MENNO VON BRUCKEN FOCK

JOHN GALGANO

IZZ, John Galgano
dinsdag, oktober 15, 2002
IZZ, 2002 (NL)

Naar aanleiding van de in het algemeen positief ontvangen opvolger I Move van debuut-cd Sliver Of A Sun was bassist, zanger en gitarist John Galgano bereid om per e-mail onderstaande vragen te beantwoorden.

Hoe lang bestaat IZZ in de huidige samenstelling en hoe is de band ontstaan?

"Vanaf 1998 spelen we als IZZ, maar ook daarvoor speelden we al met elkaar. Zoals je al kunt raden zijn Tom (keyboards, zang) en ik broers. Tom ontmoette Greg DiMIceli (drums) en Brian Coralian (drums, electronische percussie) tijdens de studie en hij mocht beide drummers zo graag, dat hij ze beiden in de band wilden hebben! Vandaar dus twee drummers. Greg kende Paul Bremner (gitaar) en introduceerde hem bij Tom. Paul speelt nu gitaar en ik vrijwel uitsluitend bas."

Hoe komen jullie eigenlijk aan de naam IZZ?

"Ik ben een enorme honkbalfan en bij de New York Mets speelde iemand met de bijnaam Izzy. Ik vond die naam leuk en mijn broer en ik spraken af om de band die we wilden formeren IZZ te noemen, ook omdat we die naam goed vonden klinken en omdat-ie past bij de muziek die we maken: geen specifieke stijl maar gewoon spelen, dus IZZ!"

Hebben jullie een opleiding in muzikale richting genoten?

"Tom, Greg en Brian hebben een muziekopleiding genoten van respectievelijk piano, drums en jazzdrums, Paul en ik zijn zo’n beetje autodidact. Mijn voorbeelden waren Geddy Lee (Rush) en Chris Squire (Yes), dus een goede mix van opgeleide en zelfstudiemuzikanten."

Welke merken instrumenten gebruiken jullie zoal?

"Paul gebruikt vooral de Fender Strat en ik met name de Fender P-Bass Lyte, soms gebruiken we ook Ovation gitaren. Voor mij is er geen fijner instrument dan de Fender P en er is geen betere hals dan op die gitaren! Schande dat Fender ze niet meer maakt. Tom gebruikt Roland en Kurzweil keyboards, Greg bespeelt Yamaha custom drums en Brian maakt gebruik van Pearl drums en ook Roland elektronische drums."

Jullie debuut-cd Sliver Of A Sun leek mij minder publiciteit gekregen te hebben dan I Move. Hoe was de respons in Europa tot zover?

"Je hebt gelijk, I Move kreeg zowel in de VS als in Europa iets meer aandacht, waarschijnlijk door een betere promotie. Alhoewel Sliver Of A Sun wel positief werd ontvangen, zijn de reacties op I Move overweldigend en dat betekent hopelijk voor ons een doorbraak in Europa. Alle e-mails en recensies waren hartverwarmend positief. Het is bijzonder bevredigend om zo’n terugkoppeling te hebben!"

Hoewel Tom de belangrijkste man lijkt te zijn wat productie en opname betreft, schrijven jullie de muziek blijkbaar met z’n allen. Betekent dit dat jullie als groep composities uitwerken of heeft een ieder apart een idee waarna vervolgens de band verder ontwikkelt? Schrijven jullie muziek op papier of werken jullie vanuit een basismelodie op tape?

"Het is per liedje verschillend. Het belangrijkste is dat we niets forceren, het moet spontaan komen. Van Believe  van I Move bijvoorbeeld, had ik in een kwartier de muziek en de tekst bedacht en daarna schaafde de band het wat bij. Star Evil Gnoma Su was een per ongeluk opgenomen jamsessie. Toen we het terughoorden, vonden we het zo goed dat we alleen hier en daar wat hebben toegevoegd. In de meeste gevallen komt een van ons met een idee en de groep werkt daar dan verder mee. In feite gebruiken we zowel computers, als uitgeschreven muziek maar heel vaak ontstaan nummers tijdens een jamsessie. Overigens hebben we voor ons volgende album al een nummer van zo’n twintig minuten klaar liggen voor opname. Het is voor ons wezenlijk dat onze songs warm en levend overkomen en ik denk dat Tom in dat opzicht met de produktie van I Move een grootse prestatie heeft geleverd."

In mijn recensie van I Move heb ik The Beatles en Spock’s Beard als mogelijke referenties genoemd. Wie zijn jullie inspiratiebronnen en waar luisteren jullie zelf naar?

"Wat The Beatles betreft heb je volkomen gelijk. Hun vermogen om geweldige melodieën en pakkende emotionele liedjes te schrijven is weergaloos: zij zijn onze muzikale leermeesters. Om eerlijk te zijn kent niemand van ons veel muziek van Spock’s Beard, dus de invloed van die kant is onwaarschijnlijk. We houden allemaal van Yes en Genesis, maar verder verschillen onze smaken behoorlijk. Greg is weg van Latin, Brian houdt van Miles Davis, King Crimson en vele moderne bands, Tom dweept met The Beatles en Yes, Pauls voorliefde is klassieke rock, zoals Led Zeppelin en Queen en ook de Keltische muziek van waar hij vandaan komt. Ikzelf? Zojuist had ik Drama van Yes op en Peter Gabriel, maar Radiohead, Michelle Branch om maar eens wat te noemen, zijn ook top. Ook ik ben opgegroeid met Emerson, Lake & Palmer, Genesis en Marillion, zulke albums brengen nog steeds een lach op m’n gezicht!"

In Nederland is er slechts een gering aantal mensen dat naar symfonische rockmuziek luistert. Is dit in de USA hetzelfde, en zo ja kunnen jullie dan van IZZ bestaan?

"IZZ is en blijft ons voornaamste doel, dus misschien blijven we wel hongerlijdende artiesten! Wij hebben het geluk dat we ons brood verdienen met zaken die met muziek te maken hebben. Sommige bandleden zijn muziekleraar, andere doen sessiewerk. Er is gelukkig een trouwe groep mensen in de VS die muziek, zoals wij die maken ondersteunt en we hopen dat deze groep in de komende maanden en jaren zal groeien."

Via jullie website kreeg ik de indruk dat jullie erg veel optraden alvorens de studio in te duiken. Is het moeilijk geweest om een platencontract te krijgen en wat betekenen de recente ontwikkelingen voor jullie werk en privé-leven?

"We spelen zoveel als we kunnen voor publiek, want wij denken dat onze muziek zo het beste tot leven komt. We hebben allen ons gezinsleven en als je veel wilt optreden betekent dit, dat er offers gebracht moeten worden en dat alle leden bereid moeten zijn om ervoor te gaan. Omdat we van ons werk houden is dit geen punt. We hebben ons eigen onafhankelijke platenlabel, dus dat geeft ons de vrijheid om die muziek te maken die we willen zonder pressie van bovenaf. Dit maakt het tevens mogelijk ons eigen tijdschema op te stellen en daarbij rekening te houden met ons gezinsleven en andere dingen die belangrijk zijn in dit leven."

De muziek op I Move laat een veelheid aan stijlen horen: symfonisch, jazzy, folk, klassiek en misschien nog wel meer! Is dit de manier waarop IZZ graag wil spelen of probeert de band bewust niet als andere bands te klinken?

"Het is nooit ons doel geweest om anders te klinken dan enige andere band. In principe schrijven we gewoon wat ons te binnen schiet zonder bewust een jazzy of elektronisch klinkend stuk te schrijven, het is een spontane ingeving, geen zorgvuldig uitgedachte melodie. Juist het feit dat onze voorkeuren in muzikale smaak zo verschillen, kan de reden voor de grote diversiteit zijn, maar ook dit berust op toeval en is geen bewuste keuze geweest."

Jullie komen uit de staat New York. Hoe is het muzikale leven daar?

"Leven in New York is geweldig! Voor mensen die van alle soorten muziek houden, is er geen betere plek in de VS. In New York kun je elke avond live naar elke muziekstijl luisteren die je wilt. Men is hier enorm ruimdenkend wat muziek betreft!"

Hebben jullie al getoerd in Europa, Japan of Zuid-Amerika of bestaan er plannen in die richting?

"Nee, we hebben nog nooit buiten de VS gespeeld, maar we praten er wel vaak over. Ongelukkig genoeg is het geld een struikelblok voor plannen in die richting. Op dit moment kunnen we ons geen wereldtoer veroorloven, maar we hopen en vertrouwen erop dat dit op niet al te lange termijn een keer zal lukken!"

Ik heb begrepen dat IZZ de afgelopen tijd veel optredens heeft gedaan. Waar spelen jullie zoal en in wat voor zalen?

"We proberen alles aan te pakken: rokerige bars en soms als duo met Tom of als trio, op festivals en vooral universiteiten omdat men daar van allerlei muziek houdt. Van augustus tot januari spelen we in zes staten en daarmee voor de meeste mensen tot nu toe! Optreden in New York City is altijd een genot. Tot op heden hebben we absoluut niet te klagen over de respons van het publiek, die vrijwel steeds enthousiast is."

Wat is het volgende doel van IZZ? Zijn jullie alweer bezig met de opvolger van I Move?

"Ik denk dat ons voornaamste doel nu is om onze muziek te laten horen aan zo veel mogelijk mensen. Juist die positieve terugkoppeling bewijst dat we erin slagen een boodschap over te brengen. Inderdaad zijn we begonnen met schrijven voor een nieuw album en we hebben zelfs al enkele nummers opgenomen, waar we erg tevreden over zijn: het zal weer anders klinken dan Sliver Of A Sun of I Move! We proberen graag nieuwe dingen uit, zie je. Na het uitbrengen van I Move zijn we bijzonder dankbaar voor mensen die onze muziek een kans geven en we hopen dat onze emoties en positieve gevoelens worden overgebracht. We stellen het zeer op prijs langs deze weg in de gelegenheid gesteld te zijn om met jullie te communiceren! Tot ziens en blijf open staan voor nieuwe muzikale ontwikkelingen!"

Discografie:

Sliver Of A Sun (2000)
I Move (2002)