MENNO VON BRUCKEN FOCK

ANATHEMA (DANNY CAVANAGH)

ANATHEMA
zondag, mei 25, 2003
ANATHEMA

Anathema wipte op 25 mei j.l. even over naar Nederland omdat hun carrière buiten de landsgrenzen 10 jaar geleden in Nederland begon met een concert in Willem II, en dat moest gevierd worden (zelfs met een speciaal daarvoor bedrukt T-shirt met alle concerten in Nederland !). Bovendien neemt de band in juni/juli hun nieuwe album op, dat ‘The Natural Disaster’ zal gaan heten. Een vermoeide Danny Cavanagh (gitaar, zang), de voornaamste song-schrijver van de band, steekt van wal.

Anathéma maakt een moeilijke tijd door. Als ik jullie website moet geloven opteer je voor een solo-carrière en is dus het voortbestaan van Anathema in gevaar?

Nee, dat valt echt wel mee. Het is wel zo dat ik een hele woelige periode heb doorgemaakt. Ik zat niet lekker in mijn vel en wist bijvoorbeeld niet of ik wel of niet met Anathema door zou gaan. Dankzij met name Les (Smith), die een bindende factor is en bovendien vele zaken voor de band regelt, is alles nu weer als vanouds. Jamie is terug in de band en ik ben erg moe maar weer tot rust gekomen en de sfeer is prima. Wat grappig trouwens dat je klemtoon van Anathéma (Grieks voor gruwel, bedacht door onze toenmalige zanger Darren White) op de e legt! Dat vind ik zelf veel mooier, helaas spreekt bijna iedereen het uit met de klemtoon op de tweede a, Anáthema dus. De informatievoorziening op onze site (www.listen.to/anathema) is niet steeds geheel naar mijn zin en zeker niet optimaal qua aktualiteit. Als het een beetje wil, zullen we de site in eigen beheer gaan doen en misschien wel ingrijpend veranderen! Als alles naar verwachting loopt, is dat binnen een jaar een feit. (zie nu www.anathema.ws)

Jullie zijn in 1989 begonnen met tamelijk heavy muziek met ook grunt-zang. Sindsdien is er in de muziek van Anathema wel wat veranderd. Wat voor effecten heeft jullie ontwikkeling op het nieuwe album? Wanneer gaan jullie de studio in en wanneer zal de cd naar verwachting verschijnen?

In 1989 kwamen we net van school. Samen met mijn broers (Vincent en Jamie, een tweeling) zijn we direkt professioneel gaan werken. We hebben van het begin af aan vertrouwen in de band gehad, ondanks het feit dat we op Les na (die -waarschijnlijk klassieke- pianoles heeft gehad) autodidacten zijn! Na die vroege wat ruigere periode hebben we geleidelijk aan, toen Vince onze lead-zanger werd, onze eigen stijl ontwikkeld. Voor het komende album, dat hoop ik in het late najaar 2003 zal verschijnen, heb ik alle muziek geschreven, juist in de periode dat ik het meest met mezelf in de knoop zat. Dat is ook goed in de muziek te horen: The Natural Disaster zal een behoorlijk heavy, vooral een ‘donker’ en melancholiek album worden. De melodietjes zijn simpel maar recht uit m’n hart en we zullen proberen die sfeer zo goed mogelijk op het album te krijgen. Variatie genoeg: van bijna ambient tot geluidsmuren die we zelf amper onder controle kunnen houden! Aangezien Jamie (bas) en John (Douglas, drums) ook prima song-writers zijn, zal het hier op volgende album beslist geen 2 jaar op zich laten wachten. We hebben in feite nu al bijna voldoende materiaal voor nog een album! Het is de bedoeling om in de maanden juni en juli de studio in te duiken, zodat het album in het late najaar (oktober?) zal kunnen uitkomen. Daarvoor zullen we eerst nog fors moeten repeteren en arrangeren en daar hebben we allemaal een broertje dood aan…Omdat met name Jamie en John op het album na The Natural Disaster ook materiaal aanleveren zal dit album lichtvoetiger zijn maar desondanks wel stevig!

Betekent het kiezen voor Anathema ook dat je stopt met solo optredens en neven-projecten? Waar komt jullie inspiratie vandaan en vanwaar jouw behoefte om meer te doen dan Anathema?

Alhoewel Anathema veruit het belangrijkst is, blijf ik wel dingen er naast doen. Zo blijf ik aktief met Antimatter en zal ik solo blijven optreden. De voornaamste reden is, dat ik het heerlijk vind om te zingen. Alhoewel ik op The Natural Disaster enkele nummers als lead-zanger zing, blijft de wat krachtiger stem van Vince de stem van Anathema, dus kom ik wat dat betreft niet voldoende aan mijn trekken. Mijn belangrijkste idolen waren naast de Beatles vooral Mark Knopfler. Na Live-Aid (1985) ging de knop om bij mij. Nadien ben ik ook naar Pink Floyd gaan luisteren en wat later ook naar bijvoorbeeld Radiohead. Overigens zou ik behalve zelf zingen ook heel graag filmmuziek schrijven. Ik zelf zit uren op een kamertje met een gitaar en gevonden melodietjes neem ik op, op een bandje.

Ook gebruik ik keyboards (sequencer). Dan maak ik gebruik van de mogelijkheden om thema’s digitaal op te slaan. John besteed ook veel tijd aan experimenteren mijn zijn keyboard. Hij is degene die met originele en aparte geluidseffecten komt. Omdat ie niet echt een computerwizard is, gebruikt hij op het podium zalf geen elektronische instrumenten naast zijn drumstel. Vandaag (25 mei, Podium Hardenberg) staat Vince overigens wel achter John’s keyboard!! Alle leden van Anathema spelen gitaar, dus veruit de meeste nieuwe composities ontstaan uit probeersels met akoestische gitaar.

Kom je zelf nog toe aan het luisteren naar muziek en wat vind je van de compilatiealbums Resonance 1 en 2) die recentelijk zijn uitgebracht? Wanneer zien we jullie weer en zal dat in het kader van een uitgebreidere tournee zijn?

Veel tijd om zelf te luisteren heb ik, al vind ik met name Beatles en Radiohead nog altijd geweldig. Ik zou zelf ook graag naar concerten gaan maar op de één of andere manier ben ik voor m’n favorieten altijd te laat; zo heb ik recentelijk McCartney en Radiohead gemist (baal, baal). Door de verandering van platenmaatschappij zijn onze eerste albums opnieuw uitgebracht met extra nummers, die duidelijk iets toevoegen. Ik ben zelf erg gecharmeerd van Resonance 2. Wat de podia betreft, zullen we waarschijnlijk rond de jaarwisseling een uitgebreide promotie doen van The Natural Disaster in elk geval in Europa, dan zullen we ook zeker weer in Nederland te zien zijn!

Discografie:

THE CRESTFALLEN (1992) (Mini-CD)
SERENADES (1993)
PENTECOST III (1995)
THE SILENT ENIGMA (1995)
ETERNITY (1996)
ALTERNATIVE 4 (1998)
JUDGEMENT (1999)
A FINE DAY TO EXIT (2001)
RESONANCE (Compilatie) (2001)
RESONANCE 2 (2002)