MENNO VON BRUCKEN FOCK

DE BOSUIL, Weert (met onder meer PURE INC., ROB ROCK, ZAK STEVENS en MASTERPLAN)

FLYING ACES TOUR 2005
FlYING ACES TOUR, 2005-03-28 (NL)
maandag, maart 28, 2005

Het door Rock Inc. georganiseerde Flying Aces Tour festival was goed bezocht, maar niet geheel uitverkocht. Het Zwitserse talent Pure Inc. beet het spits af met drie kwartier ouderwetse metal in een nieuw jasje en dat kon mij niet echt bekoren. Veel beter dan verwacht bleek Rob Rock. Hij was voor het eerst in Nederland, mede om zijn nieuwe album Holy Hell te promoten. De voormalige zanger van onder meer Joshua bleek goed bij stem. Qua uiterlijk en haardracht had hij wel wat weg van Joey Tempest (Europe) Hij gaf gestalte aan een flinke portie melodieuze metal. Denk bijvoorbeeld aan Drive She Said, Whitesnake of Europe anno 2004, waarbij de twee gitaristen bij herhaling mochten laten zien waartoe zij in staat waren.

Daarna was het de beurt aan zanger Zak Stevens (ex-Savatage), die met een geheel nieuwe en uitstekende band aantrad. Hoewel het publiek enthousiast reageerde op de songs van zijn debuutalbum Watching The Silence en zijn net uitgebrachte album The Middle Of Nowhere, was het pas echt kolken bij het wer van Savatage, waarbij The Edge Of Thorns dus het hoogtepunt was. Jammer dat de toetsen live slechts een bescheiden rol vervulden. Zak Stevens bewees een uitermate goede en boeiende frontman te zijn, al heeft zijn stem geen indrukwekkend bereik (meer?).

Tot slot Masterplan, het klapstuk van het festival. Deze Duits-Noorse combinatie bracht recentelijk Aeronautics uit, de opvolger van het gelijknamige debuut. Een wervelende opeenvolging van de hoogtepunten van beide albums volgde met onder meer een fraaie solo van gitarist Roland Grapow. De ep-track Love Is A Rock werd eveneens ten gehore gebracht en zoals verwacht stond Jorn Lande weer borg voor een fenomenale zangpartij. Een stevig en tegelijkertijd kwalitatief zeer goed festival!