MENNO VON BRUCKEN FOCK

LUCKY & CO, Rijssen (support-act: JOHN MITCHELL)

ASIA
ASIA, 2002-03-01 (NL)
Lucky & Co, Rijssen
vrijdag, maart 1, 2002
Zie ook KANSAS, 2001-04-10

Na onder andere John Wetton, Arena en The Flower Kings speelde nu weer een relatief bekende band in Lucky & Co, namelijk Asia in de bezetting John Payne zang-bas, Geoff Downes toetsen-zang, Chris Slade drums-zang en Guthrie Govan gitaar-zang. Deze in Nederland unieke show van tour 2002 was het laatste optreden van Asia voor de terugkeer naar Amerika. Als voorprogramma fungeerde John Mitchell (The Urbane, Arena) die op zijn elektrische gitaar met akoestisch geluid en ondersteund met een ietwat hese stem, een kleine drie kwartier volspeelde met nummers van de The Urbane-cd, maar ook ander werk van onder andere Peter Gabriel. Persoonlijk hoor ik hem liever bij Arena en daarom vond ik deze support-act wat overbodig. Natuurlijk wel leuk om een andere kant van John te zien en te horen, maar de songs hadden semi-akoestisch niet voldoende niveau om echt te kunnen boeien. Tegen kwart voor tien was podium klaar voor de routiniers van Asia.

Evenals IQ vierde ook Asia dit jaar het 20-jarig jubileum en dat was te zien en te horen! De heren speelden met verve en enthousiasme en de geluidskwaliteit was zeer goed te noemen. John Payne was in tegenstelling tot het concert in Neu-Isenburg op 18 april 2001 goed bij stem en zong ook de nummers uit de tijd met John Wetton overtuigend. De show opende met The Heat Goes On, vervolgens uptempo werk met Days Like These en Awake. Daarna nam men wat gas terug met Arena en Military Man gevolgd door de bijna ballads Wherever You Are en Who Will Stop The Rain. Als tussendoortje kregen we het instrumentale en wat jazzier Bad Asteroid van gitarist Guthrie Govan te horen met uiteraard een razendsnelle opeenvolging van technisch hoogstaande loopjes. Eens temeer een bewijs van het talent van deze weergaloos snelle Ted Nugent-kloon.

Terug naar de jaren tachtig met Don’t Cry, ook weer met klasse en power uitgevoerd. Na Kings Of The Day van het laatste album Aura was het podium voor Geoff Downes met een fraai stuk keyboardspel eindigend in het instrumentale, van The Buggles bekende Video Killed The Radio Star, waarna hij de achtergrondtapijtjes neerlegde voor John Payne die zonder bas, gitaar en drums een compilatie zong van de ballads Love Under Fire, Sad Situation en The Longest Night, een goede gelegenheid om te tonen dat hij zeker tot de betere melodieuze rockzangers behoort. Vervolgens weer door in de complete bezetting met een moddervet drummende Chis Slade, die eerder bij AC/DC, Uriah Heep en Manfred Mann's Earth Band speelde. Te horen waren Ready To Go Home, de klassieker Sole Survivor en tenslotte Free en van het gelijknamige debuutalbum uit 1982 Only Time Will Tell. Daarna volgde een korte pauze waarna gewoontegetrouw de toegift bestond uit een heerlijke versie van Go en als monumentale afsluiter de hit Heat Of The Moment.

Een prima concert van Asia, een band die misschien in de studio tot wat minder imposante prestaties komt waar het originaliteit betreft, maar in deze bezetting een zeer overtuigend kwalitatief en hoogwaardig optreden gaf. John Payne kondigde aan dat Asia in het najaar zou terugkomen. Degenen die dit concert gemist hebben zijn dus gewaarschuwd! Het zou me niet verbazen als deze tour, een soort 'the best of live' op cd en/of dvd gezet zou worden.