MENNO VON BRUCKEN FOCK

MICHAEL SADLER (ex-SAGA, 2008)

MICHAEL SADLER
zaterdag, juli 12, 2008
SADLER, MICHAEL

30 jaar was hij zanger, componist, toetsenist en bassist voor SAGA. In 2004 verscheen zijn eerste ‘echte’ solo album CLEAR en in het begin van 2007 kondigde Sadler aan andere dingen in zijn leven te willen doen. De ‘farewell’ tour eind 2007 was het gevolg. Het verhaal van een man die ruim in de vijftig zijn leven op z’n kop zet.

Dag Michael! Onze gelukwensen met de geboorte van jullie zoon Seren (Welsh voor “ster”), dat moet een enorme verandering betekenen in jouw leven en dat van ega Gwen!

Da’s het ‘understatement’ van de eeuw! Voordat Seren op de proppen kwam zei iedereen “wauw kerel, je leven staat op het punt te veranderen” en dan dacht ik “ja hoor, zal wel”. Maar raad eens? Mijn leven is dus echt ingrijpend veranderd!

Wanneer werd het “clear” voor jou dat je uit Saga wilde stappen? Hoe reageerden Jim, Daryl en Ian op jouw beslissing?

Ik koesterde die gedachte al geruime tijd alvorens ik mijn besluit begin 2007 wereldkundig maakte. Ik denk dat de definitieve beslissing eind 2006 viel, toen de 30ste verjaardag van de band naderde. De jongens maakten op mij toen de indruk dat ze begrepen dat ik een volgend “chapter” in mijn leven wilde beginnen.

Voordat 10.000 Days uitgebracht werd, wist iedereen dat je zou vertrekken. Was het moeilijk voor je om je werk in de studio te blijven doen en de “farewell tour” te ondernemen?
  
Vreemd genoeg voelde het opnemen van dit laatste album, op geen enkele moment definitief “voor het laatst” tot misschien het moment van de allerlaatste opnames voor de zang. Gedurende de tournee voelde het steeds als de viering van een mijlpaal en zowel op als buiten het podium was aan het gedrag van een ieder dit het overheersende gevoel. Dat gezegd hebbend, München was best moeilijk voor me!

Sommige teksten gaan over de dankbaarheid die je voelt voor de trouwe fans maar refereren ook het eindeloze reizen en alle plaatsen waar je geweest bent. Bespeur ik iets in de trant van ‘het was geweldig maar nu ben ik er klaar mee’?

Dat zegt het wel zo ongeveer. Ik denk dat 30 jaar lang eenzelfde baan houden is best een prestatie zeker in de muziekbusiness. Ik ben erg trots op wat ik met mijn vrienden heb bereikt maar na drie decennia werd het tijd om mijn relatie met de muziekbusiness aan te passen en te stoppen met het uitputtende toeren, iets wat me zo vaak weg hield van huis en gezin. Ik veronderstel dat je kunt stellen dat mijn prioriteiten anders zijn komen te liggen.

Wat waren de redenen om te stoppen na zoveel jaren? Kun je dit leven echt los laten? Geen spijt?

Ik zei de band vaarwel puur om persoonlijke redenen. Ik ben goed in staat om afstand te nemen en tot nu toe heb ik geen moment spijt gehad. Wel van sommige dingen die de afgelopen 30 jaar zijn gebeurd: die beschouw ik graag als levenslessen.

Heb je veel reacties van fans gehad en heb je de laatste DVD met Saga al gezien?

In het algemeen overheersten de reacties van teleurstelling maar bijna iedereen begreep en respecteerde mijn besluit en wenste me succes voor de toekomst. De DVD heb ik nog niet gezien maar dat zal niet lang meer duren.

Speelde het verlangen om weer vader te worden een rol bij het tot stand komen van jouw besluit om te stoppen?

Geen twijfel mogelijk! Alleen al het idee om duizenden kilometers van huis te zijn als hij z’n eerste woordje zegt of zijn eerste stapjes zelfstandig zal zetten, brak mijn hart, dus dat deed in feite de deur dicht. Wat heeft Saga met B.B. King te maken? Jullie zijn toch nooit een bluesband geweest?
Feitelijk hebben we ook nooit met B.B. King gespeeld, alleen in zijn club in NYC. Het was een eenmalige show om het Amerikaanse publiek te laten weten dat we nog steeds bestonden.

Wat is het verhaal achter de foto’s op jouw website (de ‘photo section’ op www.michaelsadler.com) van jou en de Maverick?

Je bedoelt de Maverick helikopter? Dat was op mijn vijftigste verjaardag in de Grand Canyon. Ik had Gwen verteld dat ik me op mijn vijftigste graag een moment onbetekenend wilde voelen, dus regelde ze die helikoptervlucht in de Canyon voor me. Vandaag de dag nog steeds een van meest memorabele gebeurtenissen die ik heb meegemaakt.

Was je van plan om een solocarrière te beginnen, te beginnen met “Clear”?

Nee. Clear was een album dat voor mijn gevoel gemaakt moest worden; zowel voor mezelf als ook voor een ieder die nieuwsgierig zou zijn naar wat voor muziek ik zou maken als ik op mezelf terugworpen zou worden.

Hoe gaan de verkopen van Clear tot dusverre? Zijn er landen waar je in het bijzonder populariteit geniet?

De verkoopcijfers zijn best indrukwekkend, zeker gezien de beperkte beschikbaarheid. Afgezien van de landen waar Saga goed bekend is heb ik er verbaasd van gestaan in wat voor landen Clear is verkocht: Australië, Sri Lanka en zelfs in Zimbabwe!!!

Wat heb je sinds je “ontslag” bij Saga zo al gedaan, ook maar iets muziek gerelateerd?

Behalve versteld staan van het zien opgroeien van mijn zoontje dag in dag uit heb ik feitelijk 5 of 6 projecten in de pijplijn, waaronder de “Clear Live” DVD. Het grappige is dat ik plotseling met een weelde aan materiaal in mijn hoofd zit, dat er op wacht om opgeschreven te worden. Is het niet ironisch…..vind je niet? (Excuses Ms. Morrisette!)

Had je verwacht dat Saga zonder jou door zou gaan?

Absoluut. Er zit nog teveel leven en creativiteit in de groep om te stoppen vanwege zo’n betrekkelijk kleine tegenslag. Ik denk dat ze het een uitdaging vinden om iedereen die dacht dat Saga zonder Sadler wel zou stoppen in het ongelijk te stellen. Ik zou graag zien dat de jongens sterker dan ooit terugkomen, en eerlijk gezegd verwacht ik niets minder!

Je weet uiteraard dat Rob Moratti de nieuwe stem bij Saga is. Kende je hem of zijn vorige band Final Frontier en hoe denk je over hem?

Ik had nog nooit van Rob gehoord tot hij werd gekozen als mijn opvolger. Toen pas heb ik iets van Final Frontier gehoord. Ik vind het moeilijk om mijn gevoelens hierover onder woorden te brengen maar in elk geval heeft hij een uitstekende set stembanden en hij lijkt qua stem niet op mij en dat is denk ik een heel goede zaak. Ik heb van het begin af aan tegen de jongens gezegd niet naar een Sadler kloon te zoeken en ik denk dat hij een frisse wind zal laten waaien die de band positief zal kunnen beïnvloeden.

Toen Saga 20 jaar bestond speelden jullie een concert in mijn woonplaats Almelo. Je organiseerde een taart-eet wedstrijd en er was ook een jongeman die je op het podium liet zingen met een stem die erg veel op die van jou leek. Weet je of de band heeft overwogen om hem nog te benaderen?

Ik herinner me dat concert erg goed maar ik heb geen idee of Saga hem in overweging genomen heeft om mij op te volgen.

Ga je naar Saga’s nieuwe album luisteren? Heb je nog contact met Jim C.?

Je maakt een grapje? Ik hoop de eerste zijn die nieuw werk te horen krijgt! Mijn vertrek had gelukkig niet zijn oorzaak in nare botsingen tussen persoonlijkheden of muzikale verschillen, dus Jim en ik hebben nog steeds vrij regelmatig contact. Jemig, we hebben elkaar helpen verhuizen!

Heb je nog nieuw werk gecomponeerd voor Seren’s geboorte en zo ja, wat ga je met dat materiaal doen?

Ik ben met wat dingen begonnen en ik heb de laatste tijd behoorlijk wat inspiratie dus ik sluit nieuw werk in 2009 niet uit.

Overweeg je op dit moment überhaupt om weer live te gaan optreden? Kom je in dat geval ook naar Europa?

Overwegen? Ik kan niet wachten! Ik ben nooit van plan geweest met optreden te stoppen, alleen wel dichter bij huis en kortere periodes van huis. Europa? Probeer me maar eens tegen te houden!

Als je terugblikt, wat waren dan de hoogtepunten in je carrière en wat de grootste ramp(en)?

Ik vermoed dat als ik terugkijk, één van de hoogtepunten in mijn leven was om in mijn plaatselijke platenzaak iemand het eerste SAGA album zag kopen. Rampen? Ik zie het zo dat als er echte ellende was geweest, dan had ik het nooit zo lang volgehouden!

Welke liedjes ben je vandaag de dag het meest trots op?

Van Saga: “Good-bye” en van Clear het titelstuk, zonder enige twijfel.

Heb je al vastomlijnde plannen voor de nabije toekomst of verder?

Doorgaan met “mini-ik” zien opgroeien en zich ontwikkelen en doorgaan met muziek maken op de enige wijze waarop ik dat kan: met een “open mind”!

Discografie:

Back Where You Belong (1998)
Clear (2004)