MENNO VON BRUCKEN FOCK

CULTUURPODIUM BOERDERIJ, Zoetermeer

ARENA
ARENA, 2010-11-13 (NL)
zaterdag, november 13, 2010

Er is nog geen nieuw album, maar het is wel bijna vijf jaar jaar geleden dat het Britse vijftal van Arena een concert gaf in ons land. In tegenstelling tot Duitsland, waar het geplande concert werd afgeblazen vanwege onvoldoende belangstelling, was er voor de Nederlandse fans klaarblijkelijk voldoende reden om naar Zoetermeer af te reizen. Cultuurpodium Boerderij was namelijk uitverkocht en daar waren de bandleden uitermate tevreden over.

Clive Nolan benadrukte nogmaals dat hun eerste optreden buiten het Verenigd Koninkrijk ook in Nederland was geweest. Zowel bij Clive Nolan, drummer Mick Pointer als bij gitarist John Mitchell kon je het alcoholgebruik terugzien in de toegenomen gewichten. Nolans haar wordt dunner en grijzer, maar gelukkig deden dit soort zaken niets af aan de muziek. Met de kersverse zanger Paul Manzi werd een soort 'best of' afgewerkt waarbij nadrukkelijk rekening was gehouden met een fors aantal meezingers. Het duurde wel even voordat ook Ian Salmon los kwam en de geestig bedoelde interactie met Mitchell werd niet steeds direct opgepakt. Mick Pointer lijkt toch altijd moeite te hebben om zijn partijen geheel foutloos te slaan en hij doet weinig met zijn rechtervoet, maar dat hoor je gelukkig niet. Nolan was degelijk, zoals altijd en zwiepte zijn keyboards aan het einde van de show à la Keith Emerson (Emerson, Lake & Palmer). Wonderbaarlijk hoe Manzi met slechts een goede drie weken voorbereiding in staat was om met minimaal spieken alle teksten goed over te brengen. Hoewel op mijn positie voorin de mix niet bijster gelukkig bleek te zijn, zong Manzi zeker in de rustige passages uitstekend, terwijl hij ook de akoestische gitaar adequaat wist te hanteren. Zijn stem ligt mij beter dan die van Rob Sowden en zijn vertolkingen van de pre-Sowden- nummers kwamen wat mij betreft beter uit de verf. Vooral de albums The Visitor en Contagion waren goed vertegenwoordigd met als toegiften, zoals al zo vaak, Solomon en Cry For Help.

Dit concert was een prima opwarmer voor het album dat de band in het najaar van 2011 hoopt uit te brengen, gevolgd door een uitgebreide tournee waarbij zeker ook Nederland weer aangedaan zal worden. Met een nog beter geluid en vooral veel nieuwe nummers moet het goed komen!