MENNO VON BRUCKEN FOCK

BLU-RAY

REMEMBER THE FUTURE, compilatie

In het kader van ‘hoe luxe en compleet kunnen heruitgaven zijn?’ brengt Esoteric Recordings het vierde album van de Britse band Nektar uit in een schitterend boxje, waarin maar liefst vier cd’s, een blu-ray, een boekwerkje en een poster te vinden zijn. Het viertal Roye Albrighton (zang, gitaar), Derek Moore (bas), Allan Freeman (toetsen) en Ron Howden (drums), bracht vooral beginjaren zeventig degelijke progrock en krautrock uit.

BABY JAMES HARVEST (1972), heruitgave

In de indrukwekkende reeks uitgebreide heruitgaven spant Cherry Red Records uit het Verenigd Koninkrijk de kroon. De maatschappij brengt al jarenlang tal van bijzonder interessante, bekende en soms ook minder bekende albums onder de aandacht van de liefhebbers van muziek uit de jaren zeventig. Behalve oudere fans zullen dit soort luxe heruitgaven ongetwijfeld ook de nieuwe generatie muzikale ontdekkingsreizigers aanspreken, zoals Baby James Harvest, het vierde album van de roemruchte band Barclay James Harvest (BJH).

OMEGA ALIVE

Epica is zonder twijfel de vaandeldrager in Nederland als het gaat om symfonische metal. De band luidt het twintigjarig bestaan in met een bijzondere liveshow die is vastgelegd op cd, dvd en blu-ray. De wereld in de greep van de pandemie heeft ook vooral sporen nagelaten in de cultuursector. Muzikanten die in hun levensonderhoud moeten voorzien door op te treden, zagen hun broodwinning plotsklaps wegvallen. Veel artiesten in de muziekbranche hebben die lacune opgevuld door met nieuw werk te komen.

FISH OUT OF WATER (1975), heruitgave

De prachtige boxset die in 2018 uitkwam zal voor menigeen wellicht een brug te ver geweest zijn en mogelijk daarom zijn de remaster van Squires soloalbum, de 5.1-audio-uitvoering, het commentaar van Chris Squire  ̶ bijna veertig jaar later  ̶ en de promotionele video’s nu uitgebracht op blu-ray. Chris steekt zijn bewondering voor voormalig medebandlid Bill Bruford niet onder stoelen of banken en hij geeft zowel Patrick Moraz als vooral organist Barry Rose, die het kerkorgel in de St.

I AM THE EMPIRE - LIVE FROM THE 013

De van origine Amerikaanse band Kamelot heeft zijn sporen in het progressieve metalgenre ruimschoots verdiend. Met een formidabele frontman in de persoon van de Zweed Tommy Karevik (Seventh Wonder, Ayreon) en de meer dan waardevolle toevoeging van toetsenman Oliver Palotai, is Kamelot uitgegroeid tot een topband in het genre.

DECADES: LIVE IN BUENOIS AIRES

Ik herinner me mijn eerste kennismaking met zangeres Floor Jansen nog heel goed. Dat was die keer toen ze optrad met After Forever op Bospop 2000. Na een concert van diezelfde band in het toenmalige Metropool in Hengelo in 2001 wist ik het zeker: zij wordt een grote! Ook mijn voorspelling na het ontslag bij Nightwish van Tarja Turunen, dat Floor haar opvolger zou moeten worden, is uiteindelijk bewaarheid geworden.

VEHICLE OF SPIRIT

De tijd vliegt, want het is alweer een aantal jaren geleden dat ‘onze’ Floor Jansen een noodkreet van over de oceaan ontving met het verzoek om de tournee van Nightwish door Amerika te redden. Ze bedacht zich geen moment. Ze veroverde de podia, haar bandleden en nagenoeg alle oude fans en het is onnodig te vermelden dat Nightwish er mede door haar vele duizenden fans bij kreeg.

SYMFONIA, live

Het livealbum Symfonia van Asia, dat verkrijgbaar is als dubbel-cd, dvd en blu-ray, zou je op twee manieren kunnen benaderen. De kritische niet-fan zal zeggen dat dit al het zoveelste livealbum van de band is. Belachelijk om dat na ruim drie jaar nog uit te brengen! Het voegt niets toe en het is met nog geen negentig minuten rijkelijk kort voor een dvd. Dat is allemaal waar, maar een meer positieve insteek zou onderstaande recensie kunnen opleveren.

LIVE AT THE PHOENIX, + blu-ray

De Canadese formatie Harem Scarem rond zanger Harry Hess en multi-instrumentalist Pete Lesperance, die vorig jaar het album Thirteen uitbracht, speelt een thuiswedstrijd in Toronto en viert haar geslaagde reünie met een overtuigend dubbel livealbum annex dvd, blu-ray. Vijf songs komen van Thirteen; de overige vijftien zijn een bloemlezing uit alle eerder uitgebrachte albums. De band maakt gepolijste hardrock en omdat Lesperance voornamelijk zijn gitaar hanteert, komen de toetsen amper aan bod.

RETROSPECT, dvd, compilatie

Het Nederlandse female-fronted gothicmetalgezelschap Epica bestaat alweer ruim tien jaar en dat moest gevierd worden. De heren Mark Jansen, Coen Janssen, Isaac Delahaye, Rob van der Loo, Ariën van Weesenbeek en de zwangere Simone Simons hebben een geweldig spektakel op touw gezet. Zij vonden een koor en orkest uit Hongarije bereid om naar Nederland te komen om het jubileum luister bij te zetten.

Pagina's