MENNO VON BRUCKEN FOCK

STRATOVARIUS (Joerg Michael, voorjaar 2003)

STRATOVARIUS
maandag, maart 17, 2003
STRATOVARIUS

Ter gelegenheid van de Elements part 1 tour gaf de Finse melodieuze powermetal-formatie Stratovarius een eenmalig concert in Nederland (013). Hun nieuwste cd Elements part 1 is de meest symfonische tot nu toe. Reden genoeg om een praatje te maken met de vriendelijke Duitse drummer (o.a. bekend van Axel Rudi Pell en Mekong Delta) van deze succesvolle band.

Stratovarius bestaat al sinds 1984 maar is de laatste 8 jaar ongewijzigd qua bezetting. Zelf ben je er in 1995 bij gekomen. Hoe is dat gegaan en is deze bezetting echt zo hecht als

 

het lijkt?

De historie van Stratovarius is inderdaad merkwaardig. Als je bedenkt dat op dit moment geen enkele van de oprichters meer in de band speelt is dat op zijn zachts gezegd opvallend. Toch is het een natuurlijk verloop geweest. Vanaf 1987 speelt Timo Tolkki in de band en heeft langzamerhand door zijn grote inbreng een band gecreëerd zoals hij die graag zou willen zien. Toen hij een drummer zocht kende hij me al omdat ik toentertijd de live shows drumde van een band die bij Stratovarius in het voorprogramma speelde. Hij zocht contact met me en ik voelde uiteraard wel voor dit aanbod. Gaandeweg is Stratovarius steeds belangrijker ook voor mijn leven geworden, zodat ik nu geen ander werk meer hoef aan te nemen zelfs als ik dat al zou willen. De line-up zoals die nu is lijkt mij zeer stabiel te zijn.

Kun je iets vertellen over je vorige bands zoals bijvoorbeeld Mekong Delta en wat je motivatie is om steeds maar weer op tournee te gaan. Voor een drummer in een band als deze moet het toch ook fysiek een behoorlijke aanslag op je conditie zijn? Vind je jezelf nog progressie maken op muzikaal gebied?

Drummen is mijn hobby en beroep tegelijk dus het staat me eigenlijk nooit tegen! Zoals bij Mekong Delta heb ik een fantastische tijd gehad maar de wrange nasmaak van de zeer onplezierige split proef ik nog steeds. Qua conditie heb ik niet te klagen: ik voel me bijzonder fit en als daarin niets veranderd kan en wil ik dit vak nog jarenlang volhouden. Het is wel prettig dat we dit keer gekozen hebben voor minder optredens voor -hopelijk blijft dat zo!- grotere ma

 

ar toch volle zalen, in tegenstelling tot de vorige tour waarin we getalsmatig voor hetzelfde publiek het dubbele aantal concerten speelden! Wat mijn drummen betreft, ik speel al acht jaar met dezelfde drumkit! Wat ik heb bevalt me prima, en men weet wat ik kan en wat ze aan me hebben en dat is goed genoeg voor mij. Ik ben zeker niet de meest begaafde drummer van het westelijk halfrond maar ik kan aardig meekomen en probeer steeds mijn partijen zo perfect mogelijk neer te zetten.

Ik begrijp uit je woorden dat je van Stratovarius kunt bestaan, terwijl eigenlijk alle muziek door anderen, maar met name Tolkki wordt aangebracht. Klopt het dat de rol van Tolkki steeds groter wordt?

Wij zijn allemaal volledig professionele muzikanten en ja, zelfs met de pauze die we ruim een jaar geleden ingelast hebben kan ik van Stratovarius alleen goed rondkomen. Zoals een ieder in de samenleving moet er brood op de plank, er moeten verzekeringen worden afgesloten enzovoorts, ik zorg echt wel dat ik zulke zaken voor elkaar heb want ik heb ook een dochtertje (evenals Timo Tolkki overigens) waar ik mede voor verantwoordelijk ben. Maar om nu direkt toekomstplannen voor de komende 10 jaar te maken, gaat me te ver, ik zie het wel! Tolkki is zeker de leider van de band maar dat geeft zo goed als nooit fricties. Inderdaad zijn alle songs van Elements 1 van zijn hand, maar bij Elements 2 is dat niet het geval. Als niet song-schrijver mag ik mezelf redelijk objectief noemen en ik vind echt dat bij alle albums Tolkki keer op keer de beste songs er uit pakt. Als blijkt dat die grotendeels van hem afkomen heb ik daar geen problemen mee want Stratovarius vaart er wel bij! Bovendien is het denk ik goed dat er uiteindelijk één is die de beslissingen neemt want anders schiet het ook niet op.

Hoe verloopt de communicatie tussen de bandleden, want jullie wonen nu niet direkt bij elkaar in de buurt?

Tot voor kort was ik een achtergebleven gebied op het terrein van moderne communicatie en dat was wel eens lastig. Ik heb inmiddels wat schade ingehaald en nu gaat het echt perfect. Finnen zijn zoiezo niet echte praters, het meeste gebeurt via e-mail. Als je bedenkt dat Timo T., Timo K. en Jari in Finland wonen, Jens in de States en ikzelf in Duitsland dan is de e-mail een fantastisch medium, waar we op een uitstekende wijze mee kunnen communiceren.

Hoe verliepen de opnames voor Elements en hoe komen jullie tot de uiteindelijke mix?

De opnames voor beide albums part 1 en part 2 (ook die zijn al vrijwel afgerond) vonden plaats in de Finnvox studio, evenals de vorige albums. Voor de opnames krijgen alle leden de ruwe versie van de songs. We hebben echter allemaal de mogelijkheid om onze eigen inbreng te hebben en dit leidt over het algemeen tot een goed eindprodukt waar iedereen zich in kan vinden. Voor Elements zijn we zo’n 8 weken bezig geweest. Ik zelf heb voor de drumpartijen voor Elements part 1 ongeveer 3 weken nodig gehad. De keuze voor twee afzonderlijke albums is een bewuste geweest. Al zijn de opnames voor part 2 al grotendeels klaar, toch denk ik dat de verfijning en de eindmix nog zo lang zal duren dat de plaat niet voor het eind van dit jaar uit komt zeker ook nu we er een goede twee maanden niet aan toe zullen komen vanwege de tour.

Zijn in deze hectische tijd drukke en lange tournees wel te combineren met een normaal gezinsleven?

Waarom niet? Voor sommige mensen is het misschien een probleem om lang van huis te zijn, voor ons geldt dat niet. Als je goede relatie hebt, moet dat kunnen. Ik moet er niet aan denken om elke dag om 5 uur ’s middags thuis tegen elkaar aan te zitten kijken. Nee, dit houdt de spanning er een beetje in en laten we wel zijn, als je na een tour thuis komt heb je weer gemerkt wat je mist en je hebt zat om over te praten!

Hoe zie jij de toekomst en populariteit van Stratovarius?

Ik vind dat we eindelijk de populariteit krijgen die Stratovarius verdient. Je moet bedenken dat Stratovarius baanbrekend werk heeft verricht, niet alleen in Finland maar ook in Scandinavië en daarbuiten. Bands als Nightwish en Sinergy hebben geweldig kunnen profiteren van het feit dat Stratovarius de metal-muziek naar het grote publiek heeft gebracht waardoor er niet alleen ook in eigen land een vruchtbare muziekscene is ontstaan, maar ook dat buiten Finland serieus naar Finse artiesten wordt geluisterd. De toekomst? Die lijkt prima op dit moment, de reacties op Elements part 1 zijn overweldigend, bijna alle shows zijn uitverkocht dus wat wil je nog meer? Gewoon doorgaan denk ik maar hè!

En daar heeft ondergetekende NIETS aan toe te voegen, want die was die avond in zijn ELEMENT(s) ! Stratovarius op het web: www.stratovarius.com