MENNO VON BRUCKEN FOCK

ARK & THRESHOLD

ARK & THRESHOLD
LUCKY & CO te Rijssen (Overijssel)
donderdag, september 13, 2001

Impressie van progrock concert
Met het prima concert wat John Wetton alweer enige tijd geleden gaf in Lucky & Co te Rijssen (Twente) was de progressieve rockmuziek wederom aan de beurt, en wel met een heus dubbelconcert: door ARK en THRESHOLD op 13 september j.l.

Het niet al te talrijk opgekomen publiek ( ca 150 mensen) moest zo’na 3 kwartier wachten voordat de bombastische symfo-metal van ARK kon losbarsten. Het wachten werd echter beloond! De band die na hun debuut ‘ARK” met het ijzersterke “BURN THE SUN’ de prog-wereld goed wakker had geschud, pakte stevig (en hard!) uit net een bloemlezing uit hun beide tot op heden verschenen cd’s. Alhoewel de composities van “ARK” wat minder aanspreken dan die van ‘BURN THE SUN” werden alle op overtuigende wijze ten gehore gebracht. Het niet functioneren van de akoustische gitaar werd moeiteloos opgevangen door diezelfde partij dan maar elektrisch te spelen (Just a little) en smaakmakers Heal the Waters en Burn the Sun stonden live als een huis. En dan die stem, de als gemaskerd geschminkte Jorn Lande stal voor mij absoluut de show door alle uithalen loepzuiver en schijnbaar moeiteloos te halen, wat een ‘strot’ heeft die man!! Zal mij benieuwen hoelang hij het volhoudt! Vooralsnog is dit bezig baasje behalve aktief in ARK ook te bewonderen in de band Beyond Twilight en in een spoedig uit te komen solo project. Een geweldige zanger waar we nog een hoop plezier aan kunnen beleven.

Na een goed uur ARK was het pauze geblazen en werd de set omgebouwd voor Threshold.
Threshold (zij het met weer een andere drummer achter een wel zeer sobere drumkit) is al enige tijd een vaste waarde in de melodieuze ‘heavy’ symfonische muziek. Ook vanavond werd deze reputatie in het 1 uur 3 kwartier durende concert weer bevestigd. De band bleek goed op dreef en uiteraard werd vooral het werk van ‘Clone’ en “Hypothetical’ ten gehore gebracht. Zanger Mac mist naar mijn idee echter de kracht en het bereik van voorganger Damian Wilson maar tracht dit op het podium te compenseren met rare fratsen. Klom hij tijdens het concert op ‘BOSPOP’ in het metaalwerk van de lichtophanging, nu moest en zou hij boven op de boxen klimmen, iets dat door het publiek best werd gewaardeerd. Blijft echter de vaststelling dat in deze bezetting ‘Threshold’ de status van subtop nimmer zal overstijgen.
Rest nog te vermelden dat er inmiddels heruitgaves beschikbaar zijn van de eerste cd’s van Threshold en dat een leuke bijkomstigheid van dit concert de aanwezigheid was van een zuiderbuur met een forse collectie progcd’s.

Na inmiddels op 25/10 ook de Flower Kings te hebben aanschouwd (puik concert) moet ik helaas constateren dat bij deze mate van belangstelling de symfo/progrock in het oostelijk deel van Nederland waarschijnlijk snel verleden tijd zal zijn….