MENNO VON BRUCKEN FOCK

DANNY CAVANAGH, The Natural Disaster

ANATHEMA
zondag, mei 25, 2003
ANATHEMA, 2003 (NL)

Anathema wipte op 25 mei 2003 even over naar Nederland, omdat hun carrière buiten de landsgrenzen tien jaar geleden in Nederland begon met een concert in Willem II (Den Bosch) en dat moest gevierd worden. Dat gebuerde zelfs met een speciaal daarvoor bedrukt T-shirt met alle Nederlandse concerten. Bovendien nam de band in juli 2003 zijn nieuwe album op, dat The Natural Disaster zal gaan heten. Een vermoeide Danny Cavanagh (gitaar, zang), de voornaamste songschrijver van de band, steekt van wal.

Anathema maakt een moeilijke tijd door. Als ik jullie website moet geloven, opteer je voor een solocarrière. Is het voortbestaan van de band in gevaar?

"Nee, dat valt wel mee. Het is wel zo dat ik een hele woelige periode heb doorgemaakt. Ik zat niet lekker in mijn vel en ik wist bijvoorbeeld niet of ik wel met Anathema zou doorgaan. Dankzij met name toetsenman Les Smith, die een bindende factor is in de band en bovendien veel zaken voor ons regelt, is alles nu weer als vanouds. Jamie Cavanagh is terug in de band, ik ben weer tot rust gekomen en de sfeer is prima. Wat grappig trouwens dat je klemtoon van Anathema (Grieks voor gruwel, bedacht door onze toenmalige zanger Darren White, MvBF) op de e legt! Dat vind ik zelf veel mooier, maar helaas spreekt bijna iedereen het uit met de klemtoon op de tweede a. De informatievoorziening op onze website is niet steeds geheel naar mijn zin en zeker niet optimaal qua actualiteit. Als het een beetje wil, zullen we de site in eigen beheer misschien wel ingrijpend gan veranderen! Als alles naar verwachting verloopt, is dat binnen een jaar een feit." 

Anathema is in 1989 begonnen met tamelijk heavy muziek met grunts. Sindsdien is er in de muziek van de band wel wat veranderd. Wat voor effect heeft jullie ontwikkeling op het nieuwe album? Wanneer gaan jullie de studio in en wanneer zal de cd dan verschijnen?

"In 1989 kwamen we net van school. Samen met mijn broers Vincent en Jamie, zijn we direct professioneel gaan werken. We hebben van het begin af aan vertrouwen in de band gehad, ondanks het feit dat we op Les na (die waarschijnlijk klassieke pianoles heeft gehad, MvBF) autodidacten zijn! Na die vroege wat ruigere periode hebben we geleidelijk aan, toen Vince onze zanger werd, onze eigen stijl ontwikkeld. Voor het komende album, dat denk ik in het late najaar 2003 zal verschijnen, heb ik alle muziek geschreven, juist in de periode dat ik het meest met mezelf in de knoop zat. Dat is ook goed in de muziek te horen. The Natural Disaster zal een behoorlijk heavy, maar vooral een donker en melancholiek album worden. De melodietjes zijn simpel maar recht uit m’n hart en we zullen proberen die sfeer zo goed mogelijk op het album te krijgen. Variatie genoeg: van bijna ambient tot geluidsmuren die we zelf amper onder controle kunnen houden! Aangezien Jamie (bas) en John Douglas (drums) ook prima songwriters zijn, zal het volgende album beslist geen twee jaar op zich laten wachten. We hebben in feite nu al bijna voldoende materiaal voor nog een album! Het is de bedoeling om in de maanden juni en juli de studio in te duiken, zodat het album in het najaar zal uitkomen. Daarvoor zullen we eerst nog fors moeten repeteren en arrangeren en daar hebben we allemaal een broertje dood aan... Omdat met name Jamie en John op het album The Natural Disaster ook materiaal aanleveren zal dit album lichtvoetiger zijn, maar desondanks wel stevig!"

Betekent het kiezen voor Anathema ook dat je stopt met solo-optredens en nevenprojecten? Waar komt jullie inspiratie vandaan en vanwaar jouw behoefte om meer te doen dan Anathema?

"Hoewel Anathema veruit het belangrijkst is, blijf ik er wel dingen naast doen. Zo blijf ik actief met Antimatter en blijf ik ook solo optreden. De voornaamste reden is, dat ik het heerlijk vind om te zingen. Op The Natural Disaster zing ik enkele nummers als leadzanger, maar Vince is de krachtige stem van Anathema, dus kom ik wat dat betreft niet voldoende aan mijn trekken. Mijn belangrijkste idolen waren naast The Beatles vooral Mark Knopfler. Na Live Aid in 1985 ging de knop om bij mij. Nadien ben ik ook naar Pink Floyd gaan luisteren en wat later ook naar bijvoorbeeld Radiohead. Overigens zou ik, behalve zingen, ook heel graag filmmuziek willen schrijven. Ik zit soms uren op een kamertje met een gitaar. De melodietjes zet ik op een bandje. Ook gebruik ik keyboards (sequencer). Dan maak ik gebruik van de mogelijkheden om thema’s digitaal op te slaan. John besteedt ook veel tijd aan experimenteren mijn zijn keyboard. Hij is degene die met originele en aparte geluidseffecten komt. Omdat ie niet echt een computerwizard is, gebruikt hij op het podium zalf geen elektronische instrumenten naast zijn drumstel. Alle leden van Anathema spelen gitaar, dus veruit de meeste nieuwe composities ontstaan uit probeersels met akoestische gitaar."

Kom je zelf nog toe aan het luisteren naar muziek en wat vind je van de compilatiealbums Resonance 1 en 2 die recentelijk zijn uitgebracht? Wanneer zien we jullie weer en zal dat in het kader van een uitgebreidere tournee zijn?

"Veel tijd om zelf te luisteren heb ik niet, al vind ik met name The Beatles en Radiohead nog altijd geweldig. Ik zou zelf ook graag naar concerten gaan, maar op de een of andere manier ben ik voor mijn favorieten altijd te laat. Zo heb ik recentelijk Paul McCartney en Radiohead gemist. Door de verandering van platenmaatschappij zijn onze eerste albums opnieuw uitgebracht met extra nummers, die duidelijk iets toevoegen. Ik ben zelf erg gecharmeerd van Resonance 2. Wat de podia betreft, zullen we waarschijnlijk rond de jaarwisseling een uitgebreide promotie doen van The Natural Disaster in elk geval in Europa, dan zullen we ook zeker weer in Nederland te zien zijn!"

Discografie:

The Crestfallen (1992) (mini-cd)
Serenades (1993)
Pentecost III (1995)
The Silent Enigma (1995)
Eternity (1996)
Alternative 4 (1998)
Judgement (1999)
A Fine Day To Exit (2001)
Resonance (compilatie, 2001)
Resonance 2 (compilatie, 2002)