MENNO VON BRUCKEN FOCK

ENID (TOWN HALL BIRMINGHAM, 16-04-'10) (NL)

ENID
ENID
Town Hall, Birmingham, England
vrijdag, april 16, 2010

Deze vrijdagavond in Birmingham (UK) was een gedenkwaardige. Niet alleen voor The Enid zelf vanwege de prachtige locatie (een fraai tempelachtig stadhuis) en het vrijwel uitverkocht zijn van deze show, maar ook een heel speciaal concert: de doop van het fonkelnieuwe album Journey's End, diverse gasten op het podium en de medewerking van een sectie (koper en percussie) van het Chandos Symphony Orchestra.
Als klap op de vuurpijl werd na de pauze nog het prachtige Victoriaanse pijporgel gebruikt in het bekende meesterwerk Fand en werden er opnames gemaakt voor een in de nabije toekomst uit te brengen DVD. ROBERT JOHN GODFREY toonde zich opgetogen over de herboren Enid en gaf Max Read (toetsen/gitaar) een groot compliment als mede-initiator van de wederopstanding van deze cult-band.

Naast een kleine driekwartier fonkelnieuw en zeer aansprekend materiaal kwamen er enkele geweldig mooie oudere stukken voorbij zoals In The Region Of The Summerstars en Judgement. De combinatie tussen klassieke muziek, virtuoos spel en symfonische rock maakt de Enid tot een volstrekt uniek gezelschap. Vergelijkbaar met de leeftijdsopbouw van het publiek bestaat de huidige band nu uit mensen van diverse leeftijden: zeer jonge muzikanten (Jason Ducker op gitaar en mogelijk ook Nicholas Willes op bas en percussie, als hij echt bandlid zou worden), een 'ouwere jongere' (Max Read, toetsen, zang, gitaar en bas) en de oudgedienden van het eerste uur Robert John Godfrey (toetsen) en Dave Storey (slagwerk), waarmee de toekomst van Enid-muziek lijkt te zijn gewaarborgd.
 
Na de pauze o.a. een speciaal arrangement van het nummer Ondine met Godfrey op toetsen en gast Francis Lickerish (Secret Green) op de luit. Na een mislukte poging in tweede instantie een staande ovatie voor de twee! Vervolgens een imposant klavierstuk op de echte vleugel (The Lovers) van Godfrey, waarna hij gast Francis Lickerish als mede oprichter van de Enid de eer gunde het magistrale epische werk Fand te introduceren, een stuk waarin Lickerish compositorisch een groot aandeel had. Naast Grant Jamieson (speelde mee op het album White Goddess) op gitaar, was het ook Secret Green gitarist Jon Beedle die een gastrol toebedeeld was.
  
Uiteraard ook een uitgelezen gelegenheid om het orgel, bespeeld door Sean Montgomery (tevens 'sponsor' van Godfrey's Roland V-piano), te laten horen en een speciaal arrangement voor het orkest. Ultieme symfonische bombast, uitgevoerd door klasse muzikanten. Een bijzonder enthousiast publiek hoorde de hulpkreet van Godfrey om de band door zwaar weer heen te loodsen omdat zij in juridische problemen verwikkeld zijn met het platenlabel Inner Sanctum. De toegift was een ietwat vreemde eend in de bijt want het wat meer heavy, wat 'dance' achtige Dark Hydrolic paste niet echt bij de klassiek georiënteerde stukken die daarvoor werden vertolkt, maar viel desalniettemin ook in zeer goede aarde.

Gezien het kaliber en het spelplezier wat er die avond werd gebracht, mag de band en in elk geval hun muziek wat mij betreft nog wel een paar decennia mee!

Setlist:
Terra Firma
Terra Nova
Space Surfing
Malacandra
Shiva
Judgement
In the Region of the Summer Stars
Intermission
Invicta- Symphonic Rhapsody (excerpt)
Childe Roland
Ondine
The Lovers
Fand
Encore
Dark Hydraulic