MENNO VON BRUCKEN FOCK

CD/DVD

BACK TO SARDINIA

In 2016 speelden de Hongaarse jazzrock-fusionformatie Djabe en Steve Hackett (ex-Genesis) al eens samen. Zij namen toen ook daadwerkelijk muziek op op het eiland Sardinië. Dit keer keerden alleen de mannen van Djabe terug naar dit prachtige eiland en speelde gitarist Steve Hackett zijn bijdragen in Boedapest. Het is niet verwonderlijk dat het album Back To Sardinia een mix is geworden van ‘late-nite’ jazz, jazzrock en fusion met daarin slechts een vleugje prog verweven. De centrale man in dit geheel lijkt Tamás Barabás te zijn.

OCEAN SOUNDS

Het Russische duo Iamthemorning bestaande uit zangeres Marjana Semkina en toetsenist Gleb Kolyadin kreeg via het label Kscope de mogelijkheid om in Noorwegen in de studio Ocean Sounds Recordings dit album op te nemen. Deze opnamestudio is gesitueerd op het westelijke puntje van een eiland aan de westkust van Noorwegen tussen Bergen en Trondheim. Vergezeld van een viertal internationale muzikanten op percussie, viool, bas en cello, werden zowel de audio- als de videosessie live opgenomen.

SIGNS AND WONDERS

Het uit Massachusetts afkomstige trio Birdsong At Morning, viert dit jaar zijn tienjarig bestaan. Signs And Wonders is de derde cd en evenals het debuut is dit niet ‘zomaar’ een album. Het tweede album was een gewone enkele cd, maar de eersteling bestond maar liefst uit vier cd’s! Deze opvolger bestaat uit een prachtig, dik digipack met een cd, cd-boekje en een blu-ray dvd met zowel vocale als instrumentale mixen van de elf nummers in stereo en 5.1. Bovendien zit er bij elke track een bijbehorende video.

PHANTASMAGORIA

Phantasmagoria (1972) was het derde album van Curved Air en het laatste dat ook commercieel succesvol was. Toetsenist Francis Monkman, die later ook bekendheid verwierf in Sky, leverde de meeste composities aan. Hij begon te experimenteren met de EMS-100 − toen een nieuwe synthesizer − waarvan de resultaten op dit album te horen zijn. Niet alle experimenten waren echter even geslaagd.

RAGING THROUGH THE SILENCE

Wellicht is Raging Through The Silence te beschouwen als de ‘missing link’ in het Uriah Heep-oeuvre: een liveconcert uit het begin van wat achteraf de langste bestaande bezetting van de band bleek te zijn. De pioniers van de melodieuze hardrock met een progressief randje, laten zich in deze show met nieuw elan zien en horen.

LIVE AT PARADISO

De Nederlandse gothicmetalband Delain, geformeerd rond voormalig Within Temptation-toetsenman Martijn Westerholt en zangeres Charlotte Wessels, vierde het tienjarig bestaan van de band op 10 december 2016 in Paradiso, Amsterdam. Het luxe pakket Live At Paradiso bevat zowel een dvd als een blu-ray van deze show met extra’s in de vorm van een documentaire, de video van het nummer Suckerpunch en van We Are The Others tijdens de Masters Of Rock in 2015. Verder nog twee audio-cd’s van het concert.

THREE PIECES SUITE

Het feit dat Gentle Giant postuum nog zo vaak wordt genoemd, dat er diverse heruitgaven van de albums zijn verschenen en dat Steven Wilson zich ermee heeft bemoeid om een aantal stukken opnieuw te mixen − in een rijtje met onder meer Yes, Emerson, Lake & Palmer, King Crimson en Jethro Tull – onderstreept het belang van dit gezelschap nadrukkelijk. Dit prachtige pakketje bevat een blu-ray en een cd-digipack met daarop de Steven Wilson-mixes in 96/24 PCM en in DTS 5.1 surround.

LIQUID LIVE

Kalle Wallner, de gitarist van RPWL, is met zijn soloproject Blind Ego goed bezig. Een tournee met een echte band na de release van Liquid (2016) leek een uitstekende gelegenheid om een livealbum annex dvd op te nemen. De live-cd is op een regenachtige dag opgenomen in de fameuze Loreley (Koblenz, Duitsland). Van de tien tracks zijn er maar liefst zeven afkomstig van Blind Ego’s laatste album Liquid. Van de overige drie zijn er twee van Mirror (2007) en een van Numb (2009).

INFINITE

Rockdinosaurus Deep Purple neigt naar zijn pensioen, althans dat zou je kunnen afleiden uit de titel. Hoewel ‘fin’ einde betekent, duidt ‘infinity’ op oneindig en de band heeft laten weten door te gaan zolang men er plezier in heeft. Feit is echter dat enkele bandleden de zeventig al gepasseerd zijn en dan wordt het tijd om over stoppen te gaan nadenken. InFinite zou dus best eens het laatste Deep Purple-album kunnen zijn.

THE SERAPHIC LIVEWORKS

Maar liefst zes jaar na dato brengt Frontiers Records een cd-dvd-combinatie uit met het integrale optreden van Vanden Plas tijdens het prestigieuze ProgPower festival in Atlanta, VS (2011). Van de vijf kwartier muziek komt ruim de helft van The Seraphic Clockwork (2010). Vier oudere tracks completeren de wervelende show van een van Duitslands beste progmetalbands. De mannen spelen al dik twintig jaar samen en dat is goed te horen. Er is veel aandacht voor detail en de band klinkt als een goed geoliede machine.

Pagina's