MENNO VON BRUCKEN FOCK

LIVE

Artiest / Band: 
BAKER GURVITZ ARMY, Three Man Army, Paul Gurvitz (2014)
BAKER GURVITZ ARMY - LIVE

Deze recensie behandelt drie prachtige digipacks met zowel onuitgebracht materiaal als nieuw werk van bassist Paul Gurvitz. De eerste schijf bevat een klein uur livemuziek uit 1975-1976 van Baker Gurvitz Army die naast drummer Ginger Baker (ex-Cream), gitarist Adrian Gurvitz en Paul Gurvitz (beiden ex-The Gun) bestond uit Mr. Snips (zang) en Peter Lemer (ex-Seventh Wave) op toetsen. De muziek is een intrigerende mengeling van rock - met onder meer de Jimi Hendrix-cover Freedom - blues op The Gambler, Remember en vooral For Phil, en ietwat psychedlisch getinte jarenzeventigprog met als karakteristiek de de frequent voorkomende meerstemmige zang. Het album sluit af met het funky People, waarop Pauls baswerk prominent aanwezig is evenals de toetsen van Lemer. De geluidskwaliteit is zeer redelijk te noemen.

3 van Three Man Army is eigenlijk het nooit eerder uitgebrachte vierde album van de broers Gurvitz met drummer Tony Newman, opgenomen in 1973- 1974. Het zal duidelijk zijn dat met deze bezetting de progressieve invloeden minimaal zijn. De muzikale stijl kan nu het best worden omschreven als rock met een flinke dosis invloed van singer-songwritermateriaal. Noch de productie, noch de geluidskwaliteit van dit album is top, maar de historische waarde maakt in dit geval veel goed, hoewel ik moet aantekenen dat ik nooit een liefhebber ben geweest van de wat snerpende stem van Adrian Gurvitz. Het mooiste nummer op 3 is wat mij betreft You'll Find Love met een knipoog naar George Harrison. De beperkte lengte van 33 minuten is echter een minpuntje.

Rated PG is Paul Gurvitz' tweede soloalbum na een lange periode van andersoortige bemoeienissen die hij in de muziekbusiness had met name als producer en songwriter. De tien songs op dit album bevatten rustige, melodieuze stukken, gezongen met zijn enigszins hese en omfloerste stemgeluid, waarbij je zou kunnen refereren aan The Moody Blues en Barclay James Harvest. Op een enkel gastoptreden na speelde Gurvitz alle instrumenten zelf. Met Rated PG kun je drie kwartier genieten van tijdloze muziek, gespeeld door een doorgewinterde muzikant die van veel markten thuis bleek te zijn waar het gaat om diverse stijlen van populaire muziek.