MENNO VON BRUCKEN FOCK

TIVOLI/VREDENBURG, Utrecht

JEFF BECK
BECK, JEFF, 2014-05-25 (NL)
zondag, mei 25, 2014

Het gebeurt niet dagelijks dat je de kans krijgt om een rocklegende aan het werk te zien. Jeff Beck, de nu bijna zeventig jaar oude rocker, was oorspronkelijk de gitarist van de fameuze Yardbirds. Hij heeft daarna al jarenlang een succesvolle solocarrière en hij speelde met tal van groten in de rockmuziek. Niet voor niets is de man tot tweemaal toe opgenomen in The Rock And Roll Hall Of Fame. Binnen het genre van pop, rock, blues en fusion heeft Beck nieuwe trends en combinaties nooit geschuwd.

De nieuwe concertzaal Tivoli/Vredenburg beschikt maar liefst over vijf zalen waarvan Ronda er één is. De zaal heeft wat weg van 013 in Tilburg, maar heeft ook enkele nadelen. De zitplaaten zijn lastiger te bereiken met diverse trappen en kronkels, een erg hoog podium en geen oplopende vloer waardoor kleinere fans toch moeilijk een goed uitzicht krijgen. Bijgestaan door een kersverse band bestaande uit Nicolas Meier (gitaar, midi), Jonathan Joseph (drums) en Ronda Smith (bas, zang). Smith heeft al eerder met Beck gespeeld. De ‘beauty on the bass’ speelde met Beck een gevarieerde set. In de openingsfase was een enkel nieuw nummer te horen en naast eigen werk werden ook diverse covers ten gehore gebracht waaronder Little Wing dat bekend is van Jimi Hendrix. A Day In A Life van The Beatles en het mede door Smith gezongen Rollin’And Tumblin’. Smith bewees ook heel wat te kunnen op haar bas, maar zij heeft niet de uitstraling en de virtuositeit van haar illustere voorganger Tal Wilkenfield.

De volstrekt unieke wijze waarop Beck zijn Fender bespeelt, heeft tal van hedendaagse gitaargoden geïnspireerd en de zeven kwartier vrijwel volledig instrumentale muziek maakte duidelijk waarom de man zo invloedrijk is geweest. Als geen ander is hij in staat zijn gitaar te laten ‘spreken’. Een heel breed arsenaal aan geluiden  variërend van lieflijk getokkel tot huilen, janken en snerpen tot en met echt ‘shredding’. De gevoelige snaar kwam goed tot uiting in het ontroerende ‘Cause We’ve Ended As Lovers, een prachtig nummer van een andere poplegende, namelijk Stevie Wonder. Het gemis aan toetsen werd enigszins gecompenseerd doordat Meier van midi gebruik maakte, waardoor het soms leek alsof er begeleid werd door een toetsenist. Ook na vijftig jaar op het podium is Jeff Beck nog allerminst uitgeblust: pure klasse!