MENNO VON BRUCKEN FOCK

THERION (support Grave Digger & Sabaton)

THERION (support Grave Digger & Sabaton)
THERION (support Grave Digger & Sabaton)
Groningen Oosterpoort
zaterdag, februari 17, 2007
Gothic Kabbalah

Ruim twee jaar geleden moest Therion in Groningen improviseren want toen werd één van de zangeressen ziek. Dit maal was er geen vuiltje aan de lucht.
Voorafgegaan door Sabaton, een beetje een Nightwish-kloon maar dan met niet al te sterke mannelijke zang en een sterk optreden van het redelijk bekende Duitse metalgezelschap Grave Digger, trad Therion aan met als achtergrond een sobere kerk (op doek), kandelaars op toneel en een wat sombere, meest zwarte kledij en donkere make up.

De vaste kern van de vorige tournee was erbij: Chris Johnsson (gitaar), Kristian Niemann (leadgitaar), Petter Karlsson (drums), Johan Niemann (bas) en Mats Levén (zang). De van de Amerikaanse gothic metal formatie Aesma Daeva ‘gehuurde’ knappe sopraan Lori Lewis toonde zich een bevallige verschijning en een werkelijk prima zangeres, de lange blonde Snowy Shaw bleek over een verrassend gevarieerd stemgeluid te beschikken en ook zangeres Katarina Lilja (Sobre Nocturne) kweet zich uitstekend van haar taak.
De setlist bevatte een flink aantal nummers van de laatste albums: Mitternach Löwe, Falling Stone, Perennial Sophia, Son Of The Staves Of Time en Tuna werden gespeeld van het laatste album Gothic Kabbalah en van Lemuria/SiriusB kwamen voorbij Blood Of Kingu, An Arrow From The Sun, Son Of The Sun en Lemuria.
De overige nummers m.u.v. Deggial en uitsmijter Thor The Powerhead, met een hoofdrol voor Shaw, waren afkomstig van de albums Theli, Vovin en Secrets Of Ruins.
Een uitgelezen setlist waarbij slechts een bescheiden rol was weggelegd voor Johnsson die zowel zang als leadgitaar overliet aan anderen.

Geluidstechnisch stond het optreden als een huis en al was de belichting niet prettig om foto’s zonder flits te maken, sfeervol was het zeker. Dat de band uitstekend presteert met 4 vocalisten die in meerdere stijlen kunnen zingen bleek vanavond een te meer en door de steeds wisselende line up en setlists blijft Therion telkens weer boeien en verrassen.