MENNO VON BRUCKEN FOCK

DVD

LIVE SECONDS OUT & MORE

Steve Hackett is ongetwijfeld veruit het meest productieve ex-lid van Genesis. De gitarist heeft inmiddels zo’n dertig studioalbums en zeker twintig live-albums uitgebracht. De dubbelaar Genesis Revisited Live Seconds Out & More, waarvan ik alleen het audio-gedeelte bespreek, bevat een integrale uitvoering van Seconds Out, het dubbele live-album van Genesis zoals het in 1976 en 1977 werd gespeeld.

LIVE AT THE GONG FAMILY UNCONVENTIONAL GATHERING (2006)

In 2006 was er een zeer memorabel optreden in de Melkweg in Amsterdam.  Naast optredens van bands waarin de individuele ex-Gong leden toentertijd speelden, was er een uniek reünieconcert van de originele bezetting met uitzondering van drummer Pierre Moerlen, die in 2005 geheel onverwachts overleed.

A SYMPHONIC JOURNEY TO REMEMBER

De oorspronkelijk uit Oostenrijk afkomstige band Visions Of Atlantis heeft sinds 2000 de nodige bezettingswijzigingen ondergaan. Het enige nog overgebleven bandlid van het eerste uur is drummer Thomas Caser. Een vaste toetsenist maakt al enkele jaren geen deel meer uit van de band, die met de Franse zangeres Clémentine Delauney de langst ‘zittende’ frontvrouw heeft. Zij deelt de leadzang nu al enkele jaren met de Italiaan Michele Guaitoli.

I AM THE EMPIRE - LIVE FROM THE 013

De van origine Amerikaanse band Kamelot heeft zijn sporen in het progressieve metalgenre ruimschoots verdiend. Met een formidabele frontman in de persoon van de Zweed Tommy Karevik (Seventh Wonder, Ayreon) en de meer dan waardevolle toevoeging van toetsenman Oliver Palotai, is Kamelot uitgegroeid tot een topband in het genre.

DECADES: LIVE IN BUENOIS AIRES

Ik herinner me mijn eerste kennismaking met zangeres Floor Jansen nog heel goed. Dat was die keer toen ze optrad met After Forever op Bospop 2000. Na een concert van diezelfde band in het toenmalige Metropool in Hengelo in 2001 wist ik het zeker: zij wordt een grote! Ook mijn voorspelling na het ontslag bij Nightwish van Tarja Turunen, dat Floor haar opvolger zou moeten worden, is uiteindelijk bewaarheid geworden.

A SYMPHONIC JOURNEY

Renaissance bestaat in 2019 maar liefst vijftig jaar! Toen de band op 27 oktober 2017 met een kamerorkest speelde in het Keswick Theater in Glenside (VS), was dat voor de toen 73-jarige zangeres Annie Haslam een soort thuiswedstrijd. Het is op zich al een prestatie dat je dan als muzikant nog op een podium staat! Na veel bezettingswisselingen en diverse pauzes pakten gitarist Michael Dunford – hij overleed in november 2012 - en Annie Haslam de draad in 2009 weer op en sindsdien toert Renaissance weer geregeld.

HAVOC IN OSLO

Het zeer solide vierde album van de Noorse formatie Circus Maximus werd in Oslo op 6 februari 2016 voor een enthousiast publiek gepresenteerd en vastgelegd met professionele camera’s. Havoc In Oslo is een soort ‘the best of’ en de in totaal zes songs laten een band in topvorm zien en horen. Als fotograaf heb ik altijd de grootste moeite met lichtshows, maar ik kan met enig leedvermaak vaststellen dat de rode, blauwe en plotseling heel felle lichten ook de ‘professionele camera’s’ voor problemen stellen en dat maakt het kijkgenot wat minder groot.

SILHOUETTE

Silhouette is de eerste van twee dvd's die Saga in 2003 zal uitbrengen. De later nog te verschijnen dvd is een liveregistratie van een in Duitsland opgenomen bijzonder concert ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Canadese band. De hier besproken dvd is meer een retrospectief.

MEMENTO

Elf jaar na de oprichting van Stream Of Passion (SOP) door niemand minder dan Arjen Lucassen, gooien Marcela Bovio en haar bandleden de handdoek in de ring. Op 2 september was de volle P60 in Amstelveen het decor voor een eerste afscheidsconcert van SOP. Het echte afscheid volgt op 28 december in de nu al uitverkochte Helling te Utrecht. Met orkestraties, koortjes, cello en de tweede stem vanuit een digitale ondersteuning, bleek de band in grootse vorm en speelde een soort ‘the best of’.

LIVE AT THE GODS 2002

Nadat zanger Jeff Scott Soto (JSS) eerder al het soloalbum Prism (2003) uitbracht en met de band Talisman het album Cats And Dogs (2003) is Live At The Gods 2002 dus het derde album binnen een jaar. Afgezien van de ballad Good Love, een aantrekkelijke studiobonustrack, bevat dit livealbum een uur lang topamusement van een van de betere rock- en metalzangers van de laatste twee decennia.

Pagina's