MENNO VON BRUCKEN FOCK

4CD

ALL IN YOUR MIND

Stray begon in de jaren zestig als schoolband en ten tijde van het eerste album had de band al een eigen licht- en pyroinstallatie en vervoermiddelen. Alles wat de band via het Transatlantic-label uitbracht, staat nu op vier cd’s in het boxje All-in Your Mind (The Transatlantic Years 1970-1974). Het bevat de eerste vijf albums en een cd met demo’s en rariteiten. Zoals veel bands uit die periode zocht men naar een eigen geluid dat verder voerde dan pop, blues of rock.

I LOST MY HEAD (The Chrysalis Years: 1975-1980)

Als je een rijtje invloedrijke progbands zou moeten opnoemen dan hoort Gentle Giant daarin zeker thuis, ook al heeft de band de populariteit van proggiganten als Yes, Genesis en Pink Floyd nooit kunnen benaderen. Vergeten in de jaren negentig, krijgen de bandleden nu alsnog de waardering voor hun muzikaliteit, vakmanschap en vernieuwingsdrift, want hun muziek staat weer in de belangstelling.

HIGH VOLTAGE

Eén van de grote namen uit de EM-historie: Tangerine Dream vergast ons op de zoveelste heruitgave. Worden we overspoeld met albums, soundtracks en vooral ook de laatste vijf jaar met live-albums, nu ook nog eens met compilaties van eerder uitgebracht materiaal. Als die compilatie nu ook nog eens voor de helft uit oudere compilaties bestaat is duidelijk dat deze op zich aardige boxset voor de ‘fan’ in het geheel niets toevoegt.