MENNO VON BRUCKEN FOCK

THERION, TRISTANIA & TRAIL OF TEARS

THERION
THERION (supports: TRISTANIA & TRAIL OF TEARS, 03-11-2004)
OOSTERPOORT, GRONINGEN
woensdag, november 3, 2004

Als support van THERION traden in dit ‘Noordse gothic metal’ avondje achtereenvolgens de formatie Trail Of Tears en Tristania op.

De eerste band vaart een vrij uitgesproken heavy metal koers na het vertrek van zangeres Helen Iren Michaelsen (nu Imperia) en valt dus eigenlijk ‘buiten ons blad’. Ook Tristania gaat door de evenwichtige verdeling tussen de engelenstem van de zwoele Vibeke Stene en die van grunter/shouter Kjetil Ingebrethsen aardig de ruige kant op en daardoor komen de prachtige stukken met Stene en zanger Østen Bergøy mijns inziens onvoldoende uit de verf. Na het laatste wapenfeit World Of Glass (2001) moet nieuw werk gaan uitwijzen of Tristania al dan niet in iO Pages ‘thuis hoort’.

 

De Zweedse hoofdact Therion bleek uitstekend op dreef. De band bestaat uit Christofer Johnsson (gitaar/zang) en de broers Niemann (gitaar en bas), bijgestaan door Petter Karlsson op drums, Mats Levén (zang) en een viertal achtergrond zangers/zangeressen en de stevig gebouwde Zweedse sopraan Karin Fjellander. Helaas voor ons werd de laatste tijdens de show onwel en moest de oorspronkelijke setlist, goed voor twee en een half uur muziek, ingekort worden tot krap twee uur. Tweede nadeel bleek (voor mij althans) dat in plaats van de zeer orkestrale en symfonische stukken van vooral de laatste albums Leimuria en Sirius B, meer ouder en ruiger werk werd gespeeld.

 

Alhoewel de niet uitverkochte zaal zeer enthousiast was, heeft het volle 013 de avond ervoor waarschijnlijk nog meer kunnen genieten van dit Noordse ‘3-pack’!