MENNO VON BRUCKEN FOCK

Boxset

ONCE AGAIN (deluxe 4-disc edition)

Na de luxueuze uitgave van het debuutalbum en een driedubbele cd-versie van Octoberon, presenteert Cherry Red nu Once Again, het tweede album van Barclay James Harvest. De heruitgave is verpakt in een mooi boxje met het originele album, een beter klinkende stereomix, een quadrafonische mix en een dvd-audio met een 5.1-surroundmix, stereomix en quadrafonische mix. De cd’s bevatten elk verschillende bonustracks, waaronder enkele livetracks en alternatieve studioversies en versies zonder orkest.

ETERNAL MESSENGER: AN ANTHOLOGY 1970-1973

Arthur Brown was zo veel meer dan de hit Fire uit 1968. Dat mag duidelijk zijn na het beluisteren van Eternal Messenger: An Anthology 1970-1973 met maar liefst vijf cd’s in dit fraaie boxje. Een poster en een boekje vergezellen de drie studioalbums die alle zijn voorzien van bonustracks. Daarnaast is er een vierde cd waarop een originele jamsessie van wat mogelijk de eerste bezetting van de band had kunnen worden. De vijfde cd bestaat uit liveopnamen voor de BBC.

ARCHIVES 1-8, ELECTRONIC, ORCHESTRAL

Bulb is de artiestennaam van Misha Mansoor, gitarist van Periphery. Archives 1-8 bestaat maar liefst uit acht schijfjes vol met vrijwel geheel instrumentale muziek, die bestaat uit ruige gitaarmuren, geregeld als machinegeweren ratelende drums, moeilijke ritmes, drukke loopjes, weinig rustpunten en nauwelijks melodieuze stukken. Opvallend genoeg wordt de muziek van de qua stijl vergelijkbare metal aangeboden op acht schijfjes variërend in lengte van 25 tot 37 minuten, dus dit materiaal had ook prima op drie of vier cd’s gekund.

ELECTRIC CASTLE LIVE AND OTHER TALES

“Wat Arjen doet, is altijd goed”, zei Floor Jansen (Nightwish) ooit tegen me en hoezeer heeft zij gelijk. Was Ayreon Universe al even imposant als memorabel, de liveshow Electric Castle Live And Other Tales is zo mogelijk nog beter. Het vuurwerk kwam bij deze liveregistratie niet van de knallen en vlammen uit de vuurwerkfabriek, maar van de passie en de superieure kwaliteit die zowel de zangers als de muzikanten het uitzinnige publiek voortoverden.

DIE ORIGINAL AMIGA ALBEN, boxset

Stern-Combo Meissen is een voor velen onbekende band uit Oost-Duitsland. De band, opgericht in 1964, maakte prachtige albums eind jaren zeventig en begin jaren tachtig die echter ‘achter het ijzeren gordijn’ bijzonder weinig kans kregen om in het Westen bekendheid te vergaren. Deze box bevat maar liefst zeven albums zoals die in die tijd in de DDR zijn uitgebracht.

THE FIRST FIVE, compilatie

Ha! Weer zo’n prima uitgave van Universal waar je je hart bij kunt ophalen: de eerste vijf albums van de op klassieke muziek gestoelde symfo van Ekseption die mede door de virtuoze toetsenist Rick van der Linden veel bekendheid genoot. De albums beslaan de periode 1969 tot en met 1972. Op die albums gebruikte Van der Linden, naast piano en Hammond, ook kerkorgel en synthesizers die toen net in zwang kwamen. Het eerste titelloze album bevat de grootste hits; het tweede Beggar Julia’s Time Trip is door de zang iets meer pop georiënteerd.

TRINITY

Het zat al jaren in de planning, maar eindelijk zijn drummer en fantasy-artist Rodney Matthews (ex-Squidd) en de Amerikaanse gitarist Jeff Scheetz erin geslaagd om na vele jaren het door hen opgezette project af te ronden.

MEMORIES ARE NEW, boxset

De boxset Memories Are New bevat het complete studiowerk van Supersister inclusief bonusmateriaal! Baanbrekende tracks als She Was Naked prijken op dit fraaie overzicht van een van Nederlands meest experimentele gezelschappen van eind jaren zestig en beginjaren zeventig, de periode waarin progressieve en symfonische (rock)muziek werd ‘uitgevonden’.

SCHMETTERLINGE

Schmetterlinge is een prachtige boxset met daarin alle albums van Novalis, de Duitse band uit Hamburg genoemd naar het pseudoniem van schrijver Georg Friedrich Philipp Freiherr von Hardenberg. De box bevat in totaal zestien schijfjes met de muzikale historie van Novalis, inclusief een bonusdisc en een dvd. In een prachtig, vierkant boekwerk staan korte stukjes over alle albums en uiteraard de ‘credits’ en de songteksten. Het boekwerk is verluchtigd met veel foto’s.

DELECTUS

Evanghelos Odysseas Papathanassiou, beter bekend als Vangelis, is samen met Edgar Froese (Tangerine Dream), Klaus Schulze en Jean Michel Jarre een van de grondleggers van ambient en van elektronische muziek (EM). Al op jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in muziek en ging hij piano en percussie spelen.

Pagina's