In 2000 werden folk, klassieke muziek, pop en metal succesvol samengesmeed door Within Temptation (WT), de band met de beeldschone frontvrouw Sharon den Adel. Is de opening, de titeltrack, al een dijk van een nummer, de doorbraak voor WT en tevens baanbrekend werk voor het gothicgenre was de hit Ice Queen, de tweede track op Mother Earth. Het nog altijd vaak live gespeelde Deceiver Of Fools is eveneens een verbluffend knap nummer. Hierdoor is Mother Earth de klassieker van de band geworden.

Pagina's