MENNO VON BRUCKEN FOCK

AYREON (ARJEN LUCASSEN, 04-06-2003)

Ayreon
woensdag, juni 4, 2003
AYREON

Op een zonovergoten 4e juni 2003 buiten op het terras bij de maestro zelf. Wat kan een IO pages interviewer nog meer te wensen hebben? Niets dus: een kijkje nemen in het Electric Castle, uiteraard een tipje van de nieuwe Ayreon-sluier opgelicht, het kon niet stuk. Al direkt na aankomst mocht ik diverse fragmenten beluisteren die gebruikt zullen worden voor de nieuwe Ayreon. In hoog tempo passeerden fragmenten met als referentiepunten Beatles, Focus, Deep Purple, Gentle Giant/Spock's beard, Pink Floyd en Tangerine Dream de revue. Ik vroeg Arjen om een terugblik op de Star One tour, de ontwikkeling van zijn website en het nieuwe Ayreon album.

Hoe was om na een betrekkelijke periode van rust weer met een band op het podium te staan?

Helemaal te gek! Op Damian (Wilson) na, die is nu eenmaal wat introverter, hebben we allemaal staan janken na de laatste show. Het ging allemaal zo lekker en de mensen spoorden goed met elkaar. Ik moet daarbij wel zeggen dat ik m'n uiterste best heb gedaan om niets aan het toeval over te laten. De hele organisatie was tot in de puntjes geregeld, vervoer, hotel, eten en ga zo maar door. Een voordeel was natuurlijk dat de meeste leden elkaar niet of nauwelijks kenden en dat pakte verrassend goed uit: iedereen had wel wat te vertellen dus het fenomeen 'sleur' kreeg geen kans om in te sluipen. Al met al ben ik meer dan tevreden en ik weet ook zeker, dat, mocht er weer een tour komen, ik absoluut met dezelfde instrumentalisten zou willen werken. Ed Warby is een verhaal apart: normaliter drumt hij amper, als ie langs komt, luistert hij naar z'n partijen, dan zie je 'm wat met zijn kaken klapperen en slaat zo als het ware alles op in z'n hersens en drumt even later alles vrolijk mee, echt on-waar-schijn-lijk. Met Peter (Vink) heb ik al zo lang samengewerkt, ik kan me niet voorstellen dat ik iemand anders zou moeten zoeken want hij is gewoon de beste en Joost (van den Broek) was een openbaring, zoveel talent, en, hij paste perfect in de groep. Ik vroeg 'm, he Joost je moet ook solo's spelen van Jens Johansson (Yngwie Malmsteen, Stratovarius) en hij antwoorde, ja, dat weet ik, komt goed hoor. En inderdaad, in mijn studio klikte het direkt tussen ons en hij speelde alles wat ik 'm voorschotelde! Eigenlijk heb ik nog het meest in m'n rats gezeten over de achtergrondzangeressen. Ik wilde Floor (AFTER FOREVER) er wel heel graag bij hebben maar dacht dat zo'n job te min zou zijn voor iemand van haar kaliber. Gelukkig voor mij was ze meteen heel enthousiast. De tweede zangeres vormde een groter probleem. Ik had Irene, de zus van Floor wel eens gezien en zei tegen Floor een keer gekscherend 'jammer dat ze geen zangeres is' waarop Floor me vertelde dat ze heel best kon zingen maar alleen geen ervaring had. Ik vroeg hen daarop wat stukken in te zingen en het resultaat was verbluffend, evenals op het podium trouwens. Al met al was deze tour wel een heel schril contrast met alle rampen die ik het verleden mee heb gemaakt: je haren vastgevroren aan de ruiten van de bus, geen of slechte hotels, slecht eten enz. Kijk maar eens naar de film 'SPINAL TAP' en je weet waar ik over praat, alhoewel ik zelf die periode "sex,drugs en rock 'n' roll" al heel lang geleden achter me heb gelaten. Ondanks het plezier en het succes moet ik aan de andere kant zeggen dat deze tour precies lang genoeg was.

Ik denk dat veel mensen met mij genoten hebben van Star One Live maar hoe zit het met de financiële kant van de zaak? Doe je zoiets nog een keer?

Ondanks het feit dat ik, zoals gezegd, zeker niet bezuinigd heb op onderdak, eten en hulpkrachten (twee slaapbussen met 25 mensen is niet niks!) is de tour geheel self-supporting geweest dankzij de fenomenale verkoop van merchandise (T-shirts vooral!). Het lopende jaar ben ik bezig met de volgende Ayreon en daarna zien we wel weer.

Je website heeft de afgelopen jaren nogal wat veranderingen ondergaan. Kun je iets over het ontstaan en de ontwikkeling vertellen?

Door stom toeval kwam ik er in 1996 achter dat er een Ayreon website van een fan in de lucht was, terwijl ik op dat moment zelf niets van dien aard had. Na enig contact met betreffende fan is zo dus een website van privé tot de officiële geworden. Naarmate mijn bekendheid toenam en dus ook het werk voor de website, is enkele jaren geleden de site overgenomen door Marcel en Barbara Haster. Tot voor kort hebben zij de groeiende interesse kunnen verwerken maar uiteindelijk, toen ook Ambeon en Star One als projecten werden toegevoegd en geheel onverwacht heel succesvol werden, werd het werk ook hen te veel. In goede harmonie wordt de site nu beheerd door een tweetal fans die professioneel met websites bezig zijn: Arno Overbeek en Ruben Schulz van www.dubbelepunt.com. Zij zijn momenteel bezig om de site geheel te 're-stylen'. Ik denk dat ie geweldig mooi gaat worden en dat de bezoekers straks heel overzichtelijk en gericht kunnen zoeken naar de diverse projecten. De uitdaging is natuurlijk om de site zowel snel, als overzichtelijk als ook stilistisch fraai ogend te maken. Houdt www.ayreon.com maar in de gaten en beleef de veranderingen mee!

Van je 'roots' weten de meeste mensen nu zo langzamerhand wel. Zijn er nieuwe acts die je belangstelling hebben?

Van de beperkte tijd die ik heb om naar muziek te luisteren (en te kijken middels DVD!) zijn er een paar die ik wil noemen namelijk Opeth (Damnation), natuurlijk de laatste Porcupine Tree, Ritual, en zelfs Rammstein! Van de laatste heb ik een DVD die ik qua show en uitstraling bijzonder imposant vind. Overigens ga ik vanavond naar Queensryche, hopen dat ze net zo goed zijn als vroeger.

Ik heb al een voorproefje gehad van de nieuwe Ayreon. Kun je iets vertellen over wie er op mee zullen doen? Heeft je speurtocht naar nieuw zangtalent nog wat opgeleverd?

Zoals je al gehoord hebt, zal de nieuwe Ayreon (nog geen titel bekend) ook dit keer zeer gevarieerd qua stijl worden: van ultra zware riffs (7 snarige gitaar) tot folk-muziek, waarbij ik ook gebruik maak van de mandoline, en de oude vertrouwde analoge synthesisers, de Mellotron en de Hammond zullen natuurlijk ook weer rijkelijk vertegenwoordigd worden. In principe ga ik net als altijd alles zelf inspelen en bekijk dan of en wie ik eventueel voor wat solo's wil gaan benaderen. Het is nog te vroeg om al namen te noemen maar voor de toetsensolo's staat onder andere Rick Wakeman op mijn verlanglijstje, hij heeft het al een keer toegezegd toen hij mij in Engeland een award uitreikte. Ik heb inmiddels al diverse zangers gecontacteerd maar sinds het Bruce Dickinson debacle (het lekte uit en was daarom gecanceld door zijn manager) ben ik voorzichtiger geworden met het noemen van namen. Wel kan ik zeggen dat ik regelmatig email met James LaBrie (Dream Theater), dat hij mijn muziek te gek vind en dat ik zijn stem mooi vind, dus trek je eigen conclusie maar! Ik ben inderdaad al een tijd bezig om ook nieuw onontdekt talent een kans te geven. Ik kwam op het idee toen ik een paar jaar geleden ineens een fantastische demo van de onbekende Astrid van der Veen (Ambeon) kreeg en dacht dat er toch wel meer onbekend zangtalent in de wereld zou moeten rondlopen die geen kans krijgen omdat 'onze' muziek zo weinig aandacht krijgt op radio en TV. Van de ongeveer honderd demo's die ik tot nu toe binnen heb gekregen, zijn er echter erg veel van metal-zangers, daar zoek ik nu juist niet meer naar. Ik ben druk bezig om naar alle opnames te luisteren en ik beantwoord ze allemaal. Het ligt wel in mijn bedoeling zeker een 'onbekende stem' te laten meewerken aan de nieuwe AYREON. Ik heb nu al ruim een uur muziek in de computer en ik sta nog in dubio of ik er een enkel of dubbelalbum van wil maken. Wat de tekst betreft is mijn plan om er wel een verhaal in te verwerken maar nou eens niet in 'science fiction' sfeer. Ik wil dit keer wat meer in de mens zelf kijken in plaats van in het heelal. Ik wil er ongeveer een jaar voor uittrekken dus dat zou betekenen dat de plaat voorjaar 2004 zou kunnen verschijnen.

Met dit vooruitzicht en een stukje RAMMSTEIN op DVD was het tijd om af te sluiten. Arjen is en blijft een vriendelijke en gedreven musicus. Hopelijk blijft hij dat nog heel lang!!

 

Discografie:  (Ayreon)

The Final Experiment (1995)
Actual Fantasy (1996)
Into The Electric Castle (2-CD) (1998)
The Dream Sequencer (2000)
Flight Of The Migrator (2000)
Ayreonauts Only (2000)