MENNO VON BRUCKEN FOCK

CD PRESENTATIE GALAXY STUDIO te MOL

AFTER FOREVER - GALAXY STUDIO
AFTER FOREVER
zaterdag, december 16, 2006

AFTER FOREVER presenteert nieuwe album “Energized” : 16 december 2006.

Dit album zou later verschijnen als "After Forever".

After Forever timmert aan de weg. De band heeft definitief gekozen om voltallig professioneel met muziek bezig te zijn en heeft recentelijk een contract afgesloten met Nuclear Blast een gerenommeerd label waar ook onder andere Nightwish onder contract staat. Het eerste bewijs dat het nieuwe label geld in AF wenst te investeren werd al geleverd door het AF mogelijk te maken met orkest en koor te werken. Het tweede bewijs kwam in de vorm van een uitnodiging aan de internationale pers om in de beroemde Galaxy Studio’s in Mol (België) het nieuwe album van AF te komen beluisteren.

Tijdens de presentatie werd duidelijk bij monde van Sander Gommans dat toetsenist Joost van den Broek een nog grotere rol heeft gespeeld bij het tot stand komen van dit album. Niet alleen heeft hij nummers mede gecomponeerd, ook was hij verantwoordelijk voor het schrijven van alle arrangementen die naderhand door het Praagse symfonieorkest zijn uitgevoerd.

In tegenstelling tot voorgaande albums heeft Sascha Paeth bij het komende album geen rol meer gespeeld maar werd gekozen voor producer Gordon Groothedde die ondermeer gewerkt heeft met Barry Hay, Intwine, The Sheer en Beth Hart.

Gastrollen van Doro (Who I Am) en niemand minder dan Annihilator gitarist Jeff Waters, die een paar spetterende solo’s heeft neergelegd.

Alhoewel de titel van het album nog niet geheel vast staat, luidt de werktitel “Energized”. De teksten zijn zoals gebruikelijk van Floor Jansen en zij beschrijft de verschillende vormen van energie. Zo komt niet alleen de magie van energie in de natuur aan bod, ook energie door de tijd heen en door intermenselijk contact of zoals in Cry With A Smile de impact van de trieste gebeurtenis van het verlies van een dierbare (in dit geval het hondje bij Floor thuis) dat echter een heel klein beetje draaglijker wordt door het besef dat die dierbare wel ‘ruim de leeftijd had’.

Net zoals bij de laatste Ayreon heeft After Forever gekozen voor uitersten: van zeer pittige metal tot de meest fraaie ballads, van catchy rockmuziek tot zwaar klassiek georiënteerd en zelfs ook elementen uit jazz en volksmuziek vlogen voorbij tijdens de luistersessie die -zoals dat bij After Forever nu eenmaal gebruikelijk is-  niet verliep zonder technische mankementen. De diensten van Groothedde zijn ingeroepen mede om eenheidsworst in het genre te vermijden en te oordelen naar wat ik gehoord heb is dat uitermate goed gelukt!

 

De ontvangst was opgeluisterd met een hapje en drankjes en werd afgesloten met een rondleiding door de indrukwekkende studio en een kort live optreden van Joost en Floor waarbij o.a. een cover werd gebracht maar wel in een waanzinnig lekkere uitvoering: het nummer Alone, bekend geworden van Heart.

We gaan nog mooie (maar wel heftige) dingen beleven met AF!