MENNO VON BRUCKEN FOCK

DE BADCUYP, Amsterdam

GORGG
GORGG, 2002-10-19 (NL)
zaterdag, oktober 19, 2002
VAN GORGG

Wie of wat is GORGG? Zo’n vier jaar geleden vonden diverse liefhebbers van de inmiddels al ruim twintig jaar geleden opgeheven band Gentle Giant elkaar via het internet. Uit de contacten die daardoor werden gelegd, is GORGG geboren: Global On Reflection Giant Gathering, oftewel een terugblik op het werk van Gentle Giant in de vorm van een samenkomst van liefhebbers uit alle windstreken. Dit jaar, de vierde keer alweer, vond de bijeenkomst plaats in De Badcuyp in Amsterdam georganiseerd door de heren Fred Rosenkamp, Jan Dubbe en Leendert Korstanje, beter bekend als Lady Lake.

De meeste deelnemers gingen, na een dagje Amsterdam centrum, tegen 17.00 uur naar de Badcuyp op de zolderverdieping. Daar, onder het genot van diverse verfrissingen werden oude herinneringen opgehaald, oude contacten weer verstevigd en nieuwe gemaakt. Alleen al door de aanwezigheid van maar liefst drie leden van het voormalige Gentle Giant was GORGG een unieke gebeurtenis. Een band die qua stijl niet in een hokje te persen was, een band die de meest complexe muziek van die tijd - en misschien ook nog tot op de dag van vandaag - maakte, een band waarin de vijf leden bij elkaar ruim dertig (!) instrumenten bespeelden en een band waarin alle leden zongen! Kerry Minnear (o.a. zang, toetsen, cello), John Weathers (drums, vibes) en Gary Green (gitaar) waren aanwezig. Daarnaast ook nog special guest Heorge Underwood, de tekenaar van de eerste Gentle Giant hoes. Het laten overkomen van deze speciale gasten werd mede gefinancierd door de verkoop van de cd-r Peel The Utica met live-opnames uit 1975. Met de overige aanwezigen uit landen als VS, Canada, GB, Israël, Duitsland, Portugal, Frankrijk, Zwitserland, Scandinavië en uiteraard Nederland, luisterde het drietal naar vier stukken uit het Gentle Giant-oeuvre die Dan Bornemark, de beheerder van de originele16 en 24-sporen geluidsbanden, met eindeloos geduld gedigitaliseerd had.

Het publiek kon zo de diverse, vaak buitengewoon lastige, partijen in River, Knots, Schooldays en Mobile horen, zoals niemand ze nog ooit eerder had gehoord. Ook de drie leden van Gentle Giant hadden er zichtbaar plezier in om hun songs op deze uiteengerafelde wijze terug te horen. Vervolgens een uur muziek van onze gastheren van Lady Lake, bestaande uit Fred Rosenkamp (gitaar), Leendert Korstanje (toesten, ‘bas’) en Jan Dubbe (drums). Het concert, geheel instrumentaal, oogste veel bijval en vooral de GG-cover Three Friends bracht menigeen in vervoering en moest na de pauze nogmaals worden gespeeld. Daarna werd de inwendige mens versterkt door een druk bezocht buffet op de beneden-etage.

Goed gevuld weer naar de zolder voor de loterij. Met de nodige hilariteit werden speciale vinyl-exemplaren, backstagepasjes, stickers en andere GG-relikwieën verloot, waarbij sommigen deelnemers wel erg gelukkig bleken te zijn met drie tot vier keer raak! GORGG werd afgesloten met een lange jamsessie met als hoogtepunten het fragiele Aspirations, met trillende handen en stem, vertolkt door Kerry Minnear. Later zou jij zelfs nog even achter de keyboards plaatsnemen, terwijl Gary Green achter de drumkit kroop en aan het eind van de jam ook nog eens de gitaar. Met de hulp van diverse, zeer bekwame amateurmuzikanten uit het publiek werden zo verschillende GG-stukken zo natuurgetrouw mogelijk vertolkt. Ook Dan Bornemark en Rich Hilton, die onder anderen toetsen speelde bij Chic en David Bowie, speelden in deze jam een glansrol.

Het was volstrekt duidelijk dat Gentle Giant voor deze en vrijwel zeker nog duizenden niet aanwezige muziekliefhebbers, tijdloze moderne klassieke muziek heeft gemaakt die nog steeds aanspreekt en ook nog steeds herontdekt wordt door jonge progliefhebbers. Over inspiratie voor bijvoorbeeld Spock’s Beard nog maar te zwijgen… Zoals treffend door een Canadese deelnemer werd gezegd: "Ik hou van veel muziek, maar er gaat geen dag voorbij of er zit wel een Gentle Giant-melodietje in mijn hoofd."

Dit is tekenend voor de moeite en de kosten die velen gemaakt hadden om nog iets van ‘hun band’ te zien en te horen, anders dan op de plaat. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de site www.gorgg.org en www.blazemonger.com/GG. Voor zover mij bekend is Kerry Minnear pianoleraar, is John Weathers tot voor enkele jaren drummer geweest bij MAN en wacht nu tot hij geopereerd kan worden aan zijn voet als gevolg van drumslijtage!. Gary Green zit nog wel steeds in de muziekscene. Phil Shulman (65) is recentelijk gaan rentenieren na de verkoop van zijn cadeau- en antiquiteitenwinkel. Derek Shulman is nu eigenaar van zijn eigen platenmaatschappij en Ray Shulma is actief in het componeren voor muziek bij computergames en tv-documentaires.

Een reünie zit er vrijwel zeker niet in. Via een andere site, www.gentlegiantmusic.com zijn de cd’s In A Glass House (remastered, met live-bonustracks) en Under Construction (dubbel-cd met onuitgebracht deels incompleet materiaal) te bestellen via Kerry Minnear’s Alucard.

Een andere aardige wetenswaardigheid is, dat BGO Records vrijwel alle elpees opnieuw zal uitbrengen of inmiddels al heeft uitgebracht als twee elpees op één cd.