MENNO VON BRUCKEN FOCK

GALAXY STUDIO, Mol (België), cd-presentatie Energized

AFTER FOREVER - GALAXY STUDIO
AFTER FOREVER, 2006-12-16 (NL)
zaterdag, december 16, 2006

AFTER FOREVER PRESENTEERT NIEUWE ALBUM Energized (*)

After Forever (AF) timmert flink aan de weg. De band heeft definitief gekozen om geheel professioneel met muziek bezig te zijn en heeft recentelijk een contract afgesloten met Nuclear Blast, een gerenommeerd label waar onder andere Nightwish onder contract staat. Het eerste bewijs dat het nieuwe label geld in AF wil investeren werd al geleverd door de band de mogelijkheid te bieden met koor en orkest te werken. Het tweede bewijs kwam in de vorm van een uitnodiging aan de internationale pers om in de beroemde Galaxy Studio’s in Mol (België) het nieuwe album van AF te komen beluisteren.

Tijdens de presentatie werd bij monde van Sander Gommans duidelijk, dat toetsenist Joost van den Broek een nog grotere rol heeft gespeeld bij de tot standkoming van Energized. Niet alleen heeft hij nummers mede gecomponeerd, ook was hij verantwoordelijk voor het schrijven van alle arrangementen die naderhand door het Praagse Symfonieorkest zijn uitgevoerd. In tegenstelling tot voorgaande albums heeft Sascha Paeth geen rol meer gespeeld, maar koos AF voor producer Gordon Groothedde die gewerkt heeft met onder anderen Barry Hay, Intwine, The Sheer en Beth HartGastrollen waren er van Doro (Who I Am) en niemand minder dan gitarist Jeff Waters van Annihilator, die een paar spetterende solo’s heeft gespeeld.

Hoewel de titel van het album nog niet helemaal vaststaat, luidt de werktitel Energized. De teksten zijn zoals gebruikelijk van zangeres Floor Jansen en zij beschrijft de verschillende vormen van energie. Zo komt niet alleen de magie van energie in de natuur aan bod, ook energie door intermenselijk contact of zoals in Cry With A Smile, over de impact van het verlies van een dierbare, in dit geval het hondje bij Floor thuis. Dat verlies wordt echter een klein beetje draaglijker door het besef dat die dierbare wel ‘ruim de leeftijd had’.

Net zoals bij het laatste album van Ayreon heeft AF gekozen voor uitersten: van zeer pittige metal tot de meest fraaie ballads, van catchy rockmuziek tot zwaar klassiek georiënteerd en zelfs ook elementen uit de jazz en volksmuziek vlogen voorbij tijdens de luistersessie die -zoals dat bij AF nu eenmaal gebruikelijk is-  niet verliep zonder technische mankementen. De diensten van Groothedde zijn ingeroepen mede om eenheidsworst in het genre te vermijden en te oordelen naar wat ik gehoord heb is dat uitermate goed gelukt!

De ontvangst werd opgeluisterd met een hapje en drankjes en werd afgesloten met een rondleiding door de indrukwekkende studio en een kort liveoptreden van Joost en Floor waarbij onder andere een cover werd gebracht van Alone van de Canadese band Heart, maar wel in een waanzinnig goede uitvoering!

We zullne in de toekomst nog mooie, maar heftige muziek mogen verwachten van AF!

(*) Dit album zou later verschijnen onder de titel After Forever.