MENNO VON BRUCKEN FOCK

THEATER DE GRAAF WICHMAN, Huizen

ALFA CENTAURI
ALFA CENTAURI, 2004-05-15 (NL)
Graaf Wichman Theater Huizen
zaterdag, mei 15, 2004

TIENDE ALFA CENTAURI FESTIVAL SUCCESVOL!

Op 15 mei 2004 was het zover: het tiende Alfa Centauri Festival voor elektronische muziek (EM), georganiseerd door Eric Snelders en de zijnen. Na een geslaagde ‘try-out’ in maart was het Graaf Wichman Theater in Huizen het decor van diverse concerten. Naar schatting ruim vierhonderd mensen waren te gast in het drukbezochte theater, waar ook diverse EM-muzikanten in de hoedanigheid van cd-verkopers aanwezig waren. Om maar enkele te noemen: Rob Papen, Nik Tyndall, Ron Boots, Kees Aerts, Joerg Strawe en Gert Emmens. Daarnaast hadden de optredende muzikanten ook een eigen stand.

Eric Snelders leidde de diverse acts feilloos in. Met een indrukwekkende hoeveelheid panelen met knoppen beet het Nederlandse Free System Projekt, bestaande uit Ruud Heij, Marcel Engels en Frank van der Wel, het spits af. Hoewel het zeker geen slecht concert was, bestond de indruk dat de uitvoering van de heren beter of in elk geval anders had gekund. De sequences waren niet echt indrukwekkend en meestal maar in één toonsoort, waardoor het geheel, mede door het ontbreken van krachtige melodieën of solo’s, wat vlak klonk."

Het optreden van Par Example moest door interne problemen op het laatste moment worden geschrapt. In plaats van dit optreden een moedig, maar ook wat vlak optreden van ‘de helft van Par Example’, namelijk Eric van BaarenLast minute stand-in Ian Boddy gaf een perfecte show met mooie, kosmische beelden op een groot scherm. Veel variatie en een zeer originele invulling van ritme in een sequence. Een imponerend staaltje van een synthese van toetsen, knoppen en computer(muis). Boddy presenteerde zijn net uitgebrachte werk Chiasmata.

Vervolgens was het podium voor Dave Fulton (Dweller At The Threshold, DATT) met Paul Vnuk en Giles Reaves. Mede DATT-lid John Duval haakte af vanwege vlieg-angst. Vandaar onder de naam DATT een concert met materiaal van DATT. Tevens werd het nieuwe project van genoemde heren gepresenteerd, een feest voor de retro-liefhebbers!

Tot slot een zowel muzikaal als visueel sprankelend optreden van Intelligentsia, eigenlijk een project van Mirai, een Engelsman die vele jaren in Japan doorbracht, met diverse gasten zoals nu John van der Stap (elektronische drums, keyboard) en Suzi (keyboard, theremin, klarinet). De show met muziek in de stijl van Jean-Michel Jarre met een snufje Kraftwerk werd, behalve beelden op het grote scherm, nog extra opgeluisterd me twee bijzonder lenige Japanse dansers en een lasershow. De elektronische muziek blijkt zeker nog niet dood en we wachten met spanning af op de volgende EM-festivals op 11 september 2004 (met Erik Norlander) en E-Live (met Redshift) op 9 oktober a.s.