MENNO VON BRUCKEN FOCK

SAGA (Rob Moratti, najaar 2008)

Rob Moratti, Saga
woensdag, september 17, 2008
SAGA

Eind 2006 wisten Jim en Ian Crichton en Jim ‘Daryl’ Gilmour dat hun frontman van de afgelopen 30 jaar het voor gezien hield. Velen zullen hebben gedacht dat dit het einde van Saga zou betekenen. Niets is minder waar. Een nieuw album is op komst en de drie oerleden geven met de Canadese ex-zanger van de band Final Frontier aan, dat ze de handdoek nog lang niet in de ring wensen te gooien. Een introductie van Rob Moratti.

Je bent je halve leven al actief in de muziekbusiness. Wanneer ben je geïnteresseerd geraakt in muziek en wanneer ben je professioneel aan de slag gegaan?

Ik was amper een tiener toen ik begon met zingen. Ik had vrienden die erg verlegen zaten om een zanger en zij gaven de microfoon aan mij, en dat was het! Sindsdien heb ik de ‘mike’ nooit meer losgelaten: ik was een jochie met een missie. Ik werd beroeps toen ik mijn stem ontdekte en toen ik eindelijk achter kwam hoe ‘m te gebruiken en uitvond hoe ik mijn passie kon overbrengen.

Wanneer ben je begonnen met het schrijven van liedjes en is de manier waarop vandaag anders dan toen?

Ik startte met schrijven voordat ik met zingen begon en herinner mij dat ik als kind de droom had om ooit zanger/songschrijver te worden. Ik schreef vele ideeën op papier en dan transformeerde ik die teksten naar poëzie en zelfs toen al probeerde ik steeds er een melodie van te maken. Nu, met alle beschikbare technologie, gebruik ik van alles. Ik gebruik een recorder als ik op tournee ben en melodietjes wil uitwerken, ik gebruik de notenbalken om de tekst er bij te maken en ik gebruik de computer als ik de zang wil opnemen.

Heb je ooit les gehad op muzikaal gebied of zangles en bespeel je enig instrument?

Ik heb diverse jaren met tal van zangleraren gewerkt in diverse stijlen en technieken. Ik ben van klassiek naar pop gegaan en ik denk dat het cruciaal is voor iedere zanger om de basale principe van de stem te begrijpen: het betaalt zich echt terug! Ik speel ook wat toetsen.

Ben je van plan je werk met Saga te combineren met Final Frontier? Hoe reageerde een collega als Mladen (Final Frontier) of Mr. Sadler op het nieuws dat je was aangenomen als zanger bij Saga?

Er zal geen combinatie mogelijk zijn om in twee bands te werken. Er is veel te doen als je je inlaat met een wereldklasse act als Saga en ik wil alle energie die in mij zit aan deze band gaan geven. Mladen was de eerste die me belde om mij geluk te wensen want we zijn goede vrienden en we wensen elkaar alleen het beste toe. Hij is echt een “heer in het verkeer”! Van Michael heb ik niets gehoord.

Onder jouw favorieten reken je Journey en Styx. Beide bands bestaan nog en zijn actief bezig. Heb je ooit met hen samen het podium gedeeld als support of was je alleen maar fan? Waar luister je zo al naar?

Interessante vraag. I was altijd ‘slechts een fan’ maar Saga heeft diverse malen naast Styx op het podium gestaan op professioneel niveau. Ik probeer eigenlijk naar van alles te luisteren maar mijn hart ligt bij de Classic Rock.

Wat voor leven is er voor Rob Moratti buiten Final Frontier en nu Saga? Kende je Saga overigens al voordat je solliciteerde?

Ik ben nu zeven jaar getrouwd met mijn prachtige vrouw Delia en we hebben een hondje dat ‘Dixie’ heet. Ik zit regelmatig in de sportschool en ga graag stappen met vrienden. Natuurlijk kende ik Saga, wie niet? Ik herinner me eens On The Loose gezongen te hebben met één van mijn vorige bands: nu zal ik het met de band gaan zingen!

Wist je van het bestaan af van een nieuwe biografie over Saga door Edwin Ammerlaan?

Ik weet van het bestaan af maar ik heb ‘m nog niet gelezen, iets wat ik in de toekomst wel denk te gaan doen.

Hoe is de sollicitatie eigenlijk gegaan: via het internet? Speelde het feit dat je in Toronto woont een rol? Wat gebeurde er daarna?

Ik denk dat je mijn sollicitatie wel via internet kunt noemen want alles begon met een mail naar Ian met daarin mijn profiel op myspace.com. Ik was de eerste zanger die op auditie kwam en ik moest vijf songs instuderen. Het feit dat ik uit Toronto kom zie ik als een bonus, zeker m.b.t. het schrijven van songs maar daar zou Saga de beslissing nooit vanaf hebben laten hangen. Ik ontmoette hen pas voor het eerst op de dag van de auditie in de hal van de studio. We deden ons ding en daarna dronken we nog wat samen. Ik kan niet anders dan stellen dat het voor alle betrokkenen erg positief uitgevallen is.

Saga is een zeer bekende en gerespecteerde band, zeker in Canada. Heb je het gevoel dat dit voor jou je juiste stap is ook gelet op de leeftijdsverschillen?

Ik denk dat mij met Saga iets bijzonder speciaals is aangeboden. De band is inderdaad zeer bekend en wordt gerespecteerd vanwege hun talenten door vele fans en muzikanten overal ter wereld. Het is tegelijk een eer voor mij als wel een persoonlijk succes dat ik dit heb mogen bereiken en om erkend te worden als de ‘zanger van Saga’.

Saga toerde altijd regelmatig in Europa. Ben jij al in Europa geweest?

Ik heb nog nooit in Europa opgetreden; tot nu toe! Ik kan haast niet wachten, echt! Ik zou er wel eens meer plezier aan kunnen beleven dan de andere jongens omdat dit voor mij de eerste grote tournee wordt.

Met Final Frontier maakte je muziek die wij als AOR omschrijven. Denk je dat je een bijdrage aan de composities gaat leveren en was dat ook de bedoeling van de band?

Ik geloof dat songs schrijven altijd een belangrijk punt bij mij geweest is en ik hoopte dat er een positieve interactie tussen ons zou kunnen ontstaan. Ik wist dat dit voor mij zelf cruciaal zou zijn. Dus, uiteindelijk begonnen Ian en ik wat ideetjes op te schrijven en ik kan maar één ding zeggen: de chemie tussen ons is onwaarschijnlijk goed! Ons nieuwe album gaat echt serieus potten breken! Ik verwacht dat het uitgebracht wordt voordat we echt op tournee gaan.

Jouw stem lijkt absoluut niet op die van Sadler. Vind je het lastig om de oudere Saga-songs te zingen? Hoe moeilijk zijn de zanglijnen en teksten voor jou om die jou eigen te maken?

Ik vind het geen probleem om de oude nummers te zingen. Sommige songs zijn gemakkelijker voor me dan andere, maar we praten wel over Saga en Michael is een geweldige zanger. Op dit moment voel ik me er vrijwel klaar voor maar het zal een paar shows duren voordat ik echt kan zeggen dat ze als vanzelf gaan.

Wat is jouw mening van de muziekbusiness vandaag de dag (cd’s, dvd’s downloaden, merchandise, myspace)?

Cd’s en dvd’s zijn geweldig! Het downloaden heeft veel verkoopcijfers gedrukt dus zijn de live optredens met merchandise de redding van elke act met een schare fans. Veel bands ontdekken nieuw talent via Myspace: wat mij betreft is het ‘Myspace.com RULES’! Het heeft me gebracht waar ik nu ben.

Nog een laatste opmerking voor de Nederlandse fans?

Dank jullie wel voor het warme welkom en de positieve respons. Ik kijk er naar uit om jullie allemaal te zien op onze komende tour met ons nieuwe album. ‘The Saga continues... Alle goeds van Rob M.

Discografie:

SAGA (1978)
IMAGES AT TWILIGHT (1979)
SILENT KNIGHT (1980)
WORLDS APART (1981)
HEADS OR TALES (1983)
BEHAVIOUR (1985)
WILDEST DREAMS (1987)
THROWING SHAPES (1989)
THE SECURITY OF ILLUSION (1993)
STEEL UMBRELLAS (1994)
GENERATION 13 (1995)
PLEASURE & THE PAIN (1997)
PHASE ONE (1998)
FULL CIRCLE (1999)
HOUSE OF CARDS (2001)
MARATHON (2003)
NETWORK (2004)
TRUST (2006)
10.000 DAYS (2007)

Live:
IN TRANSIT (1982)
DETOURS (1998)
SILHOUETTE (DVD) (2003)
THE OFFICIAL BOOTLEG (DVD) (2003)
ALL AREAS (DVD) (2004)
THE CHAPTERS LIVE (2005)
Compilatiealbums:
THE WORKS (1990)
REMEMBER WHEN (2006)