MENNO VON BRUCKEN FOCK

PODIUM, Hardenberg, support-act: AUTUMN

AFTER FOREVER
AFTER FOREVER, 2004-09-03 (NL)
Hardenberg (Podium)
vrijdag, september 3, 2004

Dat ‘Gothic’ en aanverwante muzikale stromingen populair zijn, bleek eens te meer uit de publieke opkomst in het warme Podium te Hardenberg. Een volle bak en een prima sfeer, kortom een uitstekende ambiance voor een mooi en heftig avondje!

Autumn, voorheen de ‘vaste’ support van AF en afkomstig uit het Noorden van ons land, mocht het spits afbijten en deed dat met veel enthousiasme. Nogal logisch, want hun nieuwe album Summer’s End ligt in de winkels. Helaas was ondanks het prima visuele aspect (ik stond dus vooraan) maar het geluid minder. Van de zang heb ik niet veel meegekregen maar gezien de reacties van het publiek vielen ook de nieuwe nummers (Premeditaded Dying, The Coven, Lifeline en Gospels From Dusk) goed in de smaak.

Gelukkig voor mij een straatlengte beter, was het geluid bij AF. De band presenteerde zich opnieuw buitengewoon geëngageerd en professioneel. Blikvanger Floor Jansen liet voor de zoveelste keer horen wat een machtige stem ze heeft en nieuwkomer Joost van den Broek blijkt op meerdere fronten en aanwinst. Meer leven op het podium waarbij de interacties nu echt tussen alle leden plaatsvinden en een veel betere podiumpresentatie dan voorganger van Gils. De verjaardag van bassist Luuk van Gerven werd op ludieke wijze ingeluid al dacht hijzelf daar ietsje anders over….. De Iron Maiden cover The Evil That Men Do kreeg een extra dimensie oor het meezingen van ex-Sun Caged zanger André en de verrassingen in de set-list waren Europe-cover Rock The Night en oudjes als Yield To Temptation.

Misschien doet de vraag zich voor ‘waarom alweer een CV van AF’? In de eerste plaats vanwege Autumn met hun nieuwe album, in de tweede plaats omdat AF gewoon veel meer live-shows doet dan de gemiddelde prog-act en in de derde plaats omdat de band hard op weg is naar een internationale erkenning, geloof me, het zal niet lang meer duren of AF zal in één adem worden genoemd met Within Temptation en misschien zelfs Nightwish, volgend jaar samen met de Finnen op het podium in de Heineken Music Hall!