MENNO VON BRUCKEN FOCK

FABIO LIONE

Fabio Lione Rhapsody (2004)
dinsdag, mei 18, 2004
RHAPSODY, 2004 (NL)

Najaar 2004 verschijnt het nieuwe epos Rhapsody, de Italiaanse meesters van de epic- oftewel 'hollywoodmetal'. Als voorproefje verscheen reeds de mini-cd The Dark Secret. Over deze mini-cd en het komend album waren zanger Fabio Lione, gitarist Luca Turilli en toetsenist Alex Staropoli op 18 mei in Hannover om in de Peppermint Park Studios van SPV een toelichting te geven. Na het beluisteren van de mini-cd, restte er nog tijd om Fabio Lione - echte naam Fabio Tordiglione - te vragen naar zijn beleving van de achterliggende en komende periode met Rhapsody. Eens te meer bleek hoe kort een halfuurtje is met deze vriendelijke en vlotte prater.

Fabio, je bent nu al ongeveer twaalf jaar actief als zanger van respecktievelijk Athena, Labyrinth, Vision Divine en Rhapsody. Recentelijk ben je uit Vision Divine gestapt. Kun je aangeven hoe een en ander is gekomen?

"Toen ik in 1987 The Final Countdown van Europe kocht, was mijn belangstelling voor metal gewekt en na het Monsters of Rock Festival in 1990 wist ik zeker dat ik zanger wilde worden. Nog geen twee jaar later kreeg ik mijn eerste kans bij Athena en er volgde een demo, een mini-cd en het album No Limits met Labyrinth, toen nog met gitarist Olaf Thorsen (Vision Divine). Daarna werd ik in contact gebracht met Luca Turilli en Alex Staropoli en hoewel de eerste kennismaking wederzijds nogal stroef verliep, hebben we vandaag de dag een hechte relatie opgebouwd. Ons management wilde eigenlijk liever dat ik mij uitsluitend met Rhapsody en mijn solocarrière zou bezighouden, terwijl het nieuwe management van Vision Divine het ronduit ongewenst vond dat men steeds zei: oh, dat is de zanger van Rhapsody. Ondanks het feit dat ik voor het zojuist verschenen album van Vision Divine het gros van de zanglijnen heb bepaald en de studio heb geregeld kon er geen dankwoordje of zelfs maar een vermelding af en dat doet wel pijn! Het gaat mij helemaal niet om het geld, maar ik heb bij alle projecten waaraan ik heb meegewerkt altijd alles gegeven wat ik had om het maximale er uit te halen. Zo heb ik bijvoorbeeld, om de kosten zoveel mogelijk te drukken, mijn zangpartijen voor de vorige Vision Divine in drie dagen opgenomen, terwijl Michele Luppi, de huidige zanger van Vision Divine, dat in drie weken nog niet voor elkaar had, waarmee hij ook nog de toegemeten studiotijd overschreed! Ik heb overigens wel meer van dit soort onplezierige ervaringen gehad. Ook bij Labyrinth had ik diverse nummers gecomponeerd, maar ik heb er nooit wat voor teruggezien en dat is gewoon zuur, afgezien van het feit dat het verre van correct te noemen is!"

Je schijnt een hekel te hebben aan vragen over je privé-leven. Wil je desondanks antwoord geven op de vraag waarom op de sites over jou staat, dat 2001 zowel een enerverend als triest jaar voor je is geweest?

"Ach, zo extreem is die stelling nou ook weer niet bedoeld, maar ik houd graag een stukje privé voor mezelf. Wat dat minder leuke in 2001 betreft: mijn relatie met de liefde in mijn leven liep stuk en dat was een heel gevoelige klap."

In de zomer van 2002 was de tournee met Rhapsody ten einde. Wat hebben jullie zo al gedaan voordat de band in najaar 2003 de studio in ging voor het nieuwe album?

"We hebben een vakantie genomen in de zomer. Daarna is Luca, het brein achter de verhalen en de muziek van Rhapsody, begonnen met componeren en hij heeft een nieuwe saga geschreven, die in feite een soort terugblik is naar de periode van voor de Emerald Sword Saga. Ikzelf ben in de weer geweest met Vision Divine, dus liveshows en de voorbereidingen voor het recent verschenen album Streams Of Consciousness, tot ik mij eind 2003 genoodzaakt zag om me terug te trekken. Alex en Luca zijn nu bijna een jaar bezig geweest om alles te regelen voor de nieuwe releases: studio’s, gastmuzikanten, orkest, koor en niet te vergeten het verkrijgen van de medewerking van een van onze grootste idolen op het witte doek, namelijk Christopher Lee. (Lee is onder meer bekend van de films Dracula, The Man With The Golden Gun en recent nog als Saruman in Lord Of The Rings - MvBF). Met zijn inbreng is aan het nieuwe werk een totaal nieuwe dimensie toegevoegd. Zijn vertellingen en zijn uitstraling hebben een geweldig positieve uitwerking op het hele opnameproces gehad en zijn mij tot voorbeeld geweest, omdat ook ik op het nieuwe album delen tekst spreek in plaats van ze te zingen. Een machtige ervaring, want ik voel me dan net een echte acteur!"

Wat we zojuist aan nieuw werk gehoord hebben, klinkt zeer gevarieerd en vooral ongelooflijk bombastisch!

"Klopt! Luca en Alex zijn in het najaar van 2003 al in de Wolfsburg-studio van Sascha Paeth begonnen met de opnames en ze hebben er werkelijk alles aan gedaan om niets aan het toeval over te laten. Er is een vijftigkoppig koor ingehuurd, tal van gastsolisten onder wie Alex’ broer Manuel op blok- en dwarsfluit en een voltallig symfonieorkest uit Praag. Dit is dan ook veruit het meest prestigieuze album tot nu toe en moet de ultieme synthese zijn tussen een niet zichtbare film en heavy metal. Terecht noemen we deze muziek 'film score metal’, denk ik! Wat die vertellingen betreft is ook ons nieuwe management van invloed geweest. De ervaring op dit gebied van Joey de Maio (Manowar) die hiervoor een studio in Londen geregeld had, was van grote waarde!"

Op het nieuwe werk horen we je in gesproken tekst, met een rauwe stem en op je bekende wijze zingen. Hoe zing je zelf het liefst en hoe houd je je stem in conditie?

"Vreemd genoeg gaat de klassieke manier van zingen me het gemakkelijkst af, terwijl ik ooit slechts twaalf lessen kreeg van een bevriende bariton! Zingen is mijn tweede natuur, het kost me niet al te veel inspanning en ik doe eerlijk gezegd ook weinig moeite om mijn stem te ‘sparen’ in de zin van niet roken, niet drinken, enzovoorts. Ik probeer uiteraard wel fit te blijven onder meer door te sporten."

Je noemde een solocarrière. Ben je daar daadwerkelijk al mee bezig? Enig idee hoe je eerste soloalbum zal gaan klinken? Hoe ga je te werk bij het componeren?

"Ik ben inderdaad bezig met een soloplaat. Ik heb al diverse ideeën en het staat vast dat het een verrassend en gevarieerd album zal worden, waarin ik waarschijnlijk mijn stem op alle mogelijke manieren zal gebruiken. Bij het componeren ga ik meestal uit van zanglijnen, die ik opneem. Mijn oude maatje Simone Pellegrini (Athena) helpt mij om mijn zanglijnen van begeleiding te voorzien op gitaar en van daaruit wordt een nummer verder uitgewerkt."

Zullen we Rhapsody weer live kunnen zien in de nabije toekomst?

"Zeker zullen we op enig moment weer live gaan spelen, maar ik denk niet dat dit in 2004 zal gebeuren. Het nieuwe album komt op zijn vroegst in september uit. De daarbij behorende promotie zal de laatste maanden van het jaar in beslag nemen dus het zal wel voorjaar 2005 worden voordat Rhapsody weer op het podium staat!"