MENNO VON BRUCKEN FOCK

LUCKY & CO, Rijssen

ARK - BURN THE SUN
ARK & THRESHOLD, 2001-09-13 (NL)
LUCKY & CO te Rijssen (Overijssel)
donderdag, september 13, 2001

Met het prima concert dat John Wetton alweer enige tijd geleden gaf in Lucky & Co in Rijssen was de progressieve rockmuziek opnieuw aan bod en wel met een heus dubbelconcert van Ark en Threshold op 13 september 2001. Het niet al te talrijk opgekomen publiek, ongeveer 150 liefehbbers, moest zo’n drie kwartier wachten alvorens de bombastische progmetal van Ark losbarstte. Het wachten werd echter wel beloond!

De band die na het gelijknamige debuut met het ijzersterke Burn The Sun de progwereld goed wakker had geschud, pakte stevig en hard uit met een bloemlezing uit hun beide tot op heden verschenen cd’s. Hoewel de composities van Ark wat minder aanspreken dan die van Burn The Sun werden alle nummers op overtuigende wijze ten gehore gebracht. Het niet functioneren van de akoestische gitaar werd moeiteloos opgevangen door dezelfde partij dan maar elektrisch te spelen. De smaakmakers Heal The Waters en Burn The Sun stonden live als een huis. En dan die stem! De met een masker geschminkte Jorn Lande stal voor mij absoluut de show door alle uithalen loepzuiver en schijnbaar moeiteloos te halen. Wat een strot heeft die man! Het zal mij benieuwen hoelang hij dat volhoudt! Vooralsnog is dit bezige baasje behalve actief in Ark ook te bewonderen in de band Beyond Twilight en in een spoedig uit te komen soloproject. Een geweldige zanger waar we nog een hoop plezier aan kunnen beleven. Na een goed uur Ark was het pauze en werd het podium omgebouwd voor Threshold.

Threshold, met weer een andere drummer achter een wel zeer sobere drumkit, is al enige tijd een vaste waarde in de melodieuze, heavy symfonische rock. Ook vanavond werd deze reputatie in het één uur en drie kwartier durende concert bevestigd. De band bleek goed op dreef en uiteraard werd vooral het werk van Clone en Hypothetical  ten gehore gebracht. Zanger Mac mist naar mijn idee echter de kracht en het stembereik van voorganger Damian Wilson, maar tracht dit op het podium te compenseren met rare fratsen. Klom hij tijdens het concert tijdesn Bospop in het metaalwerk van de lichtophanging, nu moest en zou hij boven op de boxen klimmen, iets wat door het publiek best werd gewaardeerd. Blijft echter de vaststelling dat in deze bezetting Threshold de status van subtop nimmer zal overstijgen. Rest me nog te vermelden dat er inmiddels heruitgaves beschikbaar zijn van de eerste cd’s van Threshold en dat een leuke bijkomstigheid van dit concert de aanwezigheid was van een zuiderbuur met een forse collectie prog-cd’s.

Nadat ik later dit jaar ook het puike concert van The Flower Kings heb gezien, moet ik helaas constateren dat de mate van belangstelling in de symfonische en progrock in het oostelijk deel van Nederland tot een dieptepunt is gedaald...