MENNO VON BRUCKEN FOCK

SPOOKY TOOTH

SPOOKY TOOTH
SPOOKY TOOTH
De Boerderij, Zoetermeer
zondag, februari 17, 2008

Ruim 40 jaar na de oprichting van deze ondergewaardeerde groep, stond Spooky Tooth na bijna 3 decennia weer op Nederlandse bodem. Dat de band niet extreem populair was in de jaren zestig en zeventig, was te merken aan het wat bescheiden aantal mensen dat naar Zoetermeer gekomen was.

Beneden redelijk gevuld en daardoor toch heel sfeervol, speelde de band 2 sets die alle nummers van de laatste live CD bevatte en daarnaast nog een geheel nieuwe track, Too Close To The Fire en verder nog Heartache en Cotton Growin’Man.
Het originele drietal Mike Harrison, Mike Kellie en Gary Wright wordt op deze tour bijgestaan door Steve Farris (gitaar, o.a. Mr. Mister en Whitesnake) en Shem von Schroek op bas. Nostalgie en lekker swingen, dat was wat de heren boden. Harrison bleek maar matig bij stem en was nodig aan een paar dagen rust toe, terwijl Wright al jarenlang maar heel weinig aan kracht inboet met zijn karakteristieke hese stemgeluid. Kellie drumde een prima partij en is ook nog te bewonderen in The Only Ones. Ondanks een bezetting met twee toetsenisten waren er slechts geringe elementen uit symfo en prog te vinden maar zeker wel de oerbeginselen. Het keyboardwerk was (te) bescheiden en dit gaf Farris de gelegenheid om meer dan eens te excelleren. Persoonlijk beschouw ik Wright als een uitstekende songwriter en de aartsvader van door synthesizers gedomineerde pop en het was dus een bijzondere gelegenheid om hem aan het werk te zien.

Een aparte mengeling van rock, blues en pop zoals die eigenlijk alleen in de begintijd van de prog gemaakt werd en daardoor was het een leuke avond!