MENNO VON BRUCKEN FOCK

ARROW CLASSIC ROCK Festival 2003

ARROW ROCK FESTIVAL 2003
ARROW CLASSIC ROCK Festival 2003
Lichtenvoorde
dinsdag, juni 24, 2003
ARROW ROCK 2003

Een briljant idee, schitterend weer, prachtige locatie en een line-up om van te watertanden. Kortom alle ingrediënten voor een perfect muziek-spektakel waren aanwezig op deze primeur in de vaderlandse muziekgeschiedenis. Nog nooit speelden zoveel 'legendes' op eenzelfde dag in ons land en hoe!!

Op het hoofdpodium speelden achtereenvolgens Superfloor (als opwarmer), en vervolgens de 'twin-guitars' van Wishbone Ash, het toch wel wat progressieve trekjes hebbende Uriah Heep, de rock 'n' roller veterans Status Quo, de southern rockin' Lynyrd Skynyrd en megasterren Deep Purple als sluitstuk.

In de tent, met een kwartier overlap ten opzichte van het hoofdpodium, speelden de L.A. Doors, Budgie, Manfred Mann's Earth Band, Y&T en Thin Lizzy.
Het voert te ver om van elke groep verslag te doen, dus ik wil me tot de grote lijn beperken. Opvallend was, dat de meeste groepen van de gelegenheid gebruik maakten om nieuw werk te presenteren. Teken, dat naast de niet misselijke historie van de diverse bands, men nog creatief bezig is en niet uitsluitend wenst op oude roem te teren. Uiteraard spelen de L.A. Doors uitsluitend 'oude' muziek omdat het een 'cover-band' is. Ook Thin Lizzy en de recent gereformeerde bands Budgie en Y&T en de qua albums wat minder produktieve MMEB speelden vrijwel uitsluitend 'bekend werk'. De geluidskwaliteit en het enthousiasme van de muzikanten stonden echter borg voor stuk voor stuk uiterst hoogwaardige prestaties en de steeds bomvolle tent was een bewijs voor de succesvolle selectie van de organisatie. Ook op het hoofdpodium werden zonder uitzondering perfecte concerten gegeven. Met aan de rechterzijde van het podium een groot beeldscherm waarmee ook achterin het terrein de verrichtingen van de musici goed te volgen waren en een zeer acceptabel aantal decibellen stond dit festival als een huis. Het prachtige weer en de gemiddelde leeftijd waren misschien wel de oorzaak van de ietsje minder uitbundige meezing en -klap taferelen bij Lynyrd Skynyrd en -na een lange dag- Deep Purple, feit blijft dat de toeschouwers met volle teugen hebben kunnen genieten van grootheden die niet elke dag in ons land concerteren. De geweldige slotact Deep Purple, met op toetsen Don Airey (o.a. bekend van Colosseum, K2 en Rainbow) en een op alle fronten excellerende Steve Morse, bewees nog immer van grote klasse te zijn. Met hun nieuwe plaat 'BANANAS' op komst, waar 3 tracks van werden gespeeld, gaat de band onverdroten door met het schrijven van een imposant stuk rock-geschiedenis en is inmiddels een ongeëvenaarde inspiratiebron van talloze artiesten, tot op de dag van vandaag! Een speciale vermelding voor de enige enigszins 'symfonische' band: de Manfred Mann's Earth Band. Ook zonder kanjer Chris Thompson blijkt de MMEB te kunnen boeien. Met nieuweling George Dunn achter de drumkit en een uitstekend zingende Noel McCalla werden tal van klassiekers gepresenteerd waarvan het uitgesponnen and swingende Demolition Man het publiek zichtbaar goed beviel.
Enige kleine minpuntje van de dag was de wachttijd van gemiddeld een uur voordat men met de auto de parkeerruimte kon verlaten maar met 30.000 mensen is dat ook niet zo'n wonder.

Verder is wellicht het enige wat op de verder werkelijk perfecte organisatie door MOJO valt aan te merken, dat naar mijn idee veel liefhebbers het jammer vonden een kwartier van welke act dan ook te moeten missen. Misschien een idee om de optredens op de twee podia echt te laten alterneren, zonder geprogrammeerde overlap. Voor de rest was echt alles tot in de puntjes geregeld, een uitzonderlijk goed lopend tijdschema, ruim voldoende sanitaire voorzieningen, een keur aan 'vreetschuurtjes' en standjes, ruim voldoende hulppersoneel en ga zo maar door. Als de toezegging bij monde van Rudolf Heinz wordt gerealiseerd zal ondergetekende volgende jaar maar weer wat graag van de partij zijn om verslag te doen (en niet te vergeten uit volle teugen te genieten). Eigenlijk mogen 'we' dit soort evenementen, als onderdeel van een stuk rock-historie zonder weerga, geen van allen missen, dus koop volgend jaar tijdig uw kaartje, wordt van harte aanbevolen !!!