MENNO VON BRUCKEN FOCK

4CD

THE ALBUMS 1970-1973, heruitgave

Het Duitse label Repertoire bracht eerder prachtige versies van de eerste vier albums van Curved Air uit en Esoteric Recordings bracht al een schitterende cd-dvd uit van het derde album Phantasmagoria (1972). Toch is dit ‘clamshell’ boxsetje voer voor de liefhebbers, want nu zijn de eerste vier albums geremasterd en verkrijgbaar in een compact boxje. Veel lezers zullen namen als Darryl Way (viool) en Francis Monkman (Sky) wel kennen. Terecht, want deze heren vormden de compositorische kern van de eerste lp’s van Curved Air.

ALL IN YOUR MIND

Stray begon in de jaren zestig als schoolband en ten tijde van het eerste album had de band al een eigen licht- en pyroinstallatie en vervoermiddelen. Alles wat de band via het Transatlantic-label uitbracht, staat nu op vier cd’s in het boxje All-in Your Mind (The Transatlantic Years 1970-1974). Het bevat de eerste vijf albums en een cd met demo’s en rariteiten. Zoals veel bands uit die periode zocht men naar een eigen geluid dat verder voerde dan pop, blues of rock.

I LOST MY HEAD, THE CHRYSALIS YEARS (1975-1980)

Als je een rijtje invloedrijke progbands zou moeten opnoemen dan hoort Gentle Giant daarin zeker thuis, ook al heeft de band de populariteit van proggiganten als Yes, Genesis en Pink Floyd nooit kunnen benaderen. Vergeten in de jaren negentig, krijgen de bandleden nu alsnog de waardering voor hun muzikaliteit, vakmanschap en vernieuwingsdrift, want hun muziek staat weer in de belangstelling.

HIGH VOLTAGE

Een van de grote namen uit de historie van de elektronische muziek (EM) is ongetwijfeld Tangerine Dream. High Voltage uit 2004 is de zoveelste heruitgave van de band. Werden we eerder al overspoeld met reguliere albums, soundtracks en de  de laatste vijf jaar vooral met livealbums, nu volgen ook nog eens compilaties van eerder uitgebracht materiaal. Als die compilatie nu ook nog eens voor de helft uit oudere compilaties bestaat, is duidelijk dat deze op zich aardige boxset voor de liefhebber in het geheel niets toevoegt.