MENNO VON BRUCKEN FOCK

CULTUURPODIUM BOERDERIJ, Zoetermeer, support-act THE URGE

SAGA 2007
SAGA, 2007-11-02 (NL)
vrijdag, november 2, 2007

Na het aanstekelijke opwarmertje door de viermans rockformatie The Urge, onder aanvoering van John 'Music Was My First Love' Miles jr. was het zover. Nog slechts driemaal speelde Saga in Nederland met zanger Michael Sadler als frontman. Deze muzikant gaf met zijn specifieke stemgeluid en zijn compositorische bijdragen de Canadese symfonische rock gestalte en bracht de band internationale faam en een reputatie.

Een uitverkocht huis in Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer voor het tweede van deze drie concerten, een uitstekend geluid en een band die heerlijk op dreef was. Met invaller drummer Chris Sutherland in de gelederen, afkomstig uit de in Canada zeer populaire Kim Mitchell Band, zong Michael Sadler exact hetzelfde en dus net zo goed als dertig jaar geleden, wat een wonder mag heten, want er zijn niet veel zangers die na dertig jaar optreden hetzelfde presteren!

De aansprekende setlist zag er als volgt uit: Always There, The Interview, As Far As I’ll Go, You’re Not Alone, What ‘s It Gonna Be?, I’m Ok, Can’t You See Me Know, Book Of lies, Perfectionist, drumsolo, Flyer, Entracte/Mind Over Matter, The Security Of Illusion (Jim Gilmour en Michael Sadler), Time’s Up (akoestisch door Sadler, Gilmour en Ian Crichton), Scratching The Surface (Jim Gilmour, We’ve Been Here Before, On The Air, On The Loose, Careful Where You Step,10.000 Days, Wind Him Up en als toegiften Humble Stance en Don’t Be Late.

Saillant detail is dat het nummer waar mijn ega en ik Saga mee in onze harten sloten ook - en nog wel op mijn verjaardag - waarschijnlijk het laatste nummer zal zijn dat ik live heb mogen meemaken. Zij die dit concert moesten missen kunnen opgelucht ademhalen: het zal op termijn op dvd worden uitgebracht! Michael Sadler zwaait af na deze tour en of we Saga ooit nog zullen terugzien is onzeker. Een bijzondere band, een oerdegelijk concert en toch eeuwig zonde dat aan al het goede een einde komt. Saga debuteerde ooit in Nederland als voorprogramma van Styx en wat mij betreft is de band nu toegetreden tot de categorie legendarische bands!