MENNO VON BRUCKEN FOCK

3CD

A SONG FOR ALL SEASONS

Wat is Esoteric Recordings toch een leuk label, want A Song For All Seasons (1978), een van de beste albums van het ondergewaardeerde Renaissance, zag in maart 2019 het daglicht met een opgepoetste kwaliteit en een aanzienlijke hoeveelheid extra’s. Bijna een uur onuitgebracht materiaal is toegevoegd in dit 3-cd pakketje, naast muziek die al eerder werd uitgebracht als Dreams & Omens.

BELOVED ANTICHRIST

Het indrukwekkende epos Beloved Antichrist is een driedubbel-cd met daarop maar liefst ruim drie uur muziek. De Zweedse band Therion, geformeerd rond gitarist-bassist Christofer Johnsson, mag worden beschouwd als de grondlegger van het gothic metalgenre. De band heeft opnieuw een innovatief album uitgebracht dat grotendeels is gebaseerd op het boek A Short Tale Of The Antichrist van Vladímir Soloviov. Johnsson doet met deze orkestrale metalopera en met deze omschrijving waarachtig recht aan hetgeen te beluisteren valt.

A FIRE IN THE SKY

A Fire In The Sky is ‘a career-spanning collection’, zo staat op de cover te lezen en dat is het ook. De compilatie van deze hardrockpioniers bevat maar liefst veertig tracks, waarvan sommige nét even anders zijn dan de oorspronkelijke opname of het betreft de singleversie van een lp-track.

INVISIBLE CIRCLES/EXORDIUM - THE ALBUM-THE SESSIONS

Deze gelikte heruitgave, al dan niet met goedkeuring van de voormalige bandleden, is een heerlijk hebbeding met maar liefst drie cd’s. Niet alleen het conceptalbum Invisible Circles (2004) staat er geremasterd op, maar eveneens het daaraan voorafgaande mini-album Exordium (2003). Verder zijn singles toegevoegd, enkele alternatieve versies, een akoestische uitvoering van My Choice en van alle nummers de demo’s die meestal niet wezenlijk verschillen van de albumversies. Aardig is de ‘agressieve’ uitvoering van Blind Pain die wel degelijk anders klinkt.

LIVE AT TRADING BOUNDARIES

Oktober 2013: het eerste akoestische optreden van Sir Thijs van Leer in Trading Boundaries, Sussex, Groot-Brittannië werd een daverend succes. Live At Trading Boundaries is alleen al een aanschaf waard vanwege de fabelachtig mooie hoes ontworpen door Roger Dean, het prachtige boekje met wat aantekeningen van muziekstukken die voor Thijs belangrijk zijn geweest en vooral veel foto’s uit een ver verleden. In het publiek zitten onder anderen Pierre van der Linden en Menno Gootjes (beiden Focus).

ZEITGEIST CONCERT

Tangerine Dream (TD) is al ruim vijfenveertig jaar actief in de muziekindustrie en brengt nog steeds het ene album na het andere uit. Als we die allemaal zouden bespreken in iO Pages dan zou er in elke uitgave minimaal één TD-release staan! Het Zeitgeist Concert is een driedubbelalbum opgenomen in de fameuze Royal Albert Hall in Londen, 2010. Uiteraard zijn vrijwel alle nummers min of meer oude bekende, maar door de goede opnamekwaliteit en een wat andere bewerking zijn ze toch ook weer heel interessant.

RETROSPECT

Het Nederlandse female-fronted gothicmetalgezelschap Epica bestaat alweer ruim tien jaar en dat moest gevierd worden. De heren Mark Jansen, Coen Janssen, Isaac Delahaye, Rob van der Loo, Ariën van Weesenbeek en de zwangere Simone Simons hebben een geweldig spektakel op touw gezet. Zij vonden een koor en orkest uit Hongarije bereid om naar Nederland te komen om het jubileum luister bij te zetten.

MYTHOLOGY

Van veel nieuwe albums word ik tegenwoordig niet echt enthousiast, maar van dit soort heruitgaven met interessant onuitgebracht materiaal word ik wél erg vrolijk! Brainbox kende diverse bezettingen, maar net als bij Focus was die met Jan Akkerman voor mij de beste. Zijn karakteristieke, onnavolgbare en snelle gitaarspel en de volstrekt unieke stem van Kaz Lux definieerde het aparte geluid van Brainbox.

MYSTERIA (NL+E)

Na zijn verbazingwekkende epos over Edgar Allen Poe, komt Stephan Kaske (Mythos, M.A.S.S.) nu met maar liefst een driedubbel-cd in een fraai digipack met de complete historie van Mythos. Mysteria van M.A.S.S. is zijn veertigste (!) album. Het eerste deel van de trilogie opent kristalhelder met een fenomenale diepte in de klanken, zoals alleen DDD-opnamen op een hybrid SACD kunnen klinken.

THE SCARECROW (+ EP’S LOST IN SPACE PARTS 1 & 2)

Na een stilte van vijf jaar is Tobias Sammet, de frontman van de Duitse metalformatie Edguy, terug met een vervolg op de in 2001 en 2002 uitgebrachte metalopera’s van Avantasia. Deze albums bevatten melodieuze metal met een symfonisch tintje, daar waar Edguy naar onversneden heavy metal neigt. Op The Scarecrow staan elf tracks, die samen goed zijn voor ruim een uur muziek van Sammet. Evenals bij de vorige albums huurde hij diverse gastzangers en muzikanten in.

Pagina's