MENNO VON BRUCKEN FOCK

SAGA

SAGA
SAGA
013, Tilburg
maandag, november 1, 2004
NETWORK TOUR

“Prachtige synthese tussen oud en nieuw”

Het Tilburgse 013 was voor deze avond progressieve rock aardig goed gevuld en net als enkele jaren geleden viel het Brabantse Ricocher de eer te beurt om het publiek ‘op te warmen’. Met de splinternieuwe CD “Chains” bijna in de winkels, wilde de jongens graag goed voor de dag komen. Alhoewel de laatste nummers Haunted By Dreams en Brealing The Chain zeer goed uit de verf kwamen, bleken nummers als Point Of No Return, Your Pride, Silhouette Of You en het ook van het nieuwe album afkomstige Virtual Images toch een beetje te lijden aan het ‘doorsnee symfo’ syndroom: iets te voorspelbaar. Wel mooi, maar niet van het kaliber dat een (inter)nationale doorbraak in het verschiet lijkt te liggen.

Saga begon de show (de tweede in deze tour) wat onzeker, met Michael Sadler die zowaar even de tekst kwijt was en een jammerlijk slecht gestemde gitaar van Ian Crichton, maar het vijftal herstelde zich meer dan voortreffelijk. De nieuwe plaat Network was uiteraard goed vertegenwoordigd in de setlist die behalve nummers als The Flyer, Runaway en de oude kraker You’re Not Alone als verrassing had dat het album Worlds Apart integraal werd gespeeld. Simpson toonde zijn kunnen veel meer dan voor mijn gevoel op Network en de band straalt nog steeds een aanstekelijk enthousiasme uit ondanks de ruim 25-jarige staat van dienst. Sadler was uitstekend bij stem (heb ik overigens zelden anders gehoord) en zelfs de paar akoestisch uitgevoerde nummers, die vaak teloor gaan in geroezemoes, vonden grote bijval van het regelmatig uit volle borst meezingende publiek.

Ricocher zal zich gaan richten op de promotie van “Chains” en Saga bewees eens te meer nog geenszins aan slijtage onderhevig te zijn.