MENNO VON BRUCKEN FOCK

EP

THE LOST TAPES 1992

Naast het splinternieuwe album Redemption verschijnt er voorjaar 2023 ook een ep uit het prille begin van deze Canadese formatie, toen Gary Savoie met zijn hoge heldere stem nog de zanger van Mystery was. The Lost Tapes bevat heerlijke symfo met uitstekend basspel van Richard Addison dat aan het basgeluid van Klaus Peter Matziol (Eloy) doet denken. De openingstrack is lekker uptempo; de tweede is een zoetsappige, maar o zo mooie ballad.

REAPPEARANCE

Reappearance, what’s in a name..? Van de helaas veel te vroeg overleden Pim Koopman, medeoprichter van Kayak, is postuum een ep met zes tracks verschenen. Het betreft composities van Koopman en van Cindy Oudshoorn die om de een of andere reden niet op een album van Kayak terecht zijn gekomen.

HALF LIFE

De band rond de broers Tom en John Galgano uit New York, presenteert met de ep Half Life een tussendoortje bestaande uit drie nieuwe studiotracks en een prima live-uitvoering van The Wait Of It All, die oorspronkelijk is uitgebracht in 2004 op de ep Ampersand Volume 1. De bezetting is die van de vele voorafgaande albums, maar de muziek is uitgesproken proggy met heerlijke synthsolo’s en basspel, waarin je de geest van Chris Squire kunt terug horen.

EPICA VS. ATTACK ON TITAN, ep

Epica vs. Attack On Titan is een speciale ep van Epica, het vlaggenschip van het gothicmetalgenre in Nederland. Oorspronkelijk zou deze ep alleen in Japan worden uitgebracht met composities van de Japanner Revo van de in dat land zeer bekende band Linked Horizon. De eerste track is een bombastisch nummer dat ook van Epica afkomstig had kunnen zijn.

THE SOLACE SYSTEM, ep

In afwachting van het nieuwe meesterwerk van Nederlands trots op het gebied van gothic- of symfonische metal, besloot de band een ep uit te brengen met zes tracks afkomstig uit de creatieve periode van The Holographic Principle. De nummers zijn veel te goed volgens gitarist Mark Jansen om als bonustracks te worden toegevoegd en daar de band geen dubbelalbum ambieerde, werd besloten deze tracks apart uit te brengen in maar liefst drie uitvoeringen: een cd-digipack, een transparante en een zwarte versie op vinyl.

HEROES, live

Bijna veertig jaar geleden speelde Robert Fripp (King Crimson) gitaar op het album Heroes van David Bowie. De oorspronkelijke sessies werden opgenomen in de Hansa Tonstudio in Berlijn, die uitkeek op de toenmalige Berlijnse Muur. Als hommage aan Bowie speelde de huidige bezetting van King Crimson op 12 september 2016 Heroes live in Berlijn. Deze uitgave markeert tevens het feit dat de opnamen voor dat nummer bij het uitbrengen van deze ep veertig jaar geleden hebben plaatsgevonden.

FOREIGN AFFAIRS

Foreign Affairs is een ep van Intentions, een Nederlandse band die in de eerste track Over The Edge stijltechnisch enigszins richting Haken gaat, maar veel minder technisch. De ep bevat ook echoënde, zweverige stukken die neigen naar spacerock. Foreign Affairs is een voorproefje van het debuutalbum The Hitman dat men in 2018 wil uitbrengen.

MASTERPLAN (+ EP ENLIGHTEN ME)

De cd Masterplan is het debuut van een samenwerkingsverband van zanger Jorn Lande (solo, Ark, Beyond Twilight, Milennium), gitarist Roland Grapow en drummer Uli Kusch, die beiden voorheen in Helloween speelden. Dat zijn een drietal redelijk grote namen met waarschijnlijk ook dito aspiraties. De band wordt gecompleteerd door bassist Jan S. Eckert en toetsenman Axel Mackenrott.

ESCAPE FROM SHADOW ISLAND

Shadowrise is een nieuwe naam in het symfonische metalgenre en wel uit eigen land. De kersverse leden van dit gezelschap zijn zangeres Laura Guldemond en bassist Yordi Florax. Escape From Shadow Island bevat zwaar georkestreerde metal met zowel grunts van gitarist Roman Potasse als ‘gewone’ zang van Potasse en vooral van Guldemond. Denk aan Wintersun en Symphony X.

OLD ROUTES, NEW WATERS

Oude wijn in nieuwe zakken? Jazeker! Oerlid en drummer Thomas Caser van Visions Of Atlantis meende dat het een goed idee zou zijn om als overbrugging naar het nieuwe studioalbum een ep uit te brengen met opnieuw opgenomen oude nummers. Het gaat dan om de favoriete nummers van de fans, zoals dat dan zo fraai heet. Natuurlijk klinken de orkestraties prachtig en ook de meervoudig opgenomen zang van de bijzonder goed ogende Franse sopraan Clementine Delauney en Siegfried Samer klinken professioneel.

Pagina's