MENNO VON BRUCKEN FOCK

ALFA CENTAURI 15 mei 2004

ALFA CENTAURI
ALFA CENTAURI
Graaf Wichman Theater Huizen
zaterdag, mei 15, 2004
10e ALfa-Centauri Festival

10e Alfa-Centauri EM festival succesvol !

Op 15 mei 2004 was het zover : het tiende EM-festival, georganiseerd door Eric Snelders c.s. was een feit. Na een geslaagde ‘try-out’ in maart was het de Graaf Wichman Theater in Huizen het decor van diverse concerten. Naar schatting ruim 400 mensen waren te gast in het drukbezochte theater, waar ook diverse EM-muzikanten in de hoedanigheid van CD-verkopers aanwezig waren. Om maar enkele te noemen: Rob Papen, Nik Tyndall, Ron Boots, Kees Aerts, Joerg Strawe en Gert Emmens. Daarnaast hadden de optredende muzikanten ook een (eigen) stand.

Eric Snelders leidde de diverse acts feilloos in en met een indrukwekkende hoeveelheid panelen met knoppen beet het Nederlandse Free System Projekt, bestaande uit Ruud Heij, Marcel Engels en Frank van der Wel, het spits af. Alhoewel het zeker geen slecht concert was, bestond de indruk dat de heren beter of dan toch zeker anders hadden gekund. De sequences waren niet echt indrukwekkend en meestal maar in één toonsoort, waardoor het geheel, mede door het ontbreken van krachtige melodieën of solo’s, wat vlak werd.

Het optreden van Par Example moest door interne problemen op het laatste moment worden geschrapt. In plaats van dit optreden een moedig maar ook wat vlak optreden van ‘de helft van Par Example’, zijnde Eric van Baaren.

Last minute stand in Ian Boddy gaf een perfecte show met mooie kosmische beelden op een groot scherm. Veel variatie en een zeer originele invulling van ritme in een sequence. Een imponerend staaltje van een synthese van toetsen, knoppen en computer(muis). Boddy presenteerde zijn net uitgebrachte werk Chiasmata.

Vervolgens was het podium voor Dave Fulton (Dweller At The Threshold) met Paul Vnuk en Giles Reaves. Mede DATT-lid John Duval haakte af vanwege vlieg-angst. Vandaar onder de naam DATT een concert met materiaal van DATT en het nieuwe project van genoemde heren werd gepresenteerd, een feest voor de retro-liefhebbers!

Tot slot een zowel muzikaal als visueel sprankelend optreden van Intelligentsia, eigenlijk een project van ‘MIRAI’, een Engelsman die vele jaren in Japan doorbracht, met diverse gasten zoals nu John van der Stap (elektronische drums/keyboard), Suzi (keyboard, theremin en klarinet). De show met muziek in een stijl van ‘Jarre met een snufje Kraftwerk’ werd behalve beelden op het grote scherm, nog extra opgeluisterd me twee bijzonder lenige Japanse dansers en een laser-show.

De EM blijkt dus zeker niet ‘dood’ en we wachten in spanning af op de volgende EM- festivals op 11 september 2004 (met Erik Norlander) en E-Live (met Redshift) op 9 oktober a.s.
Websites: www.alfacentauri.nl en www.groove.nl