MENNO VON BRUCKEN FOCK

CD/DVD

THREE PIECES SUITE

Het feit dat Gentle Giant postuum nog zo vaak wordt genoemd, dat er diverse heruitgaven van de albums zijn verschenen en dat Steven Wilson zich ermee heeft bemoeid om een aantal stukken opnieuw te mixen − in een rijtje met onder meer Yes, Emerson, Lake & Palmer, King Crimson en Jethro Tull – onderstreept het belang van dit gezelschap nadrukkelijk. Dit prachtige pakketje bevat een blu-ray en een cd-digipack met daarop de Steven Wilson-mixes in 96/24 PCM en in DTS 5.1 surround.

LIQUID LIVE

Kalle Wallner, de gitarist van RPWL, is met zijn soloproject Blind Ego goed bezig. Een tournee met een echte band na de release van Liquid (2016) leek een uitstekende gelegenheid om een livealbum annex dvd op te nemen. De live-cd is op een regenachtige dag opgenomen in de fameuze Loreley (Koblenz, Duitsland). Van de tien tracks zijn er maar liefst zeven afkomstig van Blind Ego’s laatste album Liquid. Van de overige drie zijn er twee van Mirror (2007) en een van Numb (2009).

INFINITE

Rockdinosaurus Deep Purple neigt naar zijn pensioen, althans dat zou je kunnen afleiden uit de titel. Hoewel ‘fin’ einde betekent, duidt ‘infinity’ op oneindig en de band heeft laten weten door te gaan zolang men er plezier in heeft. Feit is echter dat enkele bandleden de zeventig al gepasseerd zijn en dan wordt het tijd om over stoppen te gaan nadenken. InFinite zou dus best eens het laatste Deep Purple-album kunnen zijn.

THE SERAPHIC LIVEWORKS

Maar liefst zes jaar na dato brengt Frontiers Records een cd-dvd-combinatie uit met het integrale optreden van Vanden Plas tijdens het prestigieuze ProgPower festival in Atlanta, VS (2011). Van de vijf kwartier muziek komt ruim de helft van The Seraphic Clockwork (2010). Vier oudere tracks completeren de wervelende show van een van Duitslands beste progmetalbands. De mannen spelen al dik twintig jaar samen en dat is goed te horen. Er is veel aandacht voor detail en de band klinkt als een goed geoliede machine.

35 YEARS AND A NIGHT IN CHICAGO

In 1982, de glorietijd van de muziek die we nu classic rock noemen, werd de muziekwereld verrast met het album Dawn Patrol van de heren Jack Blades, Brad Gillis, Kelly Keagy, Jeff Watson en Alan Fitzgerald, die samen Night Ranger uit San Francisco (VS) vormden. De nodige bezettingswisselingen en een korte pauze leidden uiteindelijk tot een reünie, waarin Blades (bas, zang), Keagy (drums, zang) en Gilles (gitaar) de oude kern vormen.

LIVE AT THE ROCKEFELLER MUSIC HALL

De eerste officiële liveregistratie van de Noorse proggers van Leprous is een feit. Live At The Rockefeller Music Hall is een krap anderhalf uur durend maar zinderend concert, opgenomen op 4 juni 2016 in Oslo. De dvd is aangevuld met wat clips, ‘behind the scenes’ en wat wollige amateurbeelden vanuit diezelfde hal, maar dan dertien jaar eerder. Daarop is Einar Solberg veel actiever als toetsenist, terwijl hij zich nu veel meer concentreert op de zang. Het was een thuiswedstrijd, want Leprous komt uit Oslo.

HOUSE BROKEN LIVE

Al jaren houdt zanger-componist David Surkamp de herinnering aan Pavlov’s Dog levend. Deze band die een cultstatus heeft verworven, maar nooit het grote succes bereikte, heeft een trouwe schare fans. In 2010 verscheen een livealbum en nu, liefst veertig jaar na het debuut Pampered Menial, een dubbele live-cd annex dvd. Maatje Mike Safron is inmiddels ook verdwenen, dus staat er eigenlijk een geheel nieuwe band te spelen.

HYPERLIVE

De eerste dvd van Nederlands’ paradepaardje op het gebied van progressieve rock is een feit. Dankzij de medewerking van het Poolse Metal Mind Productions en van Arena kreeg Knight Area de kans om in een goed bezette concertzaal in Krakow een puik optreden neer te zetten. Het was een ‘one off’ dus alles moest kloppen. De band is ruimschoots geslaagd voor deze test, want de live-uitvoeringen zijn energiek, helder en keurig uitgevoerd, hoewel de achtergrondzang vooraf is ingezongen.

END OF AN ERA

The End Of An Era van de Finse band Nightwish markeert inderdaad het einde van het tijdperk met zangeres Tanja Turunen. Zij was tot dan het boegbeeld van het symfonische gothicmetalgenre. Wat een fabelachtig concert is dit en wat een apotheose van de laatste succesvolle tournee door onder meer Europa en Zuid-Amerika! De 5.1 en de stereo geluidskwaliteit zijn voortreffelijk, de band is uitstekend op dreef en het optreden is gelardeerd met een prima lichtshow en knallend, verblindend vuurwerk. Het concert doet het uitverkochte huis in Helsinki alle eer aan.

THE PURPLE ALBUM

Te midden van alle heruitgaven, remasters en tributebands en na het overlijden van Jon Lord, die immers zowel in Deep Purple als in Whitesnake heeft gespeeld, moet David Coverdale gedacht hebben: daarmee moet ik ook wat doen. Bovendien had Lord hem voor zijn overlijden benaderd of hij − zodra Lord hersteld zou zijn − mee zou willen doen aan een reünie van Deep Purple. Helaas bleek dat herstel er niet in te zitten, maar Coverdale wilde Lords wens wel op de een of andere wijze gestalte geven.

Pagina's