MENNO VON BRUCKEN FOCK

3CD

IT'LL ALL WORK OUT IN BOOMLAND (2021), heruitgave

We gaan terug in de tijd; naar 1969 om precies te zijn. Drummer Peter Dunton vervangt drummer Louie Farrell bij Gun, die samen met Bernard Jinks (bas) en Keith Cross (gitaar, keyboards) de groep Bulldog Breed vormt. Korte tijd later formeren de broers Adrian en Paul Gurvitz (Gun) Three Man Army. Zij zouden later de Baker Gurvitz Army vormen met Ginger Baker (ex-Cream).

TURN OF THE CARDS (2020), heruitgave remastered

Esoteric Recordings blijft gelukkig doorgaan met het uitbrengen van klassiekers als Turn Of The Cards van Renaissance uit 1974! Voor mij persoonlijk is dat het mooiste album dat de band ooit het daglicht liet zien. De vaak live gespeelde tracks Running Hard en Mother Russia staan beide op dit album naast prachtige nummers als Black Flame, het uit de eerste periode stammende Things I Don’t Understand, het zoete liedje I Think Of You en het schitterende arrangement op Albinoni’s Adagio: Cold Is Being.

REFUGEE (2019), heruitgave

Toen Keith Emerson The Nice verruilde voor Emerson, Lake & Palmer (ELP), vormde bassist-vocalist Lee Jackson de band Jackson Heights. Bij het zoeken naar een nieuwe toetsenist vond hij in Zwitserland toetsenvirtuoos Patrick Moraz. Met Brian Davison, de originele drummer van The Nice, vormde hij een nieuw trio dat Refugee werd gedoopt.

A SONG FOR ALL SEASONS (2019), heruitgave

Wat is Esoteric Recordings toch een leuk label, want A Song For All Seasons (1978), een van de beste albums van het ondergewaardeerde Renaissance, zag in maart 2019 het daglicht met een opgepoetste kwaliteit en een aanzienlijke hoeveelheid extra’s. Bijna een uur onuitgebracht materiaal is toegevoegd in dit 3-cd pakketje, naast muziek die al eerder werd uitgebracht als Dreams & Omens.

BELOVED ANTICHRIST

Het indrukwekkende epos Beloved Antichrist is een driedubbel-cd met daarop maar liefst ruim drie uur muziek. De Zweedse band Therion, geformeerd rond gitarist-bassist Christofer Johnsson, mag worden beschouwd als de grondlegger van het gothic metalgenre. De band heeft opnieuw een innovatief album uitgebracht dat grotendeels is gebaseerd op het boek A Short Tale Of The Antichrist van Vladímir Soloviov. Johnsson doet met deze orkestrale metalopera en met deze omschrijving waarachtig recht aan hetgeen te beluisteren valt.

A FIRE IN THE SKY, compilatie

A Fire In The Sky is ‘a career-spanning collection’, zo staat op de cover te lezen en dat is het ook. De compilatie van deze hardrockpioniers bevat maar liefst veertig tracks, waarvan sommige nét even anders zijn dan de oorspronkelijke opname of het betreft de singleversie van een lp-track.

INVISIBLE CIRCLES / EXORDIUM (2003, 2004), heruitgave

Deze gelikte heruitgave, al dan niet met goedkeuring van de voormalige bandleden, is een heerlijk hebbeding met maar liefst drie cd’s. Niet alleen het conceptalbum Invisible Circles (2004) staat er geremasterd op, maar eveneens het daaraan voorafgaande mini-album Exordium (2003). Verder zijn singles toegevoegd, enkele alternatieve versies, een akoestische uitvoering van My Choice en van alle nummers de demo’s die meestal niet wezenlijk verschillen van de albumversies. Aardig is de ‘agressieve’ uitvoering van Blind Pain die wel degelijk anders klinkt.

LIVE AT TRADING BOUNDARIES

Oktober 2013: het eerste akoestische optreden van Sir Thijs van Leer in Trading Boundaries, Sussex, Groot-Brittannië werd een daverend succes. Live At Trading Boundaries is alleen al een aanschaf waard vanwege de fabelachtig mooie hoes ontworpen door Roger Dean, het prachtige boekje met wat aantekeningen van muziekstukken die voor Thijs belangrijk zijn geweest en vooral veel foto’s uit een ver verleden. In het publiek zitten onder anderen Pierre van der Linden en Menno Gootjes (beiden Focus).

ZEITGEIST CONCERT

Tangerine Dream (TD) is al ruim vijfenveertig jaar actief in de muziekindustrie en brengt nog steeds het ene album na het andere uit. Als we die allemaal zouden bespreken in iO Pages dan zou er in elke uitgave minimaal één TD-release staan! Het Zeitgeist Concert is een driedubbelalbum opgenomen in de fameuze Royal Albert Hall in Londen, 2010. Uiteraard zijn vrijwel alle nummers min of meer oude bekende, maar door de goede opnamekwaliteit en een wat andere bewerking zijn ze toch ook weer heel interessant.

RETROSPECT, dvd, compilatie

Het Nederlandse female-fronted gothicmetalgezelschap Epica bestaat alweer ruim tien jaar en dat moest gevierd worden. De heren Mark Jansen, Coen Janssen, Isaac Delahaye, Rob van der Loo, Ariën van Weesenbeek en de zwangere Simone Simons hebben een geweldig spektakel op touw gezet. Zij vonden een koor en orkest uit Hongarije bereid om naar Nederland te komen om het jubileum luister bij te zetten.

Pagina's