MENNO VON BRUCKEN FOCK

CULTUURPODIUM DE BOERDERIJ, Zoetermeer

ICON
ICON, 2009-02-19 (NL)
JOHN WETTON & GEOFFREY DOWNES
donderdag, februari 19, 2009

Minder dan twee maanden voordat bassist-zanger John Wetton en toetsenman-zanger Geoffrey Downes opnieuw te bewonderen zijn in Cultuurpodium De Boerderij met Asia, deden de heren een tournee ter promotie van hun Icon-trilogie. Zij kregen daarbij de muzikale hulp van cellist Hugh McDowell (ex-ELO), gitarist Dave Kilminster, drummer Pete Riley en zangeres Anne-Marie Helder, bekend van Mostly Autumn en Karnataka.

Het gezelschap bleek uitstekend op elkaar te zijn ingespeeld. Icon bracht een bloemlezing van de drie tot nu toe verschenen albums, maar ook enkele aardige verrassingen , zoals het nummer Elstree, oorspronkelijk van The Buggles, en mooie maar toch net iets minder briljante uitvoeringen van In The Dead Of Night (UK) en het legendarische Rendez Vous 6:02 (UK, Danger Money). Verder Scarlet van het soloalbum van Dave Kilminster en een integrale versie van Starless van King Crimson. De band had uiteraard een veel groter aandeel van de Icon-songs kunnen spelen, maar John Wetton en Geoffrey Downes zagen hun kans schoon om ook een aantal nummers van Asia te spelen die de band in de originele bezetting nooit zou spelen. Nummers van het derde album Astra: Voice of America, Go, Countdown To Zero en als toegift nog Rock And Roll Dream. In een akoestische stukje kwam nog de overbekende hitsingle Heat Of The Moment voorbij naast het prachtige Battle Lines van Wettons gelijknamige soloalbum.

Wetton, nu met kort geknipte haardos, had wat moeite met de allerhoogste nootjes maar deed het verder prima. Ook Downes liet zich niet onbetuigd met zijn arsenaal van acht keyboards en wat computers. Het geluid van Rileys syndrums stond me niet zo aan. Ik miste toch een beetje de nuances en het vette geluid van een echt drumstel. De nieuwe lichtinstallatie van Cultuurpodium De Boerderij is waarschijnlijk een van de modernste en mooiste van alle podia met deze omvang. Kortom, het was een heerlijke avond van een prima band en zonder support-act want de show bestond uit twee delen. Jammer, dat slechts het benedengedeelte prettig gevuld was en niet meer, want de kwaliteit van het gebodene had meer publiek verdiend!