MENNO VON BRUCKEN FOCK

DVD

DECADES: LIVE IN BUENOIS AIRES

Ik herinner me mijn eerste kennismaking met zangeres Floor Jansen nog heel goed. Dat was die keer toen ze optrad met After Forever op Bospop 2000. Na een concert van diezelfde band in het toenmalige Metropool in Hengelo in 2001 wist ik het zeker: zij wordt een grote! Ook mijn voorspelling na het ontslag bij Nightwish van Tarja Turunen, dat Floor haar opvolger zou moeten worden, is uiteindelijk bewaarheid geworden.

A SYMPHONIC JOURNEY

Renaissance bestaat in 2019 maar liefst vijftig jaar! Toen de band op 27 oktober 2017 met een kamerorkest speelde in het Keswick Theater in Glenside (VS), was dat voor de toen 73-jarige zangeres Annie Haslam een soort thuiswedstrijd. Het is op zich al een prestatie dat je dan als muzikant nog op een podium staat! Na veel bezettingswisselingen en diverse pauzes pakten gitarist Michael Dunford – hij overleed in november 2012 - en Annie Haslam de draad in 2009 weer op en sindsdien toert Renaissance weer geregeld.

HAVOC IN OSLO

Het zeer solide vierde album van de Noorse formatie Circus Maximus werd in Oslo op 6 februari 2016 voor een enthousiast publiek gepresenteerd en vastgelegd met professionele camera’s. Havoc In Oslo is een soort ‘the best of’ en de in totaal zes songs laten een band in topvorm zien en horen. Als fotograaf heb ik altijd de grootste moeite met lichtshows, maar ik kan met enig leedvermaak vaststellen dat de rode, blauwe en plotseling heel felle lichten ook de ‘professionele camera’s’ voor problemen stellen en dat maakt het kijkgenot wat minder groot.

SILHOUETTE

Silhouette is de eerste van twee dvd's die Saga in 2003 zal uitbrengen. De later nog te verschijnen dvd is een liveregistratie van een in Duitsland opgenomen bijzonder concert ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Canadese band. De hier besproken dvd is meer een retrospectief.

MEMENTO

Elf jaar na de oprichting van Stream Of Passion (SOP) door niemand minder dan Arjen Lucassen, gooien Marcela Bovio en haar bandleden de handdoek in de ring. Op 2 september was de volle P60 in Amstelveen het decor voor een eerste afscheidsconcert van SOP. Het echte afscheid volgt op 28 december in de nu al uitverkochte Helling te Utrecht. Met orkestraties, koortjes, cello en de tweede stem vanuit een digitale ondersteuning, bleek de band in grootse vorm en speelde een soort ‘the best of’.

LIVE AT THE GODS 2002

Nadat zanger Jeff Scott Soto (JSS) eerder al het soloalbum Prism (2003) uitbracht en met de band Talisman het album Cats And Dogs (2003) is Live At The Gods 2002 dus het derde album binnen een jaar. Afgezien van de ballad Good Love, een aantrekkelijke studiobonustrack, bevat dit livealbum een uur lang topamusement van een van de betere rock- en metalzangers van de laatste twee decennia.

END OF INNOCENCE

Als je spreekt over gothicmetal, en dan met name de klassiek georiënteerde melodieuze variant, dan kom je ongetwijfeld uit bij de Finse band Nightwish. Deze band verwierf in een luttel aantal jaren veel roem in dit genre. De Finnen leveren nu - na de uitstekende dvd From Wish To Eternity (2001) - opnieuw een dvd af, namelijk End Of Innocence. Deze schijf bevat echter voornamelijk documentaires en interviews.

LIVE AT THE UNION CHAPEL

Ik had er niet meer op gerekend, zeker niet na het overlijden van mastermind Michael Dunford in 2012, maar het is toch gebeurd: Renaissance is weer op tournee en eindelijk ook in Europa. De van origine Britse zangeres Annie Haslam staat na lange tijd weer op een podium in Groot-Brittannië. Waar kun je beter een dvd opnemen dan in de sfeervolle ambiance van The Union Chapel in Londen?

KEEP YOUR DREAM ALIVE

Een uur livemuziek van Masterplan, opgenomen tijdens het Monsters Of Rock festival in Tsjechië in 2013, vormt de hoofdmoot van deze eerste live-cd annex dvd van de groep rond ex-Helloween-gitarist Roland Grapow. Verder staat er een half uur liveshow op, opgenomen tijdens Wacken Open Air 2014, aangevuld met korte stukjes van concerten in Azië en Atlanta (VS). De dvd wordt gecompleteerd met de vijf officiële video’s die de band ooit opnam.

LIVE AT THE PHOENIX

De Canadese formatie Harem Scarem rond zanger Harry Hess en multi-instrumentalist Pete Lesperance, die vorig jaar het album Thirteen uitbracht, speelt een thuiswedstrijd in Toronto en viert haar geslaagde reünie met een overtuigend dubbel livealbum annex dvd, blu-ray. Vijf songs komen van Thirteen; de overige vijftien zijn een bloemlezing uit alle eerder uitgebrachte albums. De band maakt gepolijste hardrock en omdat Lesperance voornamelijk zijn gitaar hanteert, komen de toetsen amper aan bod.

Pagina's