MENNO VON BRUCKEN FOCK

CD/DVD

01011001 - Live Beneath The Waves

Na de eerdere supersnel uitverkochte shows van Arjen Lucassen werd Tilburg medio september 2023 opnieuw omgebouwd tot ‘Ayreon-city’ met tal van activiteiten gerelateerd aan de live uitvoeringen van het uit 2008 daterende album 01011001. Onder het motto ‘over de top is prima’, werd door het trio Lucassen, Joost van den Broek en Lori Linstruth werkelijk alles uit de kast gehaald om een even onvergetelijke als indrukwekkende show neer te zetten.

FOXTROT AT FIFTY + HACKETT HIGHLIHGHTS - LIVE IN BRIGHTON

Het is bij Steve Hackett zo langzamerhand vaste prik: na elke tournee – en dit geval zelfs tijdens – brengt hij een prachtige live- cd plus dvd uit. Zo ook nu. Dit keer is het een smaakvol pakketje met een dubbel-cd en een dvd van een concert opgenomen in Brighton, UK. In deze recensie bespreek ik alleen het audiogedeelte. Hackett speelt een heerlijke ‘best of Hackett’ set en het album Foxtrot (1972) van Genesis integraal. Als toegiften volgen nog Firth Of Fifth, een drumsolo en Los Endos.

LIVE IN GYÖR

Steve Hackett, de thans 73-jarige gewezen gitarist van Genesis is schijnbaar onvermoeibaar, want de man blijft muziek schrijven en live optreden. Het merendeel van diverse tournees wordt steevast vastgelegd op live cd’s, dvd’s of blu-rays, vaak in een aantrekkelijk combinatiepakket. Zo ook deze liveshow van Hackett die te gast is bij Djabe, een zeer populaire jazzband uit Hongarije, waarmee Hackett al diverse albums heeft opgenomen.

OMEGA ALIVE

Epica is zonder twijfel de vaandeldrager in Nederland als het gaat om symfonische metal. De band luidt het twintigjarig bestaan in met een bijzondere liveshow die is vastgelegd op cd, dvd en blu-ray. De wereld in de greep van de pandemie heeft ook vooral sporen nagelaten in de cultuursector. Muzikanten die in hun levensonderhoud moeten voorzien door op te treden, zagen hun broodwinning plotsklaps wegvallen. Veel artiesten in de muziekbranche hebben die lacune opgevuld door met nieuw werk te komen.

WORDS & MUSIC

Ray Thomas, de man met de mooie stem en de dwarsfluit die bijna zijn hele muzikale leven lid was van The Moody Blues, wordt door het interessante label Esoteric Recordings eer aangedaan met deze cd-dvd-combinatie.

I AM THE EMPIRE - LIVE FROM THE 013

De van origine Amerikaanse band Kamelot heeft zijn sporen in het progressieve metalgenre ruimschoots verdiend. Met een formidabele frontman in de persoon van de Zweed Tommy Karevik (Seventh Wonder, Ayreon) en de meer dan waardevolle toevoeging van toetsenman Oliver Palotai, is Kamelot uitgegroeid tot een topband in het genre.

MASTERS OF ILLUSION

De samenwerking tussen Rob Reed en zangeres Christina Booth in Magenta bestaat meer dan twee decennia en daarvoor al met Trippa en Cyan. Booth is nog altijd een begenadigde zangeres met een mooie en lieve stem, terwijl Reed zich in zijn composities nog altijd laat beïnvloeden door de grote prognamen als Yes, Genesis, Marillion en vooral Mike Oldfield.

ELECTRIC CASTLE LIVE AND OTHER TALES

“Wat Arjen doet, is altijd goed”, zei Floor Jansen (Nightwish) ooit tegen me en hoezeer heeft zij gelijk. Was Ayreon Universe al even imposant als memorabel, de liveshow Electric Castle Live And Other Tales is zo mogelijk nog beter. Het vuurwerk kwam bij deze liveregistratie niet van de knallen en vlammen uit de vuurwerkfabriek, maar van de passie en de superieure kwaliteit die zowel de zangers als de muzikanten het uitzinnige publiek voortoverden.

BACK TO SARDINIA

In 2016 speelden de Hongaarse jazzrock-fusionformatie Djabe en Steve Hackett (ex-Genesis) al eens samen. Zij namen toen ook daadwerkelijk muziek op op het eiland Sardinië. Dit keer keerden alleen de mannen van Djabe terug naar dit prachtige eiland en speelde gitarist Steve Hackett zijn bijdragen in Boedapest. Het is niet verwonderlijk dat het album Back To Sardinia een mix is geworden van ‘late-nite’ jazz, jazzrock en fusion met daarin slechts een vleugje prog verweven. De centrale man in dit geheel lijkt Tamás Barabás te zijn.

OCEAN SOUNDS

Het Russische duo Iamthemorning bestaande uit zangeres Marjana Semkina en toetsenist Gleb Kolyadin kreeg via het label Kscope de mogelijkheid om in Noorwegen in de studio Ocean Sounds Recordings dit album op te nemen. Deze opnamestudio is gesitueerd op het westelijke puntje van een eiland aan de westkust van Noorwegen tussen Bergen en Trondheim. Vergezeld van een viertal internationale muzikanten op percussie, viool, bas en cello, werden zowel de audio- als de videosessie live opgenomen.

Pagina's