MENNO VON BRUCKEN FOCK

DE GIGANT, Apeldoorn, (met onder meer: THY MAJESTIE en A NEW DAWN)

BRAINSTORM FESTIVAL (Gigant - Apeldoorn, 23 november 2008)
BRAINSTORM FESTIVAL, 2008-11-23 (NL)
De Gigant, Apeldoorn
zondag, november 23, 2008

Het grootste deel van het Brainstorm Festival zal voor de lezers van deze website een brug te ver zijn, maar de derde dag was evenwel zeer interessant. In De Gigant in Apeldoorn was het voor Thy Majestie uit Italië een belangrijke dag, want in de niet al te volle zaal werd het publiek verzocht om uiterst enthousiast mee te doen in verband met dvd-opnames. Een uitstekend optreden van de progmetallers, waarbij vooral gitarist Simone Campione zich manifesteerde als een ware kampioen gitaarspelen. Zanger Dario Cascio heeft een prima stem maar in het hogere gebied moest hij toch wat nootjes laten vallen, daar valt nog wel iets aan te sleutelen voor de dvd, vrees ik. De vier achtergrondzangeressen waren een prima toevoeging. Deze waren spontaan gerekruteerd uit andere optredende bands.

Daarna ging de aandacht vooral uit naar zangeres Katy Decker van de gothicmetalformatie Mena Brinno uit de VS. Wat onwennig stond zij op het podium naast de snoeihard maar ook virtuoos snel spelende, van origine Poolse gitarist en kopman Marius Kozlowski. Verder werd ze bijgestaan door bassist Vince, drummer Rob Sinziero en natuurlijk de orkestraties vanuit een kastje. De nummers van de op handen zijnde cd Wicked Polly kwamen op mij beter over dan het oudere werk, mede omdat Katy haar getrainde operastem meer gebruikte. De eindmix, gezien het overheersende gitaargeluid, zal belangrijk zijn voor het eindresultaat dat ik met belangstelling tegemoet zie, want dit viertal heeft zeker potentie.

Afsluiter was de Nederlandse groep A New Dawn. Met maar liefst drie wijzigingen in de bezetting moesten zangeressen Sanne en Jamila en de gitaristen Willem en Elbert aantreden. Met volle overgave en een dito volume werden de zangeressen ietwat ondergesneeuwd door het gitaargeweld en grunter Michiel Glas. De band was enigszins vergelijkbaar met To Elysium en dus wat verder van het progressieve rockgenre verwijderd.

De sneeuw zal geen positieve bijdrage geleverd hebben aan het bezoekersaantal, maar het festival komt zeker voor herhaling in aanmerking.