MENNO VON BRUCKEN FOCK

LUCKY & CO, Rijssen

BLIND GIARDIAN
BLIND GUARDIAN, 2003-06-06 (NL)
LUCKY – RIJSSEN
vrijdag, juni 6, 2003
Opera tour

Na de vele lovende kritieken op met name het laatste album A Night At The Opera en het succesvolle optreden in dezelfde zaal vorig jaar, was Blind Guardian opnieuw te gast in Lucky & Co te Rijssen. De band geniet, zeker bij onze oosterburen, een grote populariteit en wordt vaak in één adem genoemd met bijvoorbeeld Rhapsody. Na het beluisteren van hun laatste werk was dat voor mij een reden om ze live te gaan zien. Helaas voor Lucky was er geen sprake van een uitverkocht huis, maar het publiek dat er was, wist echter waarvoor ze kwamen gezien de vele Blind Guardian T-shirts.

Na een ruime wachttijd begonnen zanger Hans Kürsch, sologitarist André Olbrich, slaggitarist Marcus Siepen en drummer Fredrik Stauch, versterkt met een bassist-zanger en toetsenist-zanger met een show die uw recensent niet tot het einde heeft meebeleefd. Het lag niet aan de locatie, ook niet aan het te harde of slechte geluid - hoewel op de voorste rijen de zang amper te volgen was mede doordat de band geen monitoren gebruikt - en ook niet aan het voor het overgrote deel zeer enthousiaste publiek, maar aan het feit dat het gebodene mij persoonlijk niet kon boeien.

Blind Guardian in de studio klinkt zeer druk, orkestraal en wordt gekenmerkt door geforceerd rauwe en vrij hoge zang en veel koortjes. Ik vroeg mij al af hoe Kürsch dat in vredesnaam zou kunnen volhouden tijdens een liveshow en nu bleek dat hij gewoon op een andere manier zong met hier en daar een harde, rauwe uithaal maar veelvuldig zachter en een octaaf lager. Ook doordat de band koos voor de eigen stemmen voor de harmonieën in plaats van koren vanaf een schijfje, die op zich best te respecteren zijn, klonk het live behoorlijk anders dan in de studio. Dit verschil gaf voor mij de oorslag in de verkeerde richting. Helemaal niet slecht wat die mannen doen, maar het is gewoon mijn smaak niet!