MENNO VON BRUCKEN FOCK

3CD

THE COMPLETE LIBERTY RECORDINGS, compilatie (1969-1970)

Labelmanager Mark Powell van Esoteric Recordings en de zijnen hebben weer eens een vergeten band ontdekt: High Tide, een kwartet rond de uit Newcastle afkomstige gitarist, zanger en voornaamste componist Tony Hill. Via een publishing deal met Apple kwam de band terecht bij Liberty Records dat destijds naar undergroundbands zocht. In 1969 nam de band het eerste album Sea Shanties op. De beperkingen van de toenmalige lp resulteerden in zes tracks. De overige opnamen werden toen niet gebruikt.

ANOTHER FORK IN THE ROAD

Kansas bestaat vijftig jaar en met nog twee originele leden, drummer Phil Ehart en gitarist Rich Williams, treedt de band nog steeds op. De vernieuwde band bracht in 2016 en 2020 nog gloednieuwe studioalbums uit. De compilatie Another Fork In The Road bevat maar liefst drie schijven met een lange speelduur met in totaal 41 songs uit het gehele oeuvre. Van alle regulier uitgebrachte studioalbums zijn nummers terug te vinden inclusief van de live albums Two For The Show en Always Never The Same.

THE SPACE BETWEEN (1969-1970), heruitgave

Steeds weer duiken er interessante albums op uit de vroege periode van de rockmuziek. Met een bezetting als die van Hard Meat, een trio met bas, gitaar en drums,  kun je je voorstellen dat van echte prog, laat staan symfo nog geen sprake is. Wel hebben de broers Mick Doland (gitaren, zang) en Steve Doland (bas) met drummer Mick Carless muziek gecomponeerd en gespeeld die geen doorsnee popmuziek is.

DARKER THAN BLUE: THE HARVEST YEARS

Naast Renaissance, Jefferson Airplane en Curved Air waren er in de jaren zestig en zeventig weinig rockgroepen met een zangeres. Babe Ruth, genoemd naar een Amerikaanse honkbalgrootheid, had Janita ‘Jenny’ Haan, die toen pas achttien jaar was. Ondanks haar karakteristieke zang en atletische podiumpresentatie was Alan Shacklock (gitaar, composities, zang) de centrale figuur in de band.

IT'LL ALL WORK OUT IN BOOMLAND (1970), heruitgave

We gaan terug in de tijd; naar 1969 om precies te zijn. Drummer Peter Dunton vervangt drummer Louie Farrell bij Gun, die samen met Bernard Jinks (bas) en Keith Cross (gitaar, keyboards) de groep Bulldog Breed vormt. Korte tijd later formeren de broers Adrian en Paul Gurvitz (Gun) Three Man Army. Zij zouden later de Baker Gurvitz Army vormen met Ginger Baker (ex-Cream).

TURN OF THE CARDS (1974), heruitgave

Esoteric Recordings blijft gelukkig doorgaan met het uitbrengen van klassiekers als Turn Of The Cards van Renaissance uit 1974! Voor mij persoonlijk is dat het mooiste album dat de band ooit het daglicht liet zien. De vaak live gespeelde tracks Running Hard en Mother Russia staan beide op dit album naast prachtige nummers als Black Flame, het uit de eerste periode stammende Things I Don’t Understand, het zoete liedje I Think Of You en het schitterende arrangement op Albinoni’s Adagio: Cold Is Being.

REFUGEE (1974), heruitgave

Toen Keith Emerson The Nice verruilde voor Emerson, Lake & Palmer (ELP), vormde bassist-vocalist Lee Jackson de band Jackson Heights. Bij het zoeken naar een nieuwe toetsenist vond hij in Zwitserland toetsenvirtuoos Patrick Moraz. Met Brian Davison, de originele drummer van The Nice, vormde hij een nieuw trio dat Refugee werd gedoopt.

A SONG FOR ALL SEASONS (1978), heruitgave

Wat is Esoteric Recordings toch een leuk label, want A Song For All Seasons (1978), een van de beste albums van het ondergewaardeerde Renaissance, zag in maart 2019 het daglicht met een opgepoetste kwaliteit en een aanzienlijke hoeveelheid extra’s. Bijna een uur onuitgebracht materiaal is toegevoegd in dit 3-cd pakketje, naast muziek die al eerder werd uitgebracht als Dreams & Omens.

BELOVED ANTICHRIST

Het indrukwekkende epos Beloved Antichrist is een driedubbel-cd met daarop maar liefst ruim drie uur muziek. De Zweedse band Therion, geformeerd rond gitarist-bassist Christofer Johnsson, mag worden beschouwd als de grondlegger van het gothic metalgenre. De band heeft opnieuw een innovatief album uitgebracht dat grotendeels is gebaseerd op het boek A Short Tale Of The Antichrist van Vladímir Soloviov. Johnsson doet met deze orkestrale metalopera en met deze omschrijving waarachtig recht aan hetgeen te beluisteren valt.

A FIRE IN THE SKY, compilatie

A Fire In The Sky is ‘a career-spanning collection’, zo staat op de cover te lezen en dat is het ook. De compilatie van deze hardrockpioniers bevat maar liefst veertig tracks, waarvan sommige nét even anders zijn dan de oorspronkelijke opname of het betreft de singleversie van een lp-track.

Pagina's