MENNO VON BRUCKEN FOCK

STAR ONE featuring AYREON

STAR ONE featuring AYREON
013
zondag, september 29, 2002

Na de première de dag ervoor in de uitverkochte Boerderij, nu een zeer goed gevuld 013. Kennelijk is de behoefte om Star One live te aanschouwen zo groot dat 3 concerten in Nederland 3 x volle zalen trekt en dat is natuurlijk prima, want niet elk prog- of symfoconcert mag dat genoegen smaken. Geen voorprogramma, maar een dikke 2 uur space-metal en prog van grote klasse: daar was het publiek in groten getale voor gekomen.

Het grote podium was geheel gebruikt met links een scherm waar beurtelings ruimteachtige beelden werden geprojecteerd, dan weer animaties met hoesjes van eerdere Ayreon-albums en mee te zingen teksten. Rechts op het podium een ‘tunnelingang’ waar meestentijds de zusjes Jansen de heerlijke achtergrondzang verzorgden maar tevens een plek waar de musici door opkwamen of even weg slopen. In het midden een wal waar bij toerbeurt een bandlid van een hoogte van ca 2,5 m op ons neerkeek. De setlist was een prima mix van driekwart van het gehele Star One werk (Set Your Controls, High Moon, Songs Of The Ocean, Intergalactic Space Crusaders, The Eyes Of Ra en Starchild) afgewisseld met tot nu toe uitgebracht werk van Ayreon (Dreamtime/Eyes Of Time van The Final Experiment, Actual Fantasy van het gelijknamige album, Isis And Osiris, Valley Of The Queens, Amazing Flight In Space, Castle Wall, en The Two Gates van Into The Electric Castle, The Dream Sequencer van het gelijknamig album en tenslotte van The Universal Migrator: Dawn Of A Million Souls en Into The Black Hole). Gesteund door een onwrikbaar ritmetandem bestaande uit Ed Warby op drums en routinier Peter Vink op bas brachten Arjen (die speelde alsof hij nooit van de poppodia weggeweest was) en toetsenwizard Joost ‘broekie’ van den Broek Arjen’s muziek die de diverse vocalisten in staat stelde rustpauzes af te wisselen met topprestaties. Met name Russell Allen (Symphony X), stuwde het publiek en de band naar een wederzijds warm enthousiasme. Ondanks een meer dan acceptabel geluidsvolume in het doorgaans toch akoestisch goed aangeschreven 013 was de balans tussen de diverse instrumenten, maar ook tussen de verschillende vocalisten niet steeds goed te noemen. Zo was Damian Wilson (ondanks zijn halsbrekende toeren op grote hoogte en horizontaal door het publiek ‘op handen gedragen’) veelal nauwelijks te horen.
Gelukkig voor mij was het tweede optreden wat ik mocht bijwonen in Rijssen wat dat betreft werkelijk perfect en ook in Rijssen een laaiend enthousiast publiek en een goed ingespeelde band met een hoogwaardig concert! Speciale vermelding verdient, behalve het vaste gastoptreden van fluitiste Ewa Albering-Smarzynska (jawel, van Quidam!!) in 013 ook speciale gast Edward Reekers met zijn gevoelige vertolking van o.a. Dreamtime). Voor de tweede toegift speelde de band muziek van de aartsvaders van heavy metal, Deep Purple in de vorm van Space Truckin’ en omdat het toch een heel prima avondje was deed Arjen zijn hidden track op Space Metal nog tussen de twee toegiften.

Ik mag hopen dat Arjen ook in de toekomst in staat zal zijn om zijn werk live te presenteren, met mensen zoals hij ze nu om zich verzameld had, is het een lust voor oog en oor om gedreven en talentvolle musici op deze manier aan het werk te zien. Arjen c.s.: SPACE ON!