MENNO VON BRUCKEN FOCK

Deluxe edition-CD

BANDSTAND (1972), heruitgave remastered & extended

De band Family zou je vandaag de dag misschien wel legendarisch kunnen noemen, mede vanwege de hernieuwde belangstelling rond icoon John Wetton. De band bestond slechts een jaar of zes en in die periode waren er zowel naamsveranderingen als diverse bezettingswijzigingen. De komst van zanger Roger Chapman en even later van bassist-zanger John Wetton, leidde echter tot Bandstand, een van de meest succesvolle albums die de band opnam.

IN'TERVIEW (1976), heruitgave met remix STEVEN WILSON

Het oorspronkelijke album In’terview van de progressieve rockpioniers Gentle Giant, werd besproken in iO Pages nr. 107 toen het album op cd werd uitgebracht.  Uiteraard maakte deze cd ook onderdeel uit van de Unburied Treasure-boxset, die in iO Pages nr. 162 werd besproken. Nu wordt er een lp, cd en cd-blu-ray combinatie uitgebracht, waarbij de remix van Steven Wilson de belangrijkste is. De man heeft werkelijk kans gezien de muziek van bijna vijftig jaar geleden te laten klinken of ze recentelijk is uitgebracht.

TRANSIBERIANA

Banco, zoals de Italiaanse band Banco Del Mutuo Soccorso vaak kortweg wordt genoemd, kende in de jaren zeventig hoogtijdagen met muziek die in al haar grilligheid veel overeenkomsten vertoonde met die van Gentle Giant. Sinds de oprichting in 1969 bleef de band al die jaren in wisselende bezettingen optreden, totdat het enige overgebleven oerlid Vittorio Nocenzi vond, dat er maar eens nieuwe muziek moest uitkomen. Het laatste studioalbum dateert namelijk van 1994.

MOONGLOW

Het Duitse goudhaantje van het Nuclear Blast-label heet Tobias Sammet. Aanvankelijk maakte hij furore met Edguy maar na 2002, nadat hij zijn eerste album van Avantasia had uitgebracht, is dit bombastische ‘all-star project’ steeds belangrijker geworden. Sammet geldt als Duitslands beste exportproduct waar het rockmuziek betreft en dat is voorwaar geen geringe prestatie.

DISSONANCE

Crescent Moon is een Nederlands studioproject en een muzikale aangelegenheid van de familie Peters. De broers Eric (bas) en Frank (zang, gitaar, drums) begonnen dit waagstuk in hun studio in Babberich, Gelderland. Twee zonen van Frank, te weten Bas (trompet, gitaar) en Tim (piano, toetsen, flügelhorn en euphonium, een soort tuba) voegden zich later bij het duo.

THE SOURCE

Zangeres Floor Jansen (Nightwish) zei het ooit al eens: bij Arjen Lucassen weet je dat het altijd goed zit. En ze heeft gelijk. Wat Lucassen op The Source aan het vinyl en op cd heeft toevertrouwd, behoort weer tot de absolute toppers van dit jaar. Ik geef toe dat de muziek veel meer richting Rainbow gaat, in tegenstelling tot het veel progressievere album The Theory Of Everything (2013).

LOOKING ON (1970), heruitgave, compilatie

Esoteric Recordings brengt de eerste drie albums van The Move uit in een zeer luxueuze versie met extra materiaal, zoals veel bonustracks bestaande uit radio-opnamen, liveregistraties, BBC-sessies, singles, alternatieve ‘takes’, stereomixen en posters.

ENDLESS FORMS MOST BEAUTIFUL

Eindelijk is-tie er dan: Endless Forms Most Beautiful, het eerste studioalbum van de Finse gothicmetalgrootmacht Nightwish met zangeres Floor Jansen (ex-After Forever). Vorig jaar kregen we al een voorproefje van deze cd in de vorm van de buitengewoon overtuigende live-dvd van het optreden tijdens Wacken Open-Air 2013.

MUSIC TO STAND AROUND AND FEEL AWKWARD TO!

Tom de Wit (Mind:Soul) is met zijn 27 jaar al een geroutineerde muzikant die van meet af aan gewend is geweest veel zelf te doen. Dat is op zich al een knappe prestatie. De onmogelijke titel maakt echter dat ik mij inderdaad op voorhand al wat ‘awkward’ voel. Dit album, zijn achtste als ik het wel heb, de heruitgave van zijn debuut niet meegerekend, is pas het eerste album dat in iO Pages wordt besproken.

IN THE COURT OF THE CRIMSON KING (1969, E), deluxe edition

King Crimson (KC) are regarded to be prog legends like Pink Floyd, Yes and Genesis. They were the creators of a new musical style called progressive rock. Unlike Genesis, Pink Floyd or Yes, KC has always been characterized by a coming and going of band members. The only person involved in all KC-releases is the brilliant, but eccentric guitarist and composer Robert Fripp.

Pagina's