MENNO VON BRUCKEN FOCK

Deluxe edition-CD

TRANSIBERIANA

Banco, zoals de Italiaanse band Banco Del Mutuo Soccorso vaak kortweg wordt genoemd, kende in de jaren zeventig hoogtijdagen met muziek die in al haar grilligheid veel overeenkomsten vertoonde met die van Gentle Giant. Sinds de oprichting in 1969 bleef de band al die jaren in wisselende bezettingen optreden, totdat het enige overgebleven oerlid Vittorio Nocenzi vond, dat er maar eens nieuwe muziek moest uitkomen. Het laatste studioalbum dateert namelijk van 1994.

MOONGLOW

Het Duitse goudhaantje van het Nuclear Blast-label heet Tobias Sammet. Aanvankelijk maakte hij furore met Edguy maar na 2002, nadat hij zijn eerste album van Avantasia had uitgebracht, is dit bombastische ‘all-star project’ steeds belangrijker geworden. Sammet geldt als Duitslands beste exportproduct waar het rockmuziek betreft en dat is voorwaar geen geringe prestatie.

DISSONANCE

Crescent Moon is een Nederlands studioproject en een muzikale aangelegenheid van de familie Peters. De broers Eric (bas) en Frank (zang, gitaar, drums) begonnen dit waagstuk in hun studio in Babberich, Gelderland. Twee zonen van Frank, te weten Bas (trompet, gitaar) en Tim (piano, toetsen, flügelhorn en euphonium, een soort tuba) voegden zich later bij het duo.

THE SOURCE

Zangeres Floor Jansen (Nightwish) zei het ooit al eens: bij Arjen Lucassen weet je dat het altijd goed zit. En ze heeft gelijk. Wat Lucassen op The Source aan het vinyl en op cd heeft toevertrouwd, behoort weer tot de absolute toppers van dit jaar. Ik geef toe dat de muziek veel meer richting Rainbow gaat, in tegenstelling tot het veel progressievere album The Theory Of Everything (2013).

MOVE, SHAZAM, SOMETHING ELSE, LOCKING ON

Esoteric Recordings brengt de eerste drie albums van The Move uit in een zeer luxueuze versie met extra materiaal, zoals veel bonustracks bestaande uit radio-opnamen, liveregistraties, BBC-sessies, singles, alternatieve ‘takes’, stereomixen en posters.

ENDLESS FORMS MOST BEAUTIFUL

Eindelijk is-tie er dan: Endless Forms Most Beautiful, het eerste studioalbum van de Finse gothicmetalgrootmacht Nightwish met zangeres Floor Jansen (ex-After Forever). Vorig jaar kregen we al een voorproefje van deze cd in de vorm van de buitengewoon overtuigende live-dvd van het optreden tijdens Wacken Open-Air 2013.

MUSIC TO STAND AROUND AND FEEL AWKWARD TO

Tom de Wit (Mind:Soul) is met zijn 27 jaar al een geroutineerde muzikant die van meet af aan gewend is geweest veel zelf te doen. Dat is op zich al een knappe prestatie. De onmogelijke titel maakt echter dat ik mij inderdaad op voorhand al wat ‘awkward’ voel. Dit album, zijn achtste als ik het wel heb, de heruitgave van zijn debuut niet meegerekend, is pas het eerste album dat in iO Pages wordt besproken.

IN THE COURT OF THE CRIMSON KING (E)

King Crimson (KC) are regarded to be prog legends like Pink Floyd, Yes and Genesis. They were the creators of a new musical style called progressive rock. Unlike Genesis, Pink Floyd or Yes, KC has always been characterized by a coming and going of band members. The only person involved in all KC-releases is the brilliant, but eccentric guitarist and composer Robert Fripp.

THE VOYAGE OF THE CORVUS CORRONE (N+L)

De mij volstrekt onbekende Nieuw-Zeelandse muzikant Paul McLaney - met dank aan collega René Yedema van iO Pages - verraste als Immram de internationale progwereld niet alleen met The Voyage Of The Corvus Corrone, een bijzonder aardig album, maar ook met een boek ter grootte van een lp met daarin een in ‘fantasystijl’ overvloedig geïllust

MIRAGE, X , DREAMS, LE MOULIN DE DAUDET

Veel werken van de Duitse elektronische muziekpionier Klaus Schulze (Tangerine Dream, Ashra Tempel, Go) zijn inmiddels op cd verschenen, maar een aantal was slecht of niet langer verkrijgbaar. Door zijn contract met het SPV-label zijn de eerste vier albums inmiddels heruitgebracht in een luxe verpakking met een apart boekje en met niet te versmaden bonusmateriaal!