MENNO VON BRUCKEN FOCK

PLATO, Helmond, support-acts: STRATOVARIUS & EPICA

KAMELOT
KAMELOT, 2005-04-03 (NL)
zondag, april 3, 2005

Eindelijk was de Amerikaanse powermetalband Kamelot weer eens in Nederland! Het concert werd voorafgegaan door de Finse band Stratovarius rond zanger Timo Kotipelto en door ons 'eigen' Epica. Zaal Plato in Helmond was goed bezet; de concerten waren heftig, hard en zeer goed daar in Brabant! Timo Kotipelto, de zanger van Stratovarius, had een waanzinnig goede band bij zich, waarbij vooral bassist Lauri Porra zich van zijn beste kant liet zien en horen en met een bassolo waarin het Wilhelmus geïncorporeerd was! Vooral nummers van zijn solowerk werden gebracht maar ook de Stratovarius-hit Hunting High And Low kwam in een prima uitvoering voorbij gedenderd.

Daarna was het podium voor 'ons eigen' Epica, een band die het afgelopen jaar een bijzonder positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. De band oogt veel losser en tegelijk hechter en bracht nummers van zowel Phantom Of The Agony als ook een enkele van het prachtige nieuwe album Consign To OblivionSimone Simons zong werkelijk indrukwekkend en ik zou geneigd zijn om te zeggen: bijna nog beter dan op de nieuwe cd! Ook haar podiumpresentatie straalt veel meer zelfvertrouwen uit: een lust voor oog en oor dus.
 
Kamelot was na lange tijd weer eens in Nederland. Dat wil zeggen drie Amerikanen: de ritmetandem Casey Grillo (drums) en Glen Barry (bas) en mastermind Thomas Youngblood (gitaar) samen met de Noor Roy Khan als zanger. De band bracht een prachtige compilatie van de sterkste nummers van de afgelopen vier albums met uiteraard de nadruk op het laatste album The Black Halo. En al was er maar één gitarist en één zanger die af en toe een beetje moeite had met de allerhoogste nootjes, de bombast van Kamelot kwam bijzonder goed uit de verf! Mede dankzij de voortreffelijke hulp van toetsenman Oliver Palotai (Doro) die ook nog eens een prima solo speelde. Liefhebbers van Rhapsody of Shaman moeten beslist maar eens naar Kamelot luisteren! Vooral nummers als Center Of The Universe en Nights Of Arabia waren voor mij een ware traktatie.
 
Dit was een uitstekende avond gevuld met progressief getinte (gothic)metal, waarbij klassieke elementen, virtuose instrumentbeheersing en magnifieke melodielijnen elkaar perfect vonden!