MENNO VON BRUCKEN FOCK

AUTUMN (support Xystus & Danny Cavanagh)

AUTUMN (ATAK - Enschede, 7 janurai 2005)
AUTUMN (support Xystus & Danny Cavanagh)
ATAK, Enschede
vrijdag, januari 7, 2005
Summer's End

In het kleine en helaas niet helemaal gevulde ATAK waren maar liefst drie optredens.

Als eerste Anathema's (kort gekapte) Danny Cavanagh, die m.b.v. wat elektronische snufjes zichzelf tot zelfs in drievoud op zijn gitaar (en één maal op toetsen) begeleidde. Dat ook hij kan zingen bewees hij en dat Anathema’s muziek een forse dosis Pink Floyd invloed kent, bleek wel uit zijn hommage aan deze band met maar liefst twee nummers waaronder afsluiter Comfortably Numb.

Zeer zeker de moeite waard, zo ook de talentvolle band uit Den Bosch Xystus, die een bloemlezing van het uitstekende album Receiving Tomorrow speelde. De geluidskwaliteit was weliswaar niet subliem, maar toch was goed te horen dat Xystus, dat ook een prima nieuw nummer (Resurrection of Chaos) ten gehore bracht en zelfs een housenummer van DJ Paul Elstak (Rainbow In The Sky) tot een sublieme metal-versie wist om te vormen, een grote belofte voor de toekomst inhoudt.

Als laatste, dit keer geen AF-support maar zelf ‘headliner’, speelde Autumn. Ook hier geen super geluidskwaliteit maar wel zeer goed te genieten. Zangeres Nienke de Jong had toch weer wat moeite om over het geweld van haar mannen heen te komen. Met Summer’s End is dan wel een beste opvolger van “Lust” neergezet, maar toch ben ik bang dat -hoe sympathiek ook- Autumn moeite zal hebben in de voetsporen te treden van ‘die andere bands’ Gathering, Within Temptation, After Forever en Epica.
De setlist was:
Gallery Of Reality, The Witch…, The Coven, Summer’s End, Silent Madness, Lifeline, Green Angel, Mirrors Magic Night, This Night, Premedicated Dying, Whispering Secrets, Who Has Seen… en Rest Of My Days.

Een aangenaam avondje was het alles bij elkaar zeker!